Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo onderhandel je over de prijs van een occasion

Tips om buikpijn tijdens een verkoopgesprek te voorkomen

Breekt bij jou ook het klamme angstzweet uit wanneer je met een autoverkoper moet onderhandelen over de prijs van een occasion? Lees dan onze tips en tricks om steviger in je schoenen te staan tijdens de onderhandeling. Of scroll naar beneden en bekijk de video.

Dealer of handelaar vs. particulier: het verschil

Er is een groot verschil tussen onderhandelen over de prijs van een occasion bij de dealer of handelaar enerzijds en een particulier anderzijds. Bij een particulier is veel minder ruimte om te onderhandelen over nevenzaken die je bij de prijs inbegrepen wilt zien, zoals een onderhoudsbeurt, garantie, banden en nieuwe vloermatten. Je kunt eigenlijk alleen onderhandelen over de prijs zelf en eventueel een bijna verlopen APK in de strijd gooien. Bepaal dus van tevoren wat voor jou de beste manier van verkopen is.

Tips voordat je gaat onderhandelen

 1. Zoek uit wat de occasion die jij op het oog hebt mag kosten. Hiervoor kun je gebruik maken van de ANWB Koerslijst. En kijk bijvoorbeeld ook op het ANWB Occasion platform. Daar zie je vergelijkbare auto’s, zodat je een idee hebt hoeveel je kunt afdingen op de auto van jouw keuze (zoek hiervoor op een zelfde bouwjaar en een vergelijkbare kilometerstand). 
 2. Zoek uit wat jouw eigen auto waard is, als je die wilt inruilen. Ook hiervoor kun je het beste kijken in de ANWB Koerslijst en op het ANWB Occasion platform.
 3. Maak altijd eerst een proefrit voordat je begint over prijzen. De auto kan immers tegenvallen.

Onderhandelen met een dealer of handelaar

 1. Ga nooit in op het eerste bod. De verkoper anticipeert erop dat je dit niet doet. Kortom: er zit nog meer in.
 2. Laat je nooit verleiden als eerste een bedrag te noemen voor de auto die je inruilt. Laat de verkoper dat maar doen. Dan kun jij reageren en een hoger tegenbod noemen. Omgekeerd zal de verkoper immers extra laag inzetten, omdat hij er op rekent dat jij meer wilt.
 3. Als er geen beweging zit in de hoogte van de inruilwaarde, begin dan over het omlaag brengen van de prijs van de occasion die je wilt kopen. Voor de verkoper zijn het overigens communicerende vaten: óf de inruilwaarde omhoog óf de prijs van de occasion omlaag. Toch heeft het zin om over beide te beginnen: onder druk wordt immers alles vloeibaar.
 4. Onderhandelen over de prijs is in de huidige markt vaak lastig, maar je kunt wél onderhandelen over extra’s. Zo kun je voorstellen om de prijs van de occasion te laten zoals hij is, mits er bijvoorbeeld (aantoonbaar!) een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Zijn de banden versleten, dan kun je ook om een nieuwe set banden vragen. Of om een extra set winterbanden.
 5. Je kunt ook de (bijna verlopen) APK in de strijd gooien. Vraag om een gratis nieuwe APK waarbij eventuele reparaties meteen worden uitgevoerd. Gaat een verkoper twijfelen, dan zegt dat direct ook meer over de werkelijke staat van de auto.
 6. Laat de afspraken die je hebt gemaakt vastleggen op papier en/of e-mail. Wel zo prettig als er achteraf onenigheid ontstaat.
 7. Een verkoper is verplicht om bij hem bekende gebreken te melden, maar over wat precies een gebrek is en of de verkoper hiervan wist, ontstaat vaak achteraf onenigheid. Vraag dus altijd naar gebreken, de staat van onderhoud en de te verwachten onderhoudskosten en gebruik deze informatie in de onderhandelingen over de prijs. 
 8. Koop je een auto zonder inruil, dan is dat een goed argument om de prijs van de occasion te verlagen. De verkoper loopt dan immers geen risico en hoeft niet allerlei handelingen te verrichten (lees: kosten te maken) om weer van jouw inruiler af te komen.
 9. Besef dat je altijd nog kunt weglopen. Er staan ongetwijfeld meer auto’s te koop van het merk en type dat jij op het oog hebt. Het dreigen met weglopen kan de verkoper een zetje geven om toch nog met je door te onderhandelen.
 10. Laat je niet onder druk zetten door verkooppraatjes zoals ‘Er komt vanmiddag nog iemand kijken, dus u moet snel beslissen’. Zie ook punt 10.
 11. Als de verkoper jouw bod niet zelf wil of mag accepteren, weet je dat je het onderste uit de kan hebt gehaald. Nu maar hopen dat zijn manager of de directeur akkoord gaat met jouw bod.  
 12. Wees streng voor jezelf en houd je aan het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven. Reken dus altijd uit wat de combinatie is van de inruilwaarde en de eventuele korting op de occasion. Ben je slecht in hoofdrekenen, schroom dan niet een rekenmachine te gebruiken of die gewoon te vragen aan de verkoper. Je gaat veel geld uitgeven, dus de verkoper begrijpt dat je bedragen wilt narekenen (dat doet hij zelf ook).

Je auto verkopen via de ANWB

Een auto verkopen hoeft niet moeilijk te zijn. Met de ANWB Verkoopservice kun je je auto snel en gemakkelijk verkopen, zonder dat daar vervelende onderhandelingen aan de deur met potentiële kopers of discussies met een dealer of garage aan vooraf gaan. En dat is wel zo prettig.

Onderhandelen met een particulier

 1. Besef dat je eigenlijk alleen over de prijs zelf kunt onderhandelen. Die kan dus maar beter zo laag mogelijk zijn. 
 2. Een particulier wil doorgaans zo snel mogelijk van zijn auto af. Het kan helpen als je zegt dat je nog een soortgelijke auto hebt gezien voor dezelfde prijs, waar je ook nog even wilt gaan kijken.
 3. Cash betalen kan de deal sneller rond maken. ‘Ik stel voor dat ik de auto nu meteen van je koop en cash betaal, als jij nog een x-bedrag van de prijs afdoet.’ De verkoper ziet het geld al blinken en weet dat hij het – als ie ‘ja’ zegt - direct in zijn handen heeft. 
 4. Ook een particuliere verkoper is verplicht om bij hem bekende gebreken te melden, maar over wat precies een gebrek is en vooral of de verkoper hiervan wist, ontstaat vaak achteraf onenigheid. Vraag dus altijd naar gebreken, de staat van onderhoud en de te verwachten onderhoudskosten en gebruik deze informatie in de onderhandelingen over de prijs.
 5. Leg de gemaakte afspraken vast op papier. Als je van een particuliere verkoper koopt, word je niet beschermd tegen een miskoop door de wet. Als je echter kunt bewijzen dat de verkoper jou beloften heeft gedaan, dan kun je het nakomen van die beloften wel afdwingen.
 6. Heb je afgesproken dat de verkoper de auto levert met een verse APK, wacht dan met betalen en overschrijven tot dat daadwerkelijk is gebeurd. Gebruik een bijna verlopen APK anders om de verkoopprijs te drukken.

Bekijk deze video voor meer inspiratie:

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.