Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in de zomer? Pas op!

Langere remweg en minder grip

In de winter kun je beter niet met zomerbanden rijden, dat is wel bekend. Maar het omgekeerde: hoe zit dát eigenlijk? Is het mogelijk om in de zomer met winterbanden te rijden? En zo ja, is dat nou wel verstandig?

Nadelen van winterbanden in de zomer

Wat zijn de consequenties van in de zomer rijden op je winterset? 

Langere remweg

In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel en het rubbermengsel van winterbanden zijn ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en sneeuw, wat leidt tot een verminderde effectiviteit bij hoge temperaturen en op droog wegdek. Dat effect is nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.

Bovendien: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van zo'n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden van zo'n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld zou de auto op winterbanden dan dus zo'n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen.

All season banden doen het in de zomer beter dan winterbanden, maar ook met deze banden zijn de remprestaties bij hoge temperaturen minder dan van zomerbanden: gemiddeld zo'n 25%. Andersom geldt ook dat all season banden in de winter beter scoren dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden.

Slechtere wegligging

In de zomer is de wegligging, zowel bij all seasonbanden als bij winterbanden, ook minder goed dan die van zomerbanden. Maar hier zijn de verschillen wel kleiner dan bij de remweg.

Al met al is de conclusie dat het beter is in de zomer op zomerbanden te rijden, hoewel je in de zomer veel minder te maken hebt met kritieke rijomstandigheden. Rijd je in de zomer op all season banden of zelfs op winterbanden dan moet je je rijgedrag wel aanpassen. Je moet de langere remweg en minder goede wegligging compenseren door het aanpassen van je snelheid en volgafstand.

Meer slijtage

Met winterbanden de zomer door is dus verre van ideaal. Want er is nóg een belangrijk nadeel, namelijk dat winterbanden in de zomer door de hogere temperaturen aanmerkelijk sneller slijten dan in de winter. En juist in de winter is het belangrijk dat je winterbanden nog voldoende profiel hebben.

Nog meer reden dus om de winterbanden in de zomer te verwisselen voor zomerbanden. Doe dat ongeveer als de zomertijd begint. De winterbanden kun je dan veilig laten opslaan zodat je ze weer kunt laten monteren als het weer winter wordt. Want met zomerbanden in de winter rijden, dat is echt geen goed idee!

De nadelen op een rij

  • De remweg van winterbanden in de zomer is langer dan van zomerbanden
  • Winterbanden hebben in de zomer een minder goede wegligging dan zomerbanden
  • In de zomer slijten winterbanden aanzienlijk sneller dan in de winter

Wegenwacht Paul legt het verschil tussen zomer- en winterbanden uit, bekijk video:

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.