Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7 tips voor het kopen van een jonge, leuke occasion

29 september 2022 De occasions rukken op, ondanks schaarste

De verkoopcijfers van nieuwe auto’s zakken en de prijzen en levertijden rijzen de pan uitrijzen. Dit werkt door in de occasionmarkt die met krapte kampt en oplopende prijzen. Wat is er aan de hand en hoe scoor je toch die ene jonge occasion? De experts doen een boekje open.

Kwestie van vraag en aanbod

‘Tijdens corona rees de vraag naar kleine, betaalbare auto’s enorm. Veel mensen wilden en konden niet meer met het ov en moesten dus eigen vervoer hebben. Autobedrijven draaiden overuren om aan de enorme occasionvraag te kunnen voldoen,’ vertelt Paul de Waal van BOVAG. Tony Vrijsen van BCA Autoveiling vult aan: ‘Doordat de markt van gebruikte auto’s zo enorm aantrok, zijn die in prijs gestegen. Jonge, gebruikte auto’s overtroffen zelfs af en toe de nieuwprijs. We zitten nu op de piek met de prijs voor gebruikte auto’s. Dit lost zich straks deels vanzelf op, want de vraag tijdens corona is vervuld.’ Beide heren zijn het eens: vraag en het aanbod bepalen de prijs. Dus als de vraag nu daalt, zakt ook de prijs.

Vrijsen vervolgt: ‘Autohandelaren zoeken nog steeds naar kleine en vooral zuinige auto’s. Maar bij de retailers loopt de vraag terug en de voorraad dus op. De schaarste zit vooral in het segment jonge, mooie auto’s van een of twee jaar oud met weinig kilometers. Maar zoek je een occasion van vijf jaar of ouder, dan heb je genoeg keuze.’

Tips voor aankoop van een occasion

Wil je een occasion aanschaffen op deze verhitte occasionmarkt, dan heeft De Waal deze zeven tips:

  1. Houd niet te veel vast aan een lijst eisen en een vooraf gemaakte keuze. Want heb je veel noten op je zang, dan wordt het waarschijnlijk een lange zoektocht.  
  2. Creëer randvoorwaarden als je snel de weg op wilt met je nieuwe occasion. Bijvoorbeeld: er moeten vier mensen goed in kunnen zitten, ik moet wat laadruimte hebben en ik wil rond een ton op de teller.
  3. Oriënteer je op verschillende occasionsites zodat je weet wat er te koop is.
  4. Weet waarvoor je de auto gaat gebruiken, hoe vaak en wanneer.
  5. Vraag een autobedrijf je te helpen zoeken en geef een categorie aan in plaats van een merk. Een autobedrijf heeft namelijk ook toegang tot occasions in het buitenland.
  6. Laat je niet verblinden of verleiden door onwaarschijnlijke aanbiedingen. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook meestal zo. Prijzen liggen hoog, dat is nu eenmaal een feit.
  7. Speel op safe en koop bij een autobedrijf met BOVAG Garantie. Heb je een onvoorziene reparatie, dan wordt jouw auto tot twaalf maanden na aankoop kosteloos hersteld.

Deze tweedehandsauto's staan nu te koop