Winterbanden in de zomer, kan dat?
In de winter kun je beter niet met zomerbanden rijden, dat is wel bekend. Maar winterbanden in de zomer: hoe zit dát eigenlijk? Is het mogelijk om in de zomer met winterbanden te rijden? En is dat verstandig?
Nadelen van winterbanden in de zomer
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen winter- en zomerbanden. Deze verschillen zorgen ervoor dat het gebruik van winterbanden in de zomer nadelen heeft. Zodanige nadelen dat we zelfs afraden om met winterbanden in de zomer te blijven rijden. We zetten die nadelen op een rij.
Langere remweg
In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Winterbanden zijn gemaakt van een rubbermengsel dat goed werkt bij lage temperaturen. Bij hogere temperaturen en op droog wegdek werken ze minder goed. Dit effect is nog duidelijker bij banden die zijn gemaakt voor hogere snelheden.
Noodstop op nat wegdek
Het gevaarlijkst is het wanneer je met winterbanden bij hoge temperaturen een noodstop moet maken. De remweg is veel langer dan met zomerbanden. Je kan hierdoor op een onplezierige manier verrast worden, als je bijvoorbeeld met je volgeladen auto ineens een noodstop moet maken op de snelweg (waarbij het overige verkeer wel op zomerbanden staat).
Bij hogere temperaturen wordt de remweg van winterbanden zoals gezegd langer. Ter illustratie:
- Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden binnen 12 meter stoppen. Een auto met winterbanden heeft dan 14 à 15 meter nodig.
- Bij 35°C zijn winterbanden ongeveer 30% minder effectief dan zomerbanden. Bij een snelheid van 50 km/h heeft een auto met winterbanden dan 19 meter nodig om te stoppen.
Minder grip
Rijd je met winterbanden in de zomer, dan heb je ook minder grip. Het profiel van winterbanden is ontworpen voor sneeuw en ijs. Dit profiel is minder effectief op droog en warm asfalt.
Verslechterd weggedrag
Het komt ook voor dat winterbanden bij hoge temperatuur van de band zich niet meer optimaal gedragen en zich heel onplezierig gaan gedragen. Heel weinig grip, vaag sturen of zelf onbalans of trillingen in de auto.
Meer slijtage
Het laatste nadeel van winterbanden in de zomer is dat ze sneller slijten door de hogere temperaturen. Niet ideaal, want dat betekent dat de profieldiepte sneller afneemt en dat je je banden dus eerder moet vervangen.
Winterbanden in de zomer: geen goed idee
Als je in de zomer op winterbanden rijdt, moet je je rijstijl aanpassen. Je moet langzamer rijden en meer afstand houden vanwege de langere remweg en minder goede grip. Maar het mag duidelijk zijn door alle nadelen die we al hebben opgesomd: wij ontraden het gebruik van winterbanden in de zomer.
Daarom is het beter om in de zomer zomerbanden te gebruiken. Wissel je banden als de zomertijd begint. Je kunt de winterbanden veilig opslaan en weer gebruiken als het winter wordt.
Ledenvoordeel bij KwikFit
Als ANWB-lid profiteer je bij KwikFit altijd van 20% ledenvoordeel op het wisselen van banden en de opslag van banden. Dat is mooi meegenomen!
Andere optie: allseason banden
Vind je banden wisselen te veel gedoe? Dan kun je ook kiezen voor allseason banden. Die vormen een compromis tussen zomer- en winterbanden.
Houd er wel rekening mee dat dit type band (lichte) tekortkomingen heeft ten opzichte van zowel zomer- als winterbanden. Met andere woorden: allseason banden presteren in de zomer beter dan winterbanden, maar slechter dan zomerbanden. En in de winter presteren allseason banden beter dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden.
ANWB Bandentests
Welke winterbanden en zomerbanden zijn de beste? En welke band past het beste bij jouw rijstijl? De ANWB test elk jaar banden in verschillende maten. Bekijk hier het overzicht van al onze uitgevoerde bandentests.