Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De grootste misvattingen over zakelijke lease

Als ondernemer heb je verschillende opties wat betreft een auto kopen of leasen. Zakelijke lease is één van die opties en neemt in populariteit toe. Toch bestaan er nog een aantal misvattingen over zakelijke lease. We zetten ze op een rijtje en leggen uit hoe het echt zit.

1: Zakelijke lease is alleen geschikt voor bedrijven met een wagenpark

Dit is gelukkig niet waar: elke ondernemer kan een zakelijke auto leasen. Of je nu een eenmanszaak hebt of voor je medewerkers een auto wilt leasen, het kan allemaal. Het aanbod van zakelijke leaseauto’s is daarnaast erg gegroeid in de afgelopen jaren.
Als ondernemer kun je daarom allerlei auto’s zakelijk leasen: kleine stadsauto’s, de nieuwste elektrische modellen, luxe personenauto’s en zelfs bestelbusjes. Voor ieder budget en voor iedere ondernemer is het mogelijk om een passende auto zakelijk te leasen.

2: Startende ondernemers en zzp’ers komen niet in aanmerking voor zakelijke lease

In veel gevallen is het ook voor startende ondernemers en zzp’ers mogelijk om een auto zakelijk te leasen. Een startkapitaal is in de meeste gevallen niet nodig. Bij aanvraag kijken we naar je bedrijfsbalans van het laatste boekjaar, eventueel aangevuld met de voorlopige cijfers van het huidige jaar. Ben je dit jaar pas begonnen met je bedrijf? Dan kijken we naar je laatste IB-aangifte. Hierdoor is zakelijke lease ook een optie voor startende ondernemers.

Zzp’ers kunnen trouwens ook voor private lease kiezen. Zakelijk leasen biedt echter voordelen: zo kun je de leasekosten als bedrijfskosten afschrijven van je winst, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt. 
Lees ook: Private of zakelijke lease als zzp’er

3: Zakelijke lease is duurder dan private lease

In principe is zakelijke lease niet duurder dan private lease. Het hangt af van verschillende factoren. Gebruik je de auto bijvoorbeeld ook privé en zo ja, hoe vaak? Wat voor voorwaarden staan er in je contract en heb je een eigen risico? 

Als je voor zakelijke lease kiest, dan kan je alle kosten als bedrijfskosten afschrijven. Als je voor private lease kiest, dan kan je € 0,21 per kilometer declareren. Private lease heeft als voordeel dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Bij zakelijke lease betaal je bijtelling als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar ook voor privéritten gebruikt. Het loont zich om voordat je een auto gaat leasen goed op een rijtje te zetten hoe je de auto gaat gebruiken en wat voor leasecontract bij jouw situatie past.

4: Leasen loont zich alleen als je veel kilometers maakt

In meer dan 80% van de gevallen is leasen voordeliger dan kopen, ook als je niet dagelijks rijdt. Het leasen van een auto kan een kostenbesparing opleveren, omdat je het beheer en onderhoud uit handen geeft aan de leasemaatschappij. Ook zijn onderhoudskosten, verzekeringskosten en Wegenbelasting inbegrepen in de prijs. Daarnaast hoef je bij zakelijke lease geen zorgen te maken om de afschrijving. En als je bij ANWB voor de Zaak een auto leaset, dan is ons lidmaatschap Wegenwacht voor de Zaak Standaard gratis inbegrepen. 

5: Leaseauto’s mag je niet personaliseren

Misschien denk je dat je alleen een gekochte auto kunt personaliseren, maar niets is minder waar: ook zakelijke leaseauto’s kun je laten personaliseren. Denk aan het bestickeren van de deuren met je bedrijfslogo, kiezen uit verschillende kleuren en diverse inbouwopties bij bestelbussen. Je auto of bestelbus wordt tegen een meerprijs gepersonaliseerd afgeleverd.
 

6: Het kost veel tijd en moeite om een leaseauto te bestellen

In het verleden kostte het afsluiten van een leasecontract nog enige moeite, maar tegenwoordig is het bestellen van een leaseauto zo geregeld. ANWB voor de Zaak maakt het in samenwerking met LeasePlan mogelijk om je leaseauto eenvoudig en snel online te bestellen. 

Na goedkeuring wordt er contact met je opgenomen en kan je de leaseauto ophalen of wordt hij, indien de auto op voorraad is, bij je thuis of op kantoor afgeleverd. We maken het hele bestelproces zo eenvoudig mogelijk, zodat je snel in je leaseauto kunt rijden.

ANWB Zakelijke Lease

Wil je een auto zakelijk leasen? ANWB voor de Zaak biedt zzp’ers en mkb’ers zakelijke lease aan. Zorgeloos rijden in een nieuwe auto voor een vast bedrag in de maand. Bekijk nu ons assortiment!

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijk 

Met ANWB voor de Zaak houd je je zaken op de rit. Of je nu één auto bezit, meerdere bestelbussen of een wagenpark beheert.