Compacte auto: zo rijd je het voordeligst

Nieuw, tweedehands, diesel, elektrisch of private lease?

Compacte auto’s zijn populair. Want: zuinig, goedkoop in onderhoud en een niet te hoge wegenbelasting. Maar wat is nu echt slim om te rijden? Nieuw, gebruikt of misschien wel elektrisch? We zetten alle kosten voor je op een rij.

Nieuwe auto’s zijn in Nederland schreeuwend duur. Ook de compacte modellen. Dat komt door de belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Koop je een nieuwe auto, dan wordt aan de hand van de CO2-uitstoot de hoogte van de bpm bepaald. Juist bij een compacte auto hakt dat erin. Een Toyota Yaris Active 1.5 kost € 21.595, waarvan € 3410 naar de Belastingdienst gaat voor de bpm.

Afschrijving

Maar de grootste kostenpost van een nieuwe auto is de afschrijving, de waardevermindering. Vooral in de eerste paar jaar daalt de waarde van een auto heel hard, maar dat merk je pas als je ‘m wilt verkopen. Diezelfde Toyota Yaris bijvoorbeeld, in vijf jaar tijd ‘verlies’ je daar € 10.000 op aan waardevermindering.

Gebruikte auto

Ben je toe aan een andere auto, reken dan alle mogelijkheden goed door. Kijk eens naar een vergelijkbare auto van vijf jaar oud. Die zal een keer nieuwe banden nodig hebben of een accu. De onderhoudskosten zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat de eerste eigenaar de grootste waardevermindering voor zijn rekening heeft genomen. De afschrijving voor de komende jaren is veel lager. En dat is in jouw voordeel.

Kan het nog goedkoper? Kijk dan naar een gebruikte auto van tien jaar oud. Daarbij zijn de effecten van een veel lagere aanschafprijs en afschrijving nog sterker. Goed, daar staat wel een grotere kostenpost aan onderhoud tegenover. Veel onderdelen van een auto verslijten op den duur en zul je moeten laten vervangen. Denk aan een nieuwe koppeling, waterpomp, uitlaat of schokdempers.


Diesel en elektrisch

Is een compacte auto op diesel interessant? Per liter is deze brandstof veel goedkoper dan benzine. Daar staat tegenover dat dieselrijders in Nederland veel meer wegenbelasting betalen. Ook voor een compacte diesel betaal je al snel € 100 per maand. Terwijl een benzine-uitvoering niet tot de helft daarvan komt. Dit zijn vaste kosten, die je alleen terug kunt verdienen als je veel kilometers maakt, zeker 20.000.

Zijn er al gebruikte elektrische auto’s in dit compacte segment? Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine. Elektrische auto’s zijn ook vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (zolang het duurt), er is een aanschafsubsidie van € 2000 (zolang het potje niet leeg is) en in onderhoud zijn ze ook goedkoop. Maar hoe zit het met de accu’s? Hebben die na een paar jaar nog genoeg capaciteit voor een fijne actieradius? Als je de accu’s moet vervangen, is het financiële voordeel verdwenen.

Private lease

Private lease, dan? Die formule is sinds enkele jaren in Nederland enorm populair geworden. Het heeft ook zeker z’n voordelen. Je hoeft niets te investeren en weet vooraf wat je per maand moet betalen, afgezien van de brandstof. Dat werkt uitstekend en het is voordelig, maar alleen in vergelijking met een nieuwe auto.

Kostenvergelijking: nieuw, tweedehands en private lease

Onderstaande vergelijking geeft aan de hand van concrete voorbeeldauto’s inzicht in de werkelijke kosten en de onderlinge verhoudingen. Voor hybride en benzine gebruiken we de Toyota Yaris als voorbeeld, voor diesel en elektrisch de Renault Clio en Renault Zoe. We rekenen met 10.000 kilometer per jaar en een bezitsduur van vijf jaar.

Bereken zelf wat jouw auto kost

  Nieuw 5 jaar oud 10 jaar oud
Kosten in € Hybride/benzine Hybride - Private lease Hybride/benzine Diesel Elektrisch Benzine
             
Aanschafprijs 21.595 314 (leaseprijs p/m) 12.900 8500 8250 (incl. 2000 subsidie) 6950
Restwaarde 11.800 - 6000 2900 2750 3350
Autokosten per maand            
(inschatting) Waardevermindering 163 - 115 93 92 60
Vaste kosten 119 - 93 156 138 80
Brandstof 67 67 72 54 54 98
Reparatie, onderhoud en banden 35 - 57 81 42 53
Totale kosten per maand 318 381 265 330 272 193

Bekijk ook:
Kostenvergelijking middenklasse auto’s
Kostenvergelijking SUV’s