Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7 alternatieven voor een tweedehands Volkswagen Golf

Al jaren prijkt de Volkswagen Golf bovenaan de lijstjes met populairste occasion, het is vooral de iets kleinere Volkswagen Polo die qua aantallen in de buurt weet te komen. Toch zijn er voldoende alternatieven voor een gebruikte Golf en vaak bieden die voor hetzelfde geld nét een beetje extra.

Geen middenklasse auto zo bekend als de Volkswagen Golf. Al sinds de introductie van de eerste generatie in 1974 geldt de auto als de maatstaf in zijn klasse. Met de fonkelnieuwe achtste generatie Golf in de showroom, is het voor occasionkopers een mooi moment om te kijken naar een gebruikte Golf van de zevende generatie. Voor maximaal 15.000 euro staan er vele exemplaren met benzinemotor te koop, doorgaans vijf of  zes  jaar oud en met kilometerstanden tussen de 80.000 en 140.000 kilometer. Onder de kap vooral de 1.2 TSI met 85 of 105 pk of de 1.0 TSI met 115 pk.

Nu is de Volkswagen Golf niet voor niets de populairste occasion, maar voor hetzelfde geld zijn er voldoende interessante alternatieven te vinden. We struinen met een maximaal budget van 15.000 euro het occasionaanbod op ANWB.nl af voor 7 waardige alternatieven voor de Volkswagen Golf.

Opel Astra

Al decennia krijgt de Golf concurrentie van de Opel Astra en diens voorganger de Kadett.  Met succes, Opel was ruim dertig jaar het bestverkochte merk van ons land. Die positie zijn ze tegenwoordig kwijt aan Volkswagen, maar de Astra is nog steeds een ijzersterke aanbieding, ook als occasion. Ten opzichte van de Golf krijg je voor hetzelfde geld doorgaans een jongere auto met een betere uitrusting.

Bekijk het aanbod Opel Astra-occasions

Ford Focus

Nog zo’n ‘Duitse’ concurrent is de Ford Focus. Net als bij de Astra krijg je ook bij een tweedehands Focus vaak net iets meer uitrusting of een jongere auto voor je geld dan bij de Volkswagen Golf. De 1.0 driecilinder blijkt niet alleen prettig in de omgang, maar ook betrouwbaar. Dankzij een gebalanceerd onderstel is de Focus de prettigst rijdende auto uit zijn klasse.

Bekijk het aanbod Ford Focus-occasions

Toyota Auris Hybrid

Toyota pionierde met hybride-techniek in de Prius, maar niet iedereen ziet zichzelf in dit rijdende statement rijden. De Japanners lepelden diezelfde zuinige techniek ook in hun gewone middenklasser: de Auris. Binnen het budget vind je vooral auto’s uit 2014 met wat meer ervaring dan een Golf in deze prijsklasse, veel Auris Hybrids zijn voormalige leaseauto’s. Dat betekent niet alleen een zuinige en betrouwbare auto met automaat, maar in vrijwel alle gevallen ook een rijk uitgeruste stationwagen.

Bekijk het aanbod Toytoa Auris Hybrid-occasions

Renault Megane

Rij je met de Golf, maar ook met de Focus en Auris door de komst van een nieuwe generatie in ‘het oude model’, binnen het budget koop je een gebruikte Megane die er op een paar details na precies zo uitziet als de nieuwe Megane’s in de showroom van de Renault-dealer. Dit model is er vanaf 2016 (de Estate vanaf 2017) en daardoor is het aanbod wat kleiner dan van bovengenoemde alternatieven.

Bekijk het aanbod Renault Megane-occasions

Alfa Romeo Giulietta

Wie zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken kan voor deze Italiaanse schone opteren, het liefst in een fraaie rood metallic tint. Binnen het budget veel auto’s uit de periode 2012-2015, bijna zonder uitzondering met de 1.4T met liefst 170 pk. Veel Giulietta’s zijn rijk uitgerust en voorzien van fraaie lichtmetalen wielen en lederen bekleding. Qua betrouwbaarheid doen deze generatie Alfa Romeo’s niet onder voor andere Europese concurrenten.

Bekijk het aanbod Alfa Romeo Giulietta-occasions

Skoda Octavia

Eigenlijk is deze Skoda Octavia een Volkswagen Golf met een wat ruimere Tsjechische jas. Alle techniek komt uit de schappen van Volkwagen, maar de Octavia is aanzienlijk ruimer. Met name de Combi met zijn gigantische kofferbak is populair, ruim tweederde van het aanbod bestaat uit deze praktische stationwagens. De hatchback heeft overigens nog steeds een enorme laadruimte –veel groter dan die van een Golf- maar omdat deze minder gewild is koop je voor hetzelfde geld een wat jongere of juist luxer uitgeruste Octavia

Bekijk het aanbod Skoda Octavia-occasions

Nissan Qashqai

Tegenwoordig is de crossover niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar Nissan was in 2007 de eerste die haar compacte middenklasse hatchback liet opvolgen door zo’n hoog-op-de-poten-auto. In 2013 verscheen de tweede generatie en die zijn binnen het budget prima te vinden. Het betreffen zonder uitzondering auto’s met een 1.2 turbomotor. Goed voor 115 pk en 1200 kg maximaal trekgewicht.

Bekijk het aanbod Nissan Qashqai-occasions

Gebruikte auto kopen? 

Zoek op anwb.nl in het actuele aanbod van tweedehands auto’s van BOVAG-bedrijven. Mét richtprijzen uit de ANWB Koerslijst, maandelijkse kosten, autotests en bevindingen van de Wegenwacht.

Occasion zoeken