Veelgestelde vragen over ANWB Private Lease

Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen over ANWB Private Lease.


Een Private Leaseauto aanvragen

Je betaalt LeasePlan iedere maand de leaseprijs. Wat zit daar in? Het volgende:

 • Je mag de auto gebruiken
 • Wij betalen reparaties en onderhoud
 • Wij zorgen er voor dat de auto WA-verzekerd is en dragen het cascorisico (met een maximale eigen bijdrage van €300 per niet-verhaalbare schade),
 • Schadeherstel en ruitreparatie (bij ruitvervanging geldt er een eigen bijdrage van € 232)
 • Schadeverzekering voor inzittenden
 • Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
 • Bandenvervanging (bij normaal gebruik)
 • Afschrijving en rente
 • Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
 • Hulp bij een ongeval in het binnen of buitenland

Pechhulp is geregeld via de ANWB (Wegenwacht Europa Standaard en geldt voor iedereen die in de leaseauto rijdt).

Je betaalt zelf alleen de benzinekosten en eventuele parkeerkosten, bezoekjes aan de wasstraat en vanzelfsprekend onverhoopte bekeuringen.

De hoogte van het maandbedrag hangt af van:

 • de gekozen auto plus opties (navigatie etc.),
 • het aantal kilometers wat je verwacht te gaan rijden per jaar,
 • het aantal jaren dat je wilt gaan leasen
 • de hoogte van je eventuele aanbetaling

Als de overheid de belasting voor het bezit of gebruik van de auto (MRB of houderschapsbealsting) verandert mag LeasePlan het maandbedrag veranderen. Die verandering geldt dan vanaf het moment dat de kosten voor LeasePlan stijgen.

Volgens het Belastingplan 2020 wordt de korting op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s en plug-in hybrides vanaf 1 januari 2025 afgebouwd; hierdoor kan het termijnbedrag stijgen gedurende de looptijd van het leasecontract.

Ja. Bij het aangaan van het private leasecontract kun je een gedeelte van het maandelijkse leasetarief vooruitbetalen. Na het doen van de aanvraag, bij de financiele toetsing kun je aangeven welk bedrag je zou willen aanbetalen. Dit bedrag wordt dan evenredig over de leasetermijn uitgesmeerd en over het bedrag dat dan nog overblijft zal de financieel toetsing worden gedaan.
Meer informatie over vooruitbetalen en hoe zo’n aanbetaling werkt lees je in het artikel Private lease met vooruitbetaling.

Dat kan, je kunt een prijs opvragen voor je huidige auto via de ANWB Verkoopservice. Let wel dat je auto dan binnen 1 werkdag verkocht kan zijn. Het is raadzaam om hiermee te wachten tot je weet wanneer de leaseauto geleverd zal worden.

 1. Nadat je een aanvraag hebt gedaan via www.anwb.nl/privatelease zal deze worden doorgezet naar onze partner LeasePlan. Je ontvangt van hen een bevestiging van de aanvraag.
 2. LeasePlan voert een (verplichte) acceptatietoetsing uit. Om het je gemakkelijk te maken krijg je toegang tot een persoonlijke online omgeving.
 3. Nadat je alle financiële gegevens hebt aangeleverd, wordt er een financiële toetsing uitgevoerd. LeasePlan brengt je op de hoogte van de uitslag.
 4. Na de terugkoppeling ontvang je de overeenkomst, die je kunt tekenen en terugsturen.
 5. Als deze in het bezit is van LeasePlan en de 14 dagen wettelijke bedenktijd zijn verstreken, dan bestellen zij de auto bij een dealer in of dicht bij jouw woonplaats. Ook zullen zij je informeren over de levertijd.
 6. De dealer die de auto zal leveren neemt contact met je op om een afleverafspraak te maken.
 7. Tot slot zorgt de ANWB dat de Wegenwacht Service en als je nog geen lid bent ook het ANWB-lidmaatschap, in orde worden gemaakt.

Na een financiële toetsing blijkt of je in aanmerking komt voor een privé leaseauto. Dat is een controle die LeasePlan laat doen of jij financieel in staat bent om de kosten te dragen (vaste baan, andere openstaande lening als een hypotheek etc.) en wordt gebruikt om inzicht te krijgen in kredietrisico’s en financiële risico’s.

Nee, je betaalt geen borg.

Je hebt een dekking met een eigen bijdrage van maximaal €300 per niet verhaalbare schade. Stel er is een schade van €800, dan betaal je €300 eigen bijdrage. Is het schadebedrag lager dan het eigen risico hoef je alleen het schadebedrag te betalen.

Bij ruitvervanging krijg je €68 korting op eigen bijdrage van €300 en betaal je dus maximaal €232 euro. Bij harsreparatie van glasschade wordt geen eigen bijdrage in rekening gebracht.

