Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cabrio kopen? Dit zijn 6 betaalbare en leuke opties

Zonder dak is autorijden nóg leuker

De zomer is in aantocht! De hoogste tijd om de kap van de cabrio te laten zakken en eropuit te gaan. We maakten een lijstje met zes betaalbare tweedehands cabrio’s tot €15.000. De perfecte auto's voor levensgenieters en zonaanbidders.

1. Volkswagen Beetle Cabrio

De Volkswagen Beetle Cabrio is - net als zijn dichte broer - een vrolijke auto om te zien. Hij kijkt blij de wereld in met z’n grote koplampen. Technisch is hij sterk verwant aan de Volkswagen Golf 6. Maar dankzij zijn bolle koets (met de kap gesloten natuurlijk) en het grote glasoppervlakte is het toch een compleet ander voertuig.

Ook in gebruik is 'ie anders trouwens, want hij is niet altijd even praktisch. Op de achterbank zit je krap en de Beetle heeft - ook met de kap open - enorme dode hoeken. Daar staat tegenover dat het cabriodak zich heel eenvoudig laat wegklappen en de rijeigenschappen dik ik orde zijn.

Dit vindt de Wegenwacht van de Volkswagen Beetle Cabrio

De Wegenwacht waarschuwt voor euvels bij de 1.2 TSI-motor, waarvan de oprekkende distributieketting de belangrijkste is. Goed om te weten dat de Beetle Cabrio ook met 1.4 en 2.0-benzinemotor is geleverd. Die hebben daar geen last van.

Het aanbod

Er is een flink aanbod van € 5000 tot € 15.000. De oudste bouwjaren – vaak in combinatie met torenhoge kilometerstanden - zijn er al voor minder dan vijf mille. Voor rond de € 8000 euro heb je een exemplaar met minder dan 100.000 km op de teller.

2. MINI Cabrio

De MINI Cabrio ziet er hip en tijdloos uit. Of je nu een van de vroegste exemplaren kiest of gaat voor een meer recente. Weet dat juist de oudste exemplaren voor de echte liefhebber eigenlijk het fijnst rijden, met een zeer alert reagerende besturing en kwieke reacties op het gaspedaal. De jongere modellen zijn comfortabeler, maar ook wat minder scherp.

Dit vindt de Wegenwacht van de MINI Cabrio

Wees bij de benzinemotoren alert op een verhoogd olieverbruik en problemen met de distributieketting. Want als er iets mis is met je MINI is de garagerekening meestal stevig.

Het aanbod

Er is een zeer ruime keuze aan gebruikte MINI’s Cabrio, zeker als je tot 15 mille kan zoeken. Ze zijn er al vanaf € 6000 en zelfs voor beduidend minder vind je ook al leuke exemplaren, maar let daarbij extra goed op de staat van onderhoud.

3. Mercedes-Benz E-klasse Cabriolet

Zoek je een ruime vierzits cabriolet, dan kun je terecht bij onze Oosterburen. Zowel BMW (3-serie Cabrio), Audi (A4 Cabrio) als Mercedes-Benz lever(d)en fraaie exemplaren. Neem nou de hierboven afgebeelde E-klasse Cabrio van Mercedes. Dit model, gebouwd tussen 2010 en pakweg 2013, is groot en erg luxe. Zo hebben sommige uitvoeringen zelfs een zogeheten ‘air scarf’. Dat is een extra uitstroomopening van de kachel in de hoofdsteunen, zodat je ook bij kouder weer lekker open kan rijden. Reken wel op stevige maandlasten, want het is en blijft een grote Mercedes.

Het aanbod

Occasion prijzen beginnen rond de tien mille. Er is keuze uit diverse diesel- en benzinemotoren en er diverse luxe-uitvoeringen.

4. Alfa Romeo Spider

De Alfa Romeo Spider is onder liefhebbers al decennialang een begrip. Om precies te zijn sinds 1967, toen acteur Dustin Hoffman in de film The Graduate de Spider bekendheid gaf. De Spider waarover wij het hier hebben, is gebouwd tussen 2006 en 2011. Het is zo langzamerhand een zeldzame, maar nog steeds ook een zeer mooie verschijning. Deze Alfa heeft het in zich om – net als zijn vijf voorgangers - uit te groeien tot een klassieker. Technisch is de auto volledig identiek aan de dichte Brera; alleen is dát een tweedeurs coupé met achterklep, de Spider is een tweedeurs cabriolet met een normaal kofferdeksel.

