Subsidie voor elektrische auto nu aanvragen

Privé elektrisch rijden komt dichterbij door subsidie

Ben je particulier en overweeg je de aanschaf van een elektrische auto? Dan is het goed om te weten dat je weer subsidie kunt aanvragen. Zo doe je met elektrisch rijden niet alleen iets voor het milieu, je pleziert ook je portemonnee. De subsidie geldt voor koop en (privé) lease van een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse.

De zogenaamde Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kun je aanvragen als de koop- of leaseovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2022. Het subsidieloket voor aanvraag is sinds 3 januari 09.00 geopend.

Bij aanvraag dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo geldt de subsidie alleen voor 100% elektrische personenauto’s, lease of koop, nieuw of tweedehands. En snelheid is geboden bij de aanvraag, want in 2021 was de subsidiepot halverwege het jaar al leeg. Gelukkig is de pot dit jaar een stuk ruimer, maar op blijft op. Op de webpagina van het subsidieloket wordt bijgehouden hoeveel er nog aan subsidie beschikbaar is.

Hoeveel bedraagt de subsidie voor elektrische auto in 2022?

Koop je een nieuwe elektrische auto, dan geldt een eenmalige subsidie van € 3.350. Maar je kunt ook een occasion kopen. In dat geval is het subsidiebedrag € 2.000. Dit maakt privé elektrisch rijden voor veel mensen een stuk aantrekkelijker. 

Wie kan de subsidie voor elektrische auto aanvragen?

Iedere particulier met een koop- of (privé)leaseovereenkomst die op of na 1 januari 2022 is afgesloten, kan de subsidie voor een elektrische auto aanvragen. Dat doe je met je DigiD op rvo.nl. Het moet overigens wel echt om een privéaanschaf gaan en ook moet de nieuwprijs tussen € 12.000 en € 45.000 liggen. 

De kleine lettertjes en ontbindende voorwaarden

Koop je een elektrische auto? Dan is het goed te weten dat als je binnen 3 jaar een andere auto wilt aanschaffen, je een deel van de subsidie moet terugbetalen. Dit wordt naar verhouding verrekend. Als je kiest voor private lease wordt de subsidie per maand en met een looptijd van 48 maanden uitgekeerd. Mocht je leasecontract korter zijn, dan stopt ook de subsidie op het moment dat je contract afloopt.

Vraag op tijd je subsidie aan

De kans dat de subsidiepot weer snel leeg is, is dus iets minder groot dan vorig jaar. Maar vraag hem zo snel mogelijk aan na aankoop. Dit moet sowieso binnen 60 dagen na ondertekening van de overeenkomst. De overheid kan er 13 weken over doen om de subsidie toe te kennen. 

De subsidie voor elektrische auto’s is er nog tot 2025, daarna wordt er geen subsidie meer verstrekt.