Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden opslaan: dit is de juiste manier

Zo houd je je banden in topconditie

Monteer je je zomerbanden onder je auto, dan moet je je winterbanden in de tussentijd opslaan. En uiteraard geldt in het najaar het omgekeerde. Wij geven tips hoe je je banden het beste opslaat, zodat ze in goede conditie blijven.

Waar sla je thuis je zomer- of winterbanden op?

De beste plek om je banden thuis op te slaan, is in de garage of in een stenen schuur. Zolang het er droog, koel en donker is, liggen ze goed. Een kelder is meestal vochtig, dus dat is niet zo'n goede plek.

Thuis banden opslaan: tips

  • Bewaar de banden in een bandenhoes en uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Zo zijn ze beschermd tegen invloeden van licht en drogen ze niet uit.
  • Bewaar je de banden op hun velgen, dan kun je ze het beste horizontaal bewaren. Er zijn speciale stapelbomen te koop waarop je de banden kunt stapelen. Het voordeel van zo'n stapelsysteem is dat de banden elkaar niet raken en daardoor minder snel zullen vervormen.
  • Banden opslaan zonder velgen? Dan kun je ze gewoon naast elkaar in een rek zetten.
  • Het is slim om de banden af en toe iets te draaien. Dat voorkomt dat ze gaan vervormen en 'vierkant' worden. In dat geval krijg je een plat vlak in de band, op de plek waar hij langere tijd op heeft gestaan. 
  • Zitten de banden nog op de velg als je ze opslaat? Check dan de bandenspanning en de staat van het ventiel. Een band die op de juiste spanning is, blijft langer goed.
  • Houd de banden schoon en vrij van olie, vet en chemicaliën.


Banden opslaan via ANWB bij KwikFit

Heb je geen garage of schuur? Of heb je daar geen plek meer om je winter- of zomerbanden op te slaan? Als ANWB-lid kun je banden met ledenvoordeel laten monteren bij een KwikFit-filiaal in de buurt. Je laat je zomerbanden vervolgens bij KwikFit achter na een bandenwissel. Die past er keurig op tot je in het voorjaar de zomerbanden weer laat monteren. En dan kun je weer gebruik maken van de bandenopslag voor je winterbanden.

Eerst checken, dan pas opslaan

Voordat je je banden opslaat, is het verstandig om te checken of ze nog goed zijn, of dat je ze het volgende seizoen beter kunt vervangen. Is dat laatste het geval, dan kun je in alle rust op zoek naar nieuwe banden.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.