Subsidiepot elektrische auto's voor 2022 helemaal leeg

Nieuwe subsidiepot in januari 2023

Ben je particulier en overweeg je de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto? Dan is het goed om te weten dat je subsidie kunt aanvragen. Zo help je met elektrisch rijden niet alleen het milieu, je pleziert ook je portemonnee. Let wel: de subsidiepot 2022 voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto's is ondertussen leeg. 

De subsidie geldt voor koop en (privé)lease van een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse. Deze zogenaamde Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kon je dit jaar aanvragen als de koop- of leaseovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2022. Omdat de pot voor nieuwe auto's leeg is, kan dit alleen nog voor elektrische occasions. 

Bij aanvraag dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo geldt de subsidie alleen voor 100% elektrische personenauto’s, lease of koop, nieuw of tweedehands. Nu de pot voor nieuwe auto's voor dit jaar leeg is, is het goed om te weten dat er op 1 januari 2023 en 1 januari 2024 nieuwe budgetten beschikbaar komen. Hierop kun je echter alleen aanspraak maken wanneer de auto is gekocht in het jaar dat je subsidie kunt aanvragen. Nieuwe auto's die in 2022 worden gekocht of geleaset nu de subsidiepot leeg is, komen dus niet in aanmerking voor een subsidie in 2023 of 2024. 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor elektrische auto?

Koop je een nieuwe elektrische auto, dan gold in 2022 een eenmalige subsidie van € 3.350. Dit bedrag zal in 2023 en 2024 respectievelijk dalen naar € 2.950 en € 2.550. Voor occasions blijft het net zoals dit jaar € 2.000. Voor gebruikte elektrische auto's is er in 2022 wel nog subsidie beschikbaar - zie de laatste alinea op deze pagina.

Wie kan de subsidie voor elektrische auto aanvragen?

Iedere particulier met een koop- of (privé)leaseovereenkomst die op of na 1 januari 2022 is afgesloten, kan de subsidie voor een elektrische auto aanvragen. Dat doe je met je DigiD op rvo.nl. Het moet overigens wel echt om een privéaanschaf gaan en ook moet de nieuwprijs tussen € 12.000 en € 45.000 liggen.

De kleine lettertjes en ontbindende voorwaarden

Koop je een elektrische auto? Dan is het goed te weten dat als je binnen 3 jaar een andere auto wilt aanschaffen, je een deel van de subsidie moet terugbetalen. Dit wordt naar verhouding verrekend. Als je kiest voor private lease wordt de subsidie per maand en met een looptijd van 48 maanden uitgekeerd. Mocht je leasecontract korter zijn, dan stopt ook de subsidie op het moment dat je contract afloopt.

Huidige stand van subsidie voor elektrische auto's

7 juli 2022 - De subsidiepot 2022 voor alle elektrische auto's is leeg. Lees alvast hoe subsidie voor elektrische auto's in zijn werk gaat. Zo ben je alvast voorbereid mocht je een elektrische auto willen aanschaffen en de subsidiepot in januari 2023 weer gevuld is. 

Subsidie op een elektrische auto