Autoruit ontdooien

Wat kun je doen?

Het is koud, het is donker en de ramen van je auto zitten dichtgevroren. Hoe zorg je weer voor goed zicht en wat kun je doen om te voorkomen dat je hoeft te krabben?

Wat heb je nodig?

Een fles ruitontdooier, een ruitenkrabber en een doek.

Wat kun je doen?

  1. Spuit de ruit in met ruitontdooier en wacht een paar tellen. Heb je geen ruitontdooier bij de hand, gebruik dan een ruitenkrabber.
  2. Controleer of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Tik ze anders voorzichtig los met de ruitenkrabber.
  3. Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt; dit voorkomt condensvorming. Schakel verder de recirculatiestand UIT en gebruik een doek, mochten je ruiten van binnen beslaan.

Waar moet je op letten?

Gooi GEEN emmer heet water over je voorruit: door het temperatuurverschil kan deze barsten. Zie de video die onze ANWB Experts hebben gemaakt.
Start je auto pas NADAT je de auto ijsvrij hebt gemaakt. De motor warmt stationair nauwelijks op en het is slecht voor de auto, het milieu en jezelf!

Hulp en advies van de Wegenwacht

Heb je vragen over je auto? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen. Als ANWB-lid kun je iedere dag gratis de Technische Helpdesk bellen. En kom je met pech te staan?  Met 900 wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Controleer of Woonplaats Service deel uitmaakt van jouw Wegenwacht Pakket.

Bekijk alle pakketten

Wat kun je zelf voorkomen?

Span bij vorst een zogenaamde ijsdeken over de voorruit. Dan kun je de volgende dag snel op weg.

Niet goed ijsvrij maken van je auto: € 230 boete

Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. De politie adviseert daarom de voor- en achterruit, de zijramen én de buitenspiegels voor het rijden goed schoon te maken. Word je door de sterke arm gesnapt terwijl je onderweg bent met dichtgevroren ruiten, dan is de hoogte van de bekeuring afhankelijk van hoe slecht het zicht is. Als de voorruit niet voldoende ijsvrij is gemaakt bedraagt de boete € 230. Als ook de buitenspiegels niet ijsvrij zijn komt daar nog eens € 140,- boete bovenop.

Heb je niet alle benodigdheden in huis om je auto door de koude maanden te loodsen?
Bestel snel en eenvoudig onze winterspullen in de webwinkel