 

Ja, dat kan. Voor aanvang van het leasecontract kun je aangeven of je de standaard eigen bijdrage van €300,- per schadegeval dat niet verhaalbaar is wilt wijzigen. Je kan het verlagen naar €150,- of helemaal afkopen. Dit verhoogt dan wel je maandbedrag. Na je aanvraag kan LeasePlan je hierover informeren. 

Er is geen maximum leeftijd. Iedereen die woonachtig is op een Nederlands adres kan een overeenkomst aangaan.

Ja, dat kan! Maar omdat in de meeste gevallen een tijdelijk contract eerder zal eindigen dan het aangevraagde leasecontract kan LeasePlan een negatief advies uitbrengen. In dat geval is het mogelijk om een tweede persoon uit te laten nodigen voor de financiële toetsing. Dat kan een partner zijn, maar ook een ouder, familielid of iemand anders die die voor jou garant willen staan.

Ja, een BKR-registratie is volgens het keurmerk Private Lease verplicht en is bedoeld om de consument te beschermen. LeasePlan zal het volgende bedrag doorgegeven aan BKR: (leaseprijs x looptijd) x 100%. Stel je leaset een Opel Corsa voor 48 maanden met het leasetarief van € 299,- per maand dan registreert het BKR het gehele bedrag van € 14.352,- (€ 299 x 48 maanden). Dit bedrag wordt binnen 30 dagen na de aflevering van de auto aan het BKR doorgegeven.

Je gaat een financiële verplichting aan voor een bepaalde periode. Daarnaast heb je bij schade een eigen bijdrage per niet verhaalbare schade (van maximaal €300).

Je kunt de lease eerder stoppen dan afgesproken. In situaties van overlijden, scheiding, gedwongen ontslag, arbeidsongeschikt en het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan dat zelfs kostenloos (zonder eindafrekening).
Is dat niet het geval rekenen we altijd met de werkelijke looptijd en met het maandtarief wat daarbij hoort maar houden wel de minimale gebruiksperiode van 12 maanden aan. Je betaalt nooit meer dan wat je anders betaald zou hebben als de overeenkomst was afgesloten met een kortere looptijd. We gaan altijd uit van het aantal kilometers dat de auto werkelijk gemiddeld per jaar heeft gereden. De nieuwe leaseprijs geldt dan vanaf het begin van de leaseovereenkomst.

Voorbeeld

Stel we hebben afgesproken dat de lease 48 maanden duurt en dat de auto gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar rijdt. Je betaalt daarvoor de leaseprijs van € 239 per maand. Maar je wil de auto na 33 maanden  inleveren. De auto heeft gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar gereden.

Berekening

 • Wij bekijken wat de leaseprijs is bij 33 maanden bij een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar. Dat is een leaseprijs van € 289 per maand.
 • De nieuwe leaseprijs geldt vanaf het begin tot het einde van de lease.
 • De leaseprijs was € 239 maar had € 289 per maand moeten zijn. Je hebt dus € 50 per maand te weinig betaald.
 • Je moet volgens deze berekening dan 33 maanden maal € 50, dus € 1.650 bijbetalen.

Alles wat je ons moet betalen moeten wij wel voor de laatste dag van de overeenkomst hebben gekregen.

Opzeggen kun je doen door contact met LeasePlan op te nemen via telefoonnummer: 036 - 527 03 77. Of per e-mail: privatelease@leaseplan.nl.

Nadat de overeenkomst getekend is en de bedenktermijn verstreken wordt de leaseauto besteld. Door veranderingen in de markt (tekort aan microchips en grondstoffen) is de levertijd van nieuwe auto's flink opgelopen. Soms wordt een levertijd van 10-12 weken nog wel gehaald, maar over het algemeen kunnen de levertijden oplopen tot meer dan 20 weken.

In de meeste gevallen wordt de auto geleverd door een dealer bij je in de buurt. Je private leaseauto thuis laten afleveren is ook mogelijk!

Jazeker, daarvoor kan je langs gaan bij de betreffende merkdealer. De bestelling doe je uiteindelijk hier op deze website.


Een Private Leaseauto rijden

Ja, dat mag. Let hierbij wel op dat degene aan wie je de auto leent een geldig rijbewijs heeft. Je blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de auto, ook als je hem uitleent. Dat geldt ook voor schades en bekeuringen die anderen met jouw auto maken.

Ja, dat mag als je tijdelijk in het buitenland bent, bijvoorbeeld voor vakantie. Let hierbij op dat je alleen verzekerd bent in de landen die op het verzekeringsbewijs (groene kaart) staan vermeld. Zorg er zelf voor dat de auto voldoet aan de wet- en regelgeving in het desbetreffende land.

