Winterbanden in de zomer? Pas op!

Langere remweg en minder grip

In de winter kun je beter niet met zomerbanden rijden, dat is wel bekend. Maar het omgekeerde: hoe zit dát eigenlijk? Is het mogelijk om in de zomer met winterbanden te rijden? En zo ja, is dat nou wel verstandig?

Langere remweg

In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel en het rubbermengsel van winterbanden zijn ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en sneeuw, wat leidt tot een verminderde effectiviteit bij hoge temperaturen en op droog wegdek. Dat effect is nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.

Bovendien: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van zo'n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden van zo'n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld zou de auto op winterbanden dan dus zo'n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen.

All-season banden doen het in de zomer beter dan winterbanden, maar ook met deze banden zijn de remprestaties bij hoge temperaturen minder dan van zomerbanden: gemiddeld zo'n 25%. Andersom geldt ook dat all seasonbanden in de winter beter scoren dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden.

Slechtere wegligging

In de zomer is de wegligging, zowel bij all seasonbanden als bij winterbanden, ook minder goed dan die van zomerbanden. Maar hier zijn de verschillen wel kleiner dan bij de remweg. Al met al is de conclusie dat het beter is in de zomer op zomerbanden te rijden, hoewel je in de zomer veel minder te maken hebt met kritieke rijomstandigheden. Rijd je in de zomer op all seasonbanden of zelfs op winterbanden dan moet je je rijgedrag wel aanpassen. Je moet de langere remweg en minder goede wegligging compenseren door het aanpassen van je snelheid en volgafstand.

Meer slijtage

Met winterbanden de zomer door is dus verre van ideaal. Want er is nóg een belangrijk nadeel, namelijk dat winterbanden in de zomer door de hogere temperaturen aanmerkelijk sneller slijten dan in de winter. En juist in de winter is het belangrijk dat je winterbanden nog voldoende profiel hebben. Nog meer reden dus om de winterbanden in de zomer te verwisselen voor zomerbanden. Doe dat ongeveer als de zomertijd begint. De winterbanden kun je dan veilig laten opslaan zodat je ze weer kunt laten monteren als het weer winter wordt. Want met zomerbanden in de winter rijden, dat is echt geen goed idee!

De nadelen op een rij

  • De remweg van winterbanden in de zomer is langer dan van zomerbanden
  • Winterbanden hebben in de zomer een minder goede wegligging dan zomerbanden
  • In de zomer slijten winterbanden aanzienlijk sneller dan in de winter

 

Wegenwacht Paul legt het verschil tussen zomer- en winterbanden uit: