Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dakkoffer kopen? Hier moet je op letten

Een dakkoffer kopen betekent dat je er in één klap een kofferbak bij hebt. Reuze handig dus om al je vakantiespullen mee te nemen. Ga je binnenkort een dakkoffer kopen? Met deze tips weet je precies waar je op moet letten.

1. Kies het juiste formaat

Zorg dat het formaat goed past bij je auto. De dakkoffer mag niet te ver uitsteken naar achter, want de achterklep moet nog open kunnen. De officiële regels: aan de voorkant maximaal tot de voorbumper en de achterkant maximaal 1 meter.

Bij sommige fabrikanten kun je op de website zien of het model past op jouw type auto. Neem bij twijfel contact op met fabrikant of dealer.

Extra tip: koop geen grotere koffer dan noodzakelijk, want dat levert in het algemeen extra brandstofverbruik op.

Ski's mee? Meten is weten

Wil je de dakkoffer ook gebruiken als skibox? Meet dan van tevoren de lengte van je ski's. Zo kom je bij het inpakken niet voor vervelende verrassingen te staan. 

2. Bereken het maximale gewicht van de dakkoffer

Elke auto heeft een maximale daklast. Dat is het totale maximale gewicht dat de auto op het dak mag dragen. Dit gewicht mag niet overschreden worden, want dat kan het weggedrag van je auto beïnvloeden. Je vindt de maximale daklast terug in het instructieboekje van je auto.

Ga je een dakkoffer kopen, bereken dan van tevoren hoe zwaar deze maximaal mag zijn. Dat is een eenvoudige rekensom: de maximale daklast min het gewicht van de dakdragers en min het gewicht van je bagage. 

Rekenvoorbeeld

Stel dat de maximum daklast van je auto 80 kilo. Je wil zo'n 50 kilo bagage kwijt kunnen in je dakkoffer en de dakdragers wegen samen 10 kilo. Dat betekent dat je op zoek moet naar een dakkoffer van maximaal 20 kilo.

3. Let op de maximale belading

Je mag niet in elke dakkoffer evenveel bagage vervoeren. Ook daar geldt een maximum voor. Dit maximale aantal kilo's vind je terug in de specificaties van de dakkoffer. 

4. De juiste dakdragers

Een dakkoffer bevestig je op het dak van je auto met behulp van dakdragers. Niet elke dakkoffer past op elke dakdrager. Heb je al dakdragers, achterhaal dan of een potentiële dakkoffer daar wel op past. Ook dit vind je terug in de specificaties. Heb je nog geen dakdragers?

5. Let op gebruiksgemak

Je hebt natuurlijk geen gezin in gehannes bij het in- en uitpakken. Let daarom bij het kopen van een dakkoffer ook goed op het gebruiksgemak:

  • Een koffer die je aan beide zijden kunt openen, is zowel makkelijker te vullen als te bevestigen. Dit noem je een duo of dual dakkoffer.
  • Een systeem met snelsluiters (ook bekend als quickdocks) om te koffers te bevestigen is het snelst en meest gebruiksvriendelijk voor het vastzetten.

6. Glimmend of mat?

Wil je je dakkoffer mooi houden? Tijdens onze test bleek dat glimmende koffers eerder (opvallende) krassen vertonen dan koffers met een matte finish. In dat geval kun je dus beter kiezen voor een matte dakkoffer.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.