Er zijn in beide modellen drie verschillende benzinemotoren en twee diesels geleverd. In 2009 verscheen deze Italiaanse schone met de 1750 TBi-motor. En dat is precies de auto die je wilt hebben. De dikke V6 en vierwielaandrijving zijn overkill en de 2.2 JTS juist wat te gewoontjes. Deze 1750 is precies goed.

Het aanbod

Heb geduld als je op zoek gaat, want ze worden maar mondjesmaat aangeboden. Laat je niet verblinden door het beperkte aanbod, maar kijk ook met gezond verstand naar een onderbouwde kilometer- en onderhoudshistorie. Ontbreken die? Laat ‘m dan rustig staan.

5. BMW Z4 Roadster

De BMW Z4 is een echte tweezits roadster die (dus) van meet af aan is ontwikkeld als cabriolet. En dat heeft positieve gevolgen voor de rijeigenschappen. Vaak zijn auto’s die als coupé of sedan zijn ontworpen en daarna zijn ‘onthoofd’ een compromis als het gaat om weggedrag en torsiestijfheid. De constructie is dan verzwakt, omdat plots het dak ontbreekt. Extra verstevigingen helpen dan maar deels. Bij een roadster is daar direct rekening mee gehouden. De BMW Z4 Roadster rijdt dan ook bovengemiddeld goed.

Pas wel op voor exemplaren met een hoge kilometerstand en laat ‘m staan als de onderhoudshistorie niet bekend is. Er zijn best wat afgetrapte exemplaren in omloop en achterstallig onderhoud fixen kost serieus geld. Praktisch? Nee, dat is hij natuurlijk niet, maar dat weet je als een roadster koop. Dit is een auto ‘voor erbij’ om lekker mee te flaneren.

6. Saab 9-3 Cabrio

De Saab 9-3 Cabrio mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Het is misschien wel de meest betaalbare en de bekendste vierzits cabriolet van Europa. De oudste exemplaren zijn wat betreft constructie slap, omdat het metalen dak ontbreekt. Ook is er naar huidige maatsaven te weinig constructiestijfheid elders in de koets aangebracht: je voelt enorm veel torsiebewegingen. De latere modellen vanaf 2007 zijn wat dat betreft een stuk beter.

De 9-3 is ontstaan onder beheer van General Motors, de vroegere eigenaar van het Zweedse merk. Daardoor zitten er onderhuids wel de nodige Opel-onderdelen in. Dat is bij eventuele reparatie alleen maar gemakkelijk. Gelukkig is er nog een flinke dosis Saab-karakter behouden gebleven.

Dit vindt de Wegenwacht van de Saab 9-3 Cabrio

Bij de Wegenwacht zijn een paar problemen met deze auto bekend. Zo kan de 'elektronische' sleutel problemen veroorzaken en wil het hoofdrelais er nog weleens voor zorgen dat de motor niet start. Verder kunnen diesels last hebben van een klemmende wervelklep. Een andere (kostbare) reparatie is een kapotte bobine.

Het aanbod

Er is echt een enorm occasion-aanbod vanaf bouwjaar 1998, daarvoor was deze cabriolet er ook al als Saab 900 Cabrio. Occasions zijn er al vanaf pakweg 4 mille (en minder!), maar dan heb je wel te maken met serieus oude auto's met vaak intergalactische kilometerstanden.

Extra tip: denk na over de kap

Cabriolets heb je in verschillende soorten en maten. Het dak bepaalt in grote mate de praktische inzetbaarheid van een cabrio. Een stoffen kap kun je eenvoudig oprollen, maar een stalen klapdak neemt zo'n beetje de complete kofferbak in beslag. Denk van tevoren dus goed na waar je de auto voor gaat gebruiken. Wordt het een tweede auto om toertochtjes mee te maken? Of is het jullie enige vervoermiddel waar je straks ook bagage in wil meenemen op autovakantie?

Op zoek naar een cabrio?

Naast deze auto's zijn er natuurlijk nog veel meer tweedehands cabrio's te verkrijgen. Op ANWB.nl vind je een actueel occasionaanbod, verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een autokostenberekening incl. afschrijving en de ANWB Autotest met de bevindingen van de Wegenwacht.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.