Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB: Subsidiepot voor nieuwe elektrische personenauto’s moet worden verruimd

9 juli 2020

De subsidie voor particulieren die elektrisch willen gaan rijden is een enorm succes. De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s is na ruim een week al leeg voor dit jaar. De ANWB pleit ervoor om deze subsidiepot te verruimen. Eerder waarschuwde de ANWB al dat het bedrag dat beschikbaar was voor 2020 snel op zou zijn.

De interesse in elektrisch rijden is groot onder de consument. De Elektrisch Rijden Monitor 2019 van de ANWB laat zien dat 36% van de Nederlanders geïnteresseerd is in elektrisch rijden en dat maar liefst 5% van de Nederlanders de aanschaf van een elektrische auto binnen twee jaar overweegt. De ambities in het klimaatakkoord zijn fors en om die te realiseren is de overstap van de consument naar de elektrische auto van cruciaal belang. Het is daarom van belang om het budgetplafond van de aanschafsubsidie op nieuwe elektrische auto's te verruimen zodat geïnteresseerden niet mis hoeven te grijpen. 

De ANWB is blij dat er zoveel animo voor de regeling is. Wij willen dat de elektrische auto betaalbaar is voor iedereen. Met de komst van deze regeling is de transitie naar elektrisch vervoer in gang gezet. Hoe meer nieuwe auto’s nu verkocht worden, hoe eerder ook een occasionmarkt kan ontstaan met een passend aanbod voor de occasionrijder.  

Het budgetplafond voor de aanschafsubisidie van gebruikte elektrische auto's is overigens nog niet bereikt, deze wordt na goedkeuring nog dit jaar uitbetaald. Aanschafsubisidie op nieuwe elektrische auto's kan wel worden aangevraagd, maar zal pas in 2021 worden uitbetaald.

Lees alles over de subsidie op elektrische auto's