“We zijn in Athene een soort mini-ANWB”
21 mei 2025
Vanuit het steunpunt in Athene wordt er hard gewerkt aan relatiebeheer, nieuwe afspraken en cost control. Zodat Nederlandse reizigers met een hulpvraag in Griekenland de beste zorg krijgen.
Na het opzetten van het steunpunt in Athene en hier 40 jaar gewerkt te hebben, was het voor de vorige manager in 2023 tijd om met pensioen te gaan. Talita Tsekoura, half Nederlands en half Grieks, werkte op dat moment al als advocate voor ANWB in Athene en werd gevraagd om het steunpunt te managen. Ze vertelt waar zij en haar team op dit moment aan werken.
Uitdagingen
Vanuit Athene wordt er een groot netwerk aan ziekenhuizen en privéklinieken onderhouden. Talita: “We werken op dit moment met iets meer dan 30 privéklinieken en ongeveer 100 staatsziekenhuizen samen. Griekenland is wat dat betreft een vrij lastig land: het is een groot land met veel eilanden. Dat kan voor complicaties zorgen als je iets overkomt op een eiland waar de staatsziekenhuizen niet alle specialiteiten in huis hebben. Dan wordt een patiënt al snel per boot, vliegtuig of helikoper vervoerd. Het kan soms best uitdagend zijn om hier goede zorg voor patiënten te regelen”.
Nieuwe afspraken maken
Talita en haar kleine team stoppen op dit moment veel tijd in het opzetten en onderhouden van het lokale netwerk. “Ik wil met alle belangrijkste ziekenhuizen voor de ANWB duidelijke afspraken maken en ervoor zorgen dat ze ANWB met naam en toenaam kennen. Uiteindelijk wil ik dat we de best mogelijke service krijgen voor de patiënten en dat we goed inzicht krijgen in hun medische dossiers. ANWB heeft in Nederland een team van artsen die zich bezighouden met de wereldwijde dossiers. Zo kunnen ze het verloop van de gezondheid van de patiënt volgen. Daarom is het belangrijk dat deze dossiers, in het Engels, snel beschikbaar zijn. Zo krijgt de patiënt de meest optimale zorg”, legt Talita uit.
Leuk, maar ook veeleisend werk
Een gemiddelde werkdag bestaat niet voor Talita en haar collega’s. “We doen vanuit Athene heel veel: afspraken maken, het netwerkbeheer met de zorgverleners, