Naar artikel

Banden wisselen: doe-het-zelf stappenplan

Zo verwissel je zelf je zomer- of winterbanden

Het moet twee keer per jaar gebeuren: je banden wisselen. In het najaar van zomer- naar winterbanden en in het voorjaar andersom. Dit kan je laten doen bij de garage, maar als je geld wilt besparen én een beetje handig bent, dan kun je het ook zelf met het stappenplan van de Wegenwacht.

Stappenplan voor banden wisselen

Ga je zelf je banden wisselen? Zo pak je het aan:

 1. Parkeer je auto op een vlakke ondergrond, trek de handrem aan en zet je auto in de eerste versnelling (of in ‘P’ bij een automaat).
 2. Gebruik een kruissleutel om de wielmoeren alvast een beetje los te draaien, maar verwijder ze nog niet volledig. 
 3. Gebruik een krik om je auto op te krikken. In het instructieboekje van je auto staat wat het juiste krikpunt voor jouw auto is.
 4. Draai de wielmoeren nu helemaal los. 
 5. Verwijder de oude banden en monteer de nieuwe banden. Zorg ervoor dat je de juiste banden op de juiste plek monteert, de banden zijn draairichting gebonden (de juiste draairichting wordt aangegeven op de zijkant van de band). 
 6. Draai de wielmoeren weer vast, eerst allemaal een beetje, daarna stevig aandraaien.
 7. Laat de auto voorzichtig weer zakken met behulp van de krik totdat de banden de grond raken.
 8. Trek de bouten na, bij voorkeur met een momentsleutel.
 9. Draai de na ongeveer 100 kilometer rijden nog een keer aan om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten.

Tip: check bij het banden wisselen ook altijd de bandenspanning, het liefst nog voor de montage. 

Twee = nee!

Er wordt soms gedacht dat je winterbanden alleen op de aangedreven wielen hoeft te bevestigen. Doe dit niet, want dit is ronduit onveilig! Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen leveren een onvoorspelbaar rijgedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen. Dus onthoud: beter géén winterbanden dan maar twee winterbanden.

Bij twijfel: niet zelf doen

Het is belangrijk dat banden wisselen op de juiste manier gebeurt. Als je twijfelt, laat het wisselen dan over aan een professionele monteur. Dat kost een paar tientjes, maar dan weet je zeker dat je veilig de weg op kan. Je kunt je banden dan ook direct op laten slaan, zodat je er thuis niet mee hoeft te zeulen. Als ANWB-lid krijg je ledenvoordeel op een bandenwissel bij Kwikfit.

Of word nu ANWB-lid

Tips voor het opslaan van banden

Als je banden niet in gebruik zijn, is het belangrijk om ze op de juiste manier op te slaan. Zo verleng je de levensduur. Een paar tips:

 • Bewaar banden op een koele, droge en donkere plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen.
 • Banden die op de velg gemonteerd zijn, liggend opslaan, stapelen kan.
 • Losse banden rechtop plaatsen en niet op elkaar stapelen.
 • Houd ze schoon en vrij van olie, vet en chemicaliën.

Het belang van banden wisselen

Zomer- en winterbanden hebben andere eigenschappen, waardoor ze zorgen voor een betere rijveiligheid in bepaalde omstandigheden. Zo heeft een winterband bijvoorbeeld een kortere remweg bij lage temperaturen. Maar bij hogere temperaturen heeft de winterband juist nadelen - hij slijt bijvoorbeeld harder - en kun je beter op een zomerband rijden. 

Andersom heeft een zomerband in de winter veel te weinig grip bij besneeuwde en gladde wegen. Kortom: banden wisselen is dus belangrijk voor de rijveiligheid. 

Wanneer moet je je banden wisselen?

Het optimale moment om banden te wisselen is afhankelijk van het weer, maar over het algemeen zijn dit de richtlijnen:

Wisselen van zomerbanden naar winterbanden

Dit doe je in het najaar als de temperaturen gaan dalen. Vanaf dat moment wordt de kans op vorst aan de grond of ook wel sneeuw groter en is het aan te raden om op winterbanden te rijden. 

Wisselen van winterbanden naar zomerbanden

Als in het voorjaar de temperaturen overdag weer in de dubbele cijfers komen en ook in de nacht de vorst uitblijft.

Ezelsbruggetje

Als ezelsbruggetje kun je de herfstvakantie aanhouden als de periode om naar winterbanden te wisselen en de paasvakantie om weer naar zomerbanden te gaan. Of de ingang van de winter- en de zomertijd, ook makkelijk te koppelen aan de winter- en zomerbanden.

Nieuwe winterbanden nodig?

Heb je nog geen winterbanden? Of zijn je huidige winterbanden toe aan vervanging? De ANWB test ieder jaar verschillende winterbanden, zodat jij makkelijk een goede band kunt kiezen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.