Je kiest de kilometerbundel die past bij jouw verwachte gebruik. Als je bijvoorbeeld kiest voor 36 maanden, 10.000 km/jaar, dan verwachten we de auto dus aan het eind van de looptijd met maximaal 30.000 km op de kilometerteller terug. Zijn het er meer of minder en val je daardoor in een andere bundel betaal je het tarief dat bij die bundel hoort. Bij een lagere bundel krijg je het verschil terug, bij een hogere bundel betaal je het verschil bij. LeasePlan stelt jaarlijks in overleg met jou, en indien mogelijk, je bundel bij.

Mocht je meer rijden dan afgesproken, dan worden de meer kilometers tegen 9 cent per kilometer in rekening gebracht.

Nee. Afspraken voor reparatie, schadeherstel, bandenvervanging en onderhoud plan je via de online omgeving (MijnLeasePlan). Daar vind je de leveranciers waar je terecht kunt, mogelijk zit jouw (lokale) dealer daar ook bij.

Ja. Standaard is geregeld dat je een vervangende auto ter beschikking krijgt als de private leaseauto langer dan 72 uur bij de garage staat voor reparatie, schadeherstel of onderhoud. Dit kan verkort worden naar 24 uur of zelfs naar vervangend vervoer per direct. Let op: kan ook tijdens het contract worden aangevraagd, maar nooit met terugwerkende kracht. 

Ja, dat mag voor eigen rekening. Mits dat geen blijvende schade veroorzaakt. Je dient de auto alleen weer in te leveren in de originele staat.

Roken in de auto hebben we liever niet, maar we kunnen het je niet verbieden. Huisdieren mogen mee. Let in beide gevallen wel op dat de auto schoon en zonder (interieur)schade moet worden ingeleverd.

Mocht je de auto willen overnemen dan kan dat. Je kunt 3 maanden voor het eind van de overeenkomst de overnameprijs vrijblijvend bij ons opvragen. De prijs wordt bepaald op basis van het aantal gereden kilometers aan het einde van het contract en de staat van de auto.

Je leaset de auto als particulier, maar je mag de auto wel voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Bij ANWB Private Lease krijg je gratis Wegenwacht Europa Standaard (inclusief vervangend vervoer en pechhulp in de woonplaats). Heb je al een Wegenwacht Service dan krijg je het bedrag ter waarde van dat pakket naar rato uitgekeerd. De pechhulp bij je leaseauto is zowel persoons- als kentekengebonden. Dat wil zeggen dat je als aanvrager van de leaseauto wordt geholpen ongeacht in welke auto je rijdt en als er andere mensen in je leaseauto rijden kunnen zij ook rekenen op pechhulp van de Wegenwacht. Uitbreidingen en wegenwachtpakketten voor gezinsleden zijn voor eigen rekening.

Ja, reeds opgebouwde schadevrije jaren kunnen worden behouden en je kunt zelfs schadevrije jaren opbouwen terwijl je leaset: schadevrije jaren bij private lease behouden en opbouwen.

Het delen van je private leaseauto via Snappcar is toegestaan. Andere platforms waarop je een auto kunt delen zijn vooralsnog niet toegestaan.

Wanneer je schade hebt aan de banden van je lease auto, dan zijn de kosten voor het vervangen van een band afhankelijk van de situatie. Als je een auto leaset bij ANWB Private Lease dan ben je lid van de ANWB met Wegenwacht. In het geval van een lekke band onderweg, kun je de Wegenwacht inschakelen.

Zijn de banden versleten, dan wordt dat vergoed door onze partner LeasePlan. Versleten wil in dit geval zeggen dat het restprofiel van de banden kleiner is dan 4mm. Is de band echter lek, beschadigd of niet meer te repareren, dan spreken we van zogenoemde bandschade. De kosten die hierbij komen kijken voor reparatie of het vervangen door een nieuwe band vallen onder het eigen risico. In dit geval moet je wel zelf de kosten betalen.


Klachten?

Heb je een klacht over de dienstverlening van ANWB Private Lease? Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.

Blijft er een verschil van mening over de oplossing van de klacht? Dan kun je of kunnen wij deze voorleggen aan de Geschillencommissie Private Lease, Bordewijklaan 46, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag (www.degeschillencommissie.nl). Als wij het voorleggen vragen we altijd eerst je toestemming. Je kunt je geschil tot 12 maanden na de melding van je klacht bij de Geschillencommissie indienen. Het kost geld om een geschil voor te leggen. De tarieven en de andere regels voor het indienen van een klacht kun je terugvinden op de website van de Geschillencommissie of direct bij hen opvragen.

De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend. Volgen wij die toch niet op? Dan kun je de Stichting Private Lease vragen om je te helpen. Zij spreken ons dan namens jou aan. Krijg je geld van ons? De Stichting staat garant tot in ieder geval € 3.000. De garantie van de Stichting geldt niet als wij binnen 2 maanden naar de rechter gaan en de rechter besluit dat het bindend advies niet goed is.

Bekijk het aanbod van ANWB Private Lease