Zomertijd? Banden wisselen!

Als de vorst ook ’s nachts uitblijft en de temperaturen overdag in de dubbele cijfers lopen dan rijdt het op zomerbanden veiliger, comfortabeler en zuiniger. Handige vuistregel: gaat de zomertijd in, dan verwissel je de winterbanden voor zomerexemplaren. Nu even regelen dus!

Goed om te weten als je nieuwe autobanden gaat kopen; zo’n twintig jaar geleden zaten het hele jaar door dezelfde autobanden onder je auto. Maar aan de steeds verdergaande eisen (auto’s met veel meer vermogen en veel meer remcapaciteit, al maar grotere bandenmaten, andere eisen aan afrolgeluid en verbruik, drukker verkeersaanbod, hogere snelheden, meer nadruk op veiligheid) kan niet meer met één type band voldaan worden. Daarom zijn er aparte zomer- en winterbanden. Daarbij past dan ook het advies tijdig te wisselen van winter- naar zomerbanden en vice versa.

Deze zomer- en winterbanden hebben elk hun specifieke eigenschappen om zo veel mogelijk grip te bieden. Extra veilig dus, maar er is één ding waarmee je écht rekening moet houden: verwissel op tijd van winter- naar zomerbanden en vice versa. Het maakt namelijk écht uit in de hoeveelheid grip.

Als de vorst ook ’s nachts uitblijft en de temperaturen overdag in de dubbele cijfers lopen dan rijdt het op zomerbanden veiliger, comfortabeler en zuiniger.

Het verwisselen van zomer- en winterbanden is het gemakkelijkst te laten doen bij je plaatselijke garage. Soms heeft die autobanden in de aanbieding. Hij kan de autobanden die van je auto afkomen ook nog onder geconditioneerde omstandigheden voor je opslaan. O, en voor je er weer vandoor gaat, kan hij jouw autobanden eventueel oppompen.

Allseason-banden

Nou is die bandenwissel twee keer per jaar voor veel mensen wél een dingetje. De oplossing kunnen allseasonbanden zijn. De naam zegt het al, die kunnen vier seizoenen onder de auto blijven zitten. In 2020 hebben we allseasonbanden getest. Het is niet het ei van Colombus (een echte zomer- of winterband presteert beter), maar voor gebruik in Nederland is het prima geschikt.

Lees ook

Wiel verwisselen, dit moet je weten
Autobanden: dit moet je weten
Zomerbandentest 2022