Een kleine 40 genomineerden Auto van het Jaar 2022

Jury moet dat aantal in Denemarken zien terug te brengen tot 7 finalisten

In het Deense Tannisby buigen de 61 juryleden van de Auto van het Jaar-verkiezing zich over de 39 genomineerden voor de titel. Eén ding is zeker: de opvolger van de Toyota Yaris wordt in ieder geval een auto met een stekker!

Namens de ANWB neemt autoredacteur Frank Buma deel in de jury van de beroemde verkiezing, die sinds 1964 wordt georganiseerd. Traditiegetrouw worden in het najaar alle nieuwe automodellen samengebracht aan de Deense kust, waar de inmiddels 61 juryleden de zware taak wacht om dat vaak monsterlijke aantal - dit jaar gaat het om wel 39 auto's! - terug te brengen tot zeven finalisten. In februari 2022 wordt dan bekend welke personenwagen het stokje overneemt van de huidige winnaar: de Toyota Yaris.

Twee auto's zonder stekker

In 2018 reisde Frank ook al af naar Denemarken, in een van de weinige volledig elektrische auto's die toentertijd voor de prestigieuze titel in aanmerking kwamen. Vier jaar later staan er nog maar twee modellen met een traditionele verbrandingsmotor in Tannisby: de Skoda Fabia en Subaru Outback. Alle overige genomineerden hebben een stekker, of het nu gaat om een volledig- of gedeeltelijk elektrische aandrijflijn.

Onder de gelukkigen bevinden zich een aantal hagelnieuwe personenwagens, zoals de Renault Mégane, Volkswagen Multivan, Cupra Born, Kia EV6 en de Nissan Qashqai. De crossover is van zichzelf al nieuw, maar heeft ook nog eens een spraakmakende nieuwe aandrijflijn onder de motorkap. Met die zogenaamde 'e-Power'-krachtbron heeft de Qashqai nog wel een benzinemotor, maar die drijft niet de wielen aan. Daarvoor dient een elektromotor. Het daarvoor benodigde batterijpakket wordt door de traditionele verbrandingsmotor opgeladen. De jury van de Auto van het Jaar mag dit soort noviteiten aan de Deense kust voor het eerst in de praktijk beproeven.

Wordt vervolgd!

Gert Wisse, de andere autoredacteur van de ANWB en Franks voorganger in de Auto van het Jaar-jury, is mee naar Tannisby zodat beide heren daar zoveel mogelijk nieuwe modellen aan de tand kunnen voelen. Hun verhalen én video's kun je de komende tijd op onze website verwachten.

Kom meer te weten over de Auto van het Jaar-verkiezing