Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kopen of leasen: wat past het best bij jouw bedrijf?

Als professioneel ondernemer ben je graag verzekerd van betrouwbare mobiliteit, waarbij representativiteit centraal staat tijdens het bezoek aan je klanten. Maar wat is voor joú de passende optie; een auto aanschaffen op naam van de zaak, een privé auto ook zakelijk gebruiken óf een auto (zakelijk) leasen?

Kopen 

Een auto speelt een belangrijke rol bij de professionele uitstraling die je wilt hebben als ondernemer. Dit betekent dat het kopen van een auto er mede voor zorgt dat je alles zelf in de hand houdt. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je met jouw auto wilt blijven rijden. Daarnaast kan kopen een verstandige keuze zijn, wanneer je niet direct een contract wilt aangaan.

Stel jezelf wel de vraag of je de auto op naam van de zaak wilt kopen of dat je je privé auto ook zakelijk gaat gebruiken. Neem de tijd om deze afweging te maken. 

Auto kopen op naam van de zaak

Als je een auto op naam van de zaak koopt zijn in principe alle kosten voor de onderneming. Dat betekent dat de kosten van de bedrijfsauto aftrekbaar zijn van de winst. Je kunt het volgende aftrekken: verzekerings-, onderhouds- en brandstofkosten en de btw op de aangeschafte auto. Dit klinkt mooi, maar let op: een deel van de btw-aftrek kan komen te vervallen.

Wanneer je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt moet je daarnaast bijtelling betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en de aanschafwaarde. Voor elektrische auto’s geldt in 2024 16% bijtelling voor auto’s onder de 30.000 euro, voor andere auto’s 22%.

Houd er rekening mee dat je de aanschafkosten van de auto niet aan andere bedrijfszaken kunt besteden; er zal minder ruimte zijn voor andere investeringen.

Privé auto voor zakelijk gebruik

Wanneer je over een representatieve auto beschikt en je hebt niet voldoende kapitaal om een nieuwe auto aan te schaffen, kun je er voor kiezen om je privé auto ook zakelijk te gebruiken. Je hebt dan geen contract bij een leasemaatschappij, je houdt het onderhoud zelf in de hand én je betaalt geen bijtelling.

Per zakelijke kilometer kun je €0,21 cent onbelast aftrekken op de zaak. Je moet wel de zakelijke ritten nauwkeurig registeren middels een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Je kunt zelf uitrekenen of dit kostendekkend is voor het aantal kilometers dat je rijdt. Vaak is sprake van de situatie waar de kilometervergoeding níet voldoende opweegt tegen het dekken van alle kosten. Daarbij komen ook eventuele onderhouds- en reparatie-, verzekerings- en brandstofkosten kijken. Wel kun je gedeeltelijk de btw hierover terugvragen. 

Zakelijk leasen

Een zakelijke auto leasen is niet alleen geschikt voor bedrijven die over een groot wagenpark beschikken, ook voor zzp’ers en mkb’ers kan leasen heel interessant zijn. Voor elk bedrijf bestaat er een passend leasecontract. Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn.

Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen. Overige voordelen van leasen zijn dat je een vast bedrag per maand betaalt. Onderhoudskosten, verzekeringskosten en Wegenbelasting zijn inbegrepen in de prijs. Alleen je brandstofkosten zijn variabel. Zo weet je als bedrijf waar je aan toe bent. Het komt vaak voor dat wanneer er geen sprake is van een startvermogen, leasen als aantrekkelijk wordt gezien. 

Let wel: als je de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, dan krijg je te maken met de bijtelling. Ook hier geldt voor elektrische auto’s 16% bijtelling in 2024 en voor andere auto’s 22%. Verder moet je er rekening mee houden dat je veelal een contract sluit voor langere duur, bijvoorbeeld 2 tot 5 jaar. Kijk goed naar de voorwaarden van de leasemaatschappij. Deze kunnen per maatschappij verschillen.

Meer informatie en advies

Er bestaande verschillende varianten van lease. Kijk hier voor de verschillende leasevormen en bekijk welke voor jouw bedrijf interessant is.

Wil je persoonlijk advies over welke optie voor jouw bedrijf de beste is, neem dan contact met ons op.

Lees meer over ANWB Zakelijke Lease en bekijk ons aanbod

 

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijk 

Met ANWB voor de Zaak houd je je zaken op de rit. Of je nu één auto bezit, meerdere bestelbussen of een wagenpark beheert.