Naar artikel

Soorten auto airco´s

Welk aircosystemen kennen we?

Er zijn 3 verschillende aircosystemen leverbaar: handbediende airconditioning, semi-automatische airconditioning en volautomatische airconditioning.

De handbediende airconditioning

Bij een handmatige airco moet je zelf de temperatuur en blaaskracht instellen. De airco reageert dus niet automatisch op een verhoging of verlaging van de temperatuur in de auto. Als je het warm hebt, zet ujede airco kouder en/of laat je hem harder blazen.

De semi-automatische airco

Bij de semi-automatische airco - ook wel climatic genoemd - houdt het systeem zelf de temperatuur in de auto in de gaten, maar moet je eigenhandig de kracht instellen waarmee de koudere (of warmere) lucht naar binnen wordt geblazen. Een semi-automatische airconditioning controleert de temperatuur met behulp van sensoren die de ingestelde temperatuur vergelijken met de temperatuur op verschillende plekken in de auto, zowel vlakbij de blazers als er ver vandaan.

De vol-automatische airco

Volledig automatische airco's worden ook wel climate control genoemd. Ze beschikken over een breed scala aan sensoren, waarmee ze zelf de optimale klimaathuishouding in het interieur van de auto regelen (vandaar ook die naam 'climate control'). Het systeem leest en weegt allerhande gegevens om de juiste temperatuur te verzorgen. Zo worden onder meer de voertuigsnelheid, het toerental van de motor, de luchtkwaliteit en straling van de zon gesignaleerd én benut. Zelf hoef je alleen nog maar de gewenste interieurtemperatuur in te stellen. Het systeem berekent vervolgens doorlopend wat er nodig is aan luchtstroom en luchttemperatuur om die temperatuur vast te houden.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.