Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke leasevormen zijn interessant voor zzp'ers en mkb'ers?

In circa 80% van de gevallen is het leasen van een bedrijfswagen voordeliger dan kopen. Ook bij relatief weinig kilometers kan het interessant zijn. Maar welke vorm van zakelijk leasen past bij jou?

Operationeel leasen biedt gemak, omdat je het beheer en onderhoud uit handen geeft aan de leasemaatschappij. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand. Onderhoudskosten, verzekeringskosten en wegenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. Alleen je brandstofkosten zijn variabel. Zo weet je als ondernemer waar je aan toe bent. Als je bedrijf niet voldoende start- of werkkapitaal heeft om een auto aan te schaffen, kan leasen aantrekkelijk zijn.

Er bestaan verschillende leasevormen: 

Operational lease

Steeds meer in opkomst bij zzp’ers en mkb’ers is operational lease. Indien je jouw start- of werkkapitaal liever aan andere zaken dan een auto besteedt, dan kan operational lease wellicht de oplossing voor jou zijn. Operational lease lijkt op langdurig huren. De auto blijft economisch en juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Het uitgangspunt van operational lease is dat je als ondernemer zorgeloos kunt rijden. Kosten van aanschaf, onderhoud, reparaties, verzekeringen en administratie zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Ook loop je als ondernemer geen restwaarderisico. Wel sluit je een contract af voor een aantal jaar.

Het lease-aanbod van ANWB voor de Zaak betreft operational lease. Kijk hier voor het aanbod.

Financial lease

Wil je zelf keuzes kunnen maken over het beheer en onderhoud van een leaseauto, en heb je geen financiële mogelijkheid het aankoopbedrag van de auto te financieren op de zaak? Dan kan financial lease voor jouw bedrijf de oplossing zijn.

Economisch ben je de eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij financiert het aankoopbedrag. Je lost via je bedrijf de auto af. Fiscaal mag je de auto op naam van de zaak afschrijven, maar je draagt ook de risico’s van de waardevermindering en het onderhoud. 

Rental / Short lease

Wanneer je behoefte hebt aan wisselende mobiliteit en niet té lang aan een contract wil vastzitten, kan Rental / Shortlease passend zijn voor jouw organisatie. Je sluit namelijk een flexibel en kort huur- of leasecontract. Contracten zijn eenvoudig opzegbaar (bv vanaf 1 maand of per dag). Het nadeel van deze leasevorm is dat het maandelijks leasebedrag (veel) hoger is dan bij andere leasevormen.

Private lease

Sinds een paar jaar bestaat er ook private lease. Ook dit is een vorm die voor zzp’ers aantrekkelijk kan zijn.
 
Als je weinig zakelijke kilometers maakt en je het geen probleem vindt om de privéauto óók zakelijk te gebruiken, kan private lease een oplossing voor je zijn. Bij private lease huur je als particulier een auto voor een vast bedrag per maand. Je sluit privé een contract af. De zakelijke kilometers kun je voor €0,21 per km aftrekken van de omzet. Hiervoor moet je een rittenregistratie bijhouden ter verantwoording aan de Belastingdienst. 

Net als bij operational lease zijn de kosten van aanschaf, onderhoud, reparaties, verzekeringen en administratie voor rekening van de leasemaatschappij. Het voordeel ten opzichte van operational lease is dat je géén bijtelling hebt als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt. Het nadeel is dat je de maandelijkse leasekosten en de btw niet zakelijk kunt aftrekken. Ook moet je er rekening mee houden dat je een privécontract afsluit dat wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan van invloed zijn op de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Ook voor private lease geldt dat je een contract afsluit voor een aantal jaar. 

ANWB biedt diverse mogelijkheden op het gebied van private lease.

Meer informatie en advies

Wil je persoonlijk advies over welke optie voor jouw bedrijf de beste is, neem dan contact met ons op.

Lees meer over ANWB Zakelijke Lease en bekijk ons aanbod

 

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijk 

Met ANWB voor de Zaak houd je je zaken op de rit. Of je nu één auto bezit, meerdere bestelbussen of een wagenpark beheert.