Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4 tips om een lege accu te voorkomen

Zo rijd je altijd weer weg

Een zwakke accu kan ertoe leiden dat je auto niet start. Dat kan het hele jaar door gebeuren, maar vooral in de winter komt een lege accu vaak voor. Daarom 4 tips van de Wegenwacht om accustress te voorkomen.

Tip 1: beperk het stroomverbruik

Met behulp van de blower en ruitverwarming maak je je beslagen ruiten in no-time schoon. Maar... Ze slurpen stroom. Zet ze daarom uit zodra je rondom goed zicht hebt. Beginnen je ruiten toch weer een beetje te beslaan? Dan zet je ze uiteraard weer aan.

Maak bij korte ritjes ook zo min mogelijk gebruik van stroomverbruikers zoals stuur- en stoelverwaming. Vaak zijn die toch nog niet op temperatuur voordat je weer uitstapt na een korte rit.

Tip 2: rij niet alleen maar korte stukjes

Starten kost veel stroom. Tijdens het rijden zorgt de dynamo dat je accu weer wordt opgeladen. Bij korte ritjes krijgt de dynamo alleen niet genoeg tijd om de accu weer voldoende op te laden. Zo raakt je accu langzaam leeg, totdat je op een dag niet meer wegkomt. Winterse dagen versnellen dit proces. Elke batterij presteert minder bij kou, dus ook een autoaccu.

Rij daarom regelmatig een lange rit: minimaal een keer in de week zo'n 10 tot 20 kilomter. Zo houd je je accu in goede conditie. 

Tip 3: controleer je accu

Het allerbeste is het natuurlijk om problemen te voorkomen. Laat je accu daarom regelmatig controleren en doormeten, zeker wanneer de winter voor de deur staat of als je op wintersport gaat. Veel garages kunnen dit voor je doen.

Tip 4: laat Smart Driver meerijden

Als Wegenwacht-lid kun je ook gebruik maken van Smart Driver. Door het plaatsen van een connector in jouw auto worden allerlei vitale functies van je auto continu in de gaten gehouden, waaronder de conditie van de accu. Je krijgt een seintje als je accu te weinig spanning heeft.

Bonustip: neem altijd startkabels mee

Een setje startkabels neemt amper bagageruimte in. Let wel op dat je kabels van goede kwaliteit koopt, geschikt om ook zwaardere motoren weer op gang te krijgen. Het gebruik van de kabels is op zich redelijk eenvoudig, maar let op dat je het wel op de juiste manier doet. Zeker bij moderne auto's met veel elektronica kan verkeerde starthulp kan leiden tot schade aan elektronische componenten. 

Toch een lege accu? De Wegenwacht staat klaar

Heeft je accu het toch opgegeven? Ook dan staan we voor je klaar. De Wegenwacht kan je accu testen en indien nodig ter plekke vervangen.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral start- en accuproblemen komen vaak voor.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.