Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB: bevries btw-opbrengst brandstof en verlaag de accijns

9 maart 2022 Brief van ANWB-voorzitter over brandstofprijzen aan minister Kaag van Financiën

ANWB-voorzitter Marga de Jager heeft in een brief aan minister Kaag van Financiën gevraagd om btw-opbrengst boven een benzineprijs van €1,711 te bevriezen en de accijns te verlagen. Het bevriezen van de btw scheelt al 14 cent bij een gemiddelde pompprijs van 2,27 euro. De ANWB heeft een peiling laten doen onder de leden.

Daaruit blijkt dat het merendeel van de ANWB-leden zich zorgen maakt over de stijging van de benzineprijzen (78%). Daarbij geeft 84% aan dat het conflict in Oekraïne deze zorgen versterkt. Volgens het onderzoek geeft bijna eenderde (29%) van onze leden aan door de hoge benzineprijzen in de knel te komen met hun financiën. Bij ruim de helft (60%) van de ondervraagden beïnvloedt de huidige benzineprijs ook het rijgedrag.

De ANWB maakt zich met name zorgen over het hoge percentage van mensen dat aangeeft voor de auto geen alternatief te hebben om naar hun werk te gaan (34%). Voor sociaal-recreatieve verplaatsingen heeft 25% geen alternatief.

Inhoud brief

9 maart 2022

Geachte mevrouw Kaag,

De recente ontwikkelingen van de brandstofprijzen raken veel mensen in Nederland. Voor de ANWB is dit aanleiding geweest om onze leden hierover te bevragen. Hierbij bieden wij u de resultaten van deze representatieve steekproef aan die deze week is uitgevoerd.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de ANWB-leden zich zorgen maakt over de stijging van de benzineprijzen (78%). Daarbij geeft 84% aan dat het conflict in Oekraïne deze zorgen versterkt. Volgens het onderzoek geeft bijna een derde (29%) van onze leden aan door de hoge benzineprijzen in de knel te komen met hun financiën. Bij ruim de helft (60%) van de ondervraagden beïnvloedt de huidige benzineprijs ook het rijgedrag.

Wanneer de prijzen verder zullen stijgen, zien we het volgende:  

·       24% geeft aan minder vaak met de auto naar het werk te gaan;

·       60% geeft aan minder vaak de auto te nemen voor sociaal-recreatieve doeleinden;

·       23% geeft aan minder vaak de auto te gebruiken voor vakanties.

De ANWB maakt zich met name zorgen over het hoge percentage van mensen dat aangeeft voor de auto geen alternatief te hebben om naar hun werk te gaan (34%). Voor sociaal-recreatieve verplaatsingen heeft 25% geen alternatief.

Onze leden zien enkele oplossingen: de overheid kiest voor accijnsverlaging, werkgevers verhogen hun kilometervergoeding en zij kunnen zelf zuiniger gaan rijden en minder vaak de auto gebruiken. Over de laatste twee punten geeft de ANWB informatie en advies. Voor wat betreft het eerste punt is de overheid aan zet.

Verlaag accijns en btw
Concreet: de ANWB vraagt u de btw-opbrengst boven een benzineprijs van €1,711 te bevriezen en de accijns te verlagen. Zoals de tabel in de bijlage laat zien, scheelt bevriezen van de btw al 14 cent bij een gemiddelde pompprijs van 2,27 euro.  

Met betrekking tot de accijns is Nederland koploper in Europa met een tarief van 83 cent.[1] Het minimumtarief dat door de EU verplicht wordt gesteld ligt op dit moment op 35,9 cent. Gisteren werd bekend dat andere landen, waaronder België, overwegen om hun accijns te verlagen. De ANWB vraagt u de lastenverzwaring voor de automobilisten te beperken door de accijns en btw te verlagen.

Met vriendelijke groet,

Marga de Jager
Bestuursvoorzitter ANWB

CC: Minister van Infrastructuur & Waterstaat, Staatssecretaris Fiscaliteit & Belastingdienst

 [1] ACEA_Position_Paper-Energy_Taxation_Directive.pdf