Zomertijd? Banden wisselen!

Zomerbanden bieden bij 7 graden Celsius en hoger meer grip dan winterbanden. Handige vuistregel is daarom: gaat de zomertijd in, wissel dan de winterbanden in voor zomerexemplaren. 

Nog niet zo heel lang geleden reden we het hele jaar op dezelfde autobanden. Moderne auto's hebben echter andere kenmerken: meer vermogen, meer remcapaciteit en grotere bandenmaten. Daarnaast stellen we andere eisen aan afrolgeluid en verbruik en hebben we te maken met een drukker verkeersbeeld en hogere snelheden. Bovendien ligt er meer nadruk op veiligheid. Daarom volstaat één type band niet meer en zijn er aparte zomer- en winterbanden. 

De zomer- en winterbanden hebben immers elk hun specifieke eigenschappen om zo veel mogelijk grip te bieden. Extra veilig, maar wissel wel op tijd van winter- naar zomerbanden en vice versa. Het maakt namelijk écht uit in de hoeveelheid grip. In het voorjaar geldt daarom: als vorst ook ’s nachts uitblijft en de temperaturen overdag in de dubbele cijfers lopen, dan rijdt het op zomerbanden veiliger, comfortabeler en zuiniger.

Het wisselen van zomer- en winterbanden kun je natuurlijk zelf doen, maar veel mensen kiezen liever voor het gemak van een bandenwissel bij hun garage. Bijkomend voordeel: vaak heeft de garage een (geconditioneerde) opslagmogelijkheid voor de banden die van je auto afkomen. Wissel je zelf, check dan wel meteen de bandenspanning, liefst nog voor de montage. Twijfel je over de kwaliteit van de banden, schakel dan een expert in.

Allseasonbanden

Nou is die bandenwissel twee keer per jaar voor veel mensen wél een dingetje. De oplossing is dan misschien de aanschaf van allseasonbanden. De naam zegt het al: deze banden kunnen vier seizoenen onder de auto blijven zitten. In 2020 hebben we allseasonbanden getest. Het is niet het ei van Colombus (een echte zomer- of winterband presteert beter), maar voor gebruik in Nederland is het prima geschikt. 

Met name voor allseason- en winterbanden geldt: ga je er mee naar het buitenland, check dan wel de regels van het betreffende land en de landen die je tijdens de reis doorkruist. 

 

Lees ook

Wiel verwisselen, dit moet je weten
Autobanden: dit moet je weten
Zomerbandentest 2023