Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijzonder lijstje finalisten Auto van het Jaar 2023

24 november 2022 Dacia, MG en Opel maken niet langer kans op prestigieuze titel

De 7 finalisten voor de titel Auto van het Jaar 2023 zijn bekend. Een verrassend lijstje, vooral om de modellen die er niét tussen staan.

Op 13 januari 2023 wordt op de Autosalon van Brussel de nieuwe Auto van het Jaar bekend gemaakt. Vijfenveertig modellen maakten kans op een finaleplaats, maar deze 7 personenwagens strijken met de eer:

Jeep Avenger
 

Kia Niro
 

Peugeot 408
 

Nissan Ariya
 

Renault Austral
 

Subaru Solterra / Toyota bz4X
 

Volkswagen ID.Buzz
 

Gedoodverfde favorieten ontbreken

Een bijzonder lijstje, daar gedoodverfde favorieten als de Dacia Jogger, Opel Astra en MG 4 het erepodium uiteindelijk niet hebben gehaald. Nadat de stemmen van alle 61 juryleden bij elkaar waren opgeteld, bleek dat de voorkeur wordt gegeven aan dit zevental. Frank Buma, namens de ANWB een van de drie Nederlanders in de Europese jury, droeg onder meer de Kia Niro en Volkswagen ID.Buzz aan.

Wat verder opvalt, is dat opnieuw de voorkeur wordt gegeven aan personenwagens met een semi- of volledig elektrische aandrijflijn. Zo'n batterijpakket drijft de prijs wel op: de Jeep Avenger is een kleine crossover op stroom, maar kost op dit moment nog vanaf € 40.500. Het gaat hier echter om een afgeladen introductieuitvoering: de verwachting is dat de standaard versies voordeliger zullen uitpakken. Houd deze website in de gaten voor een exclusieve eerste kennismaking met de Avenger!

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing

Lees meer over elektrisch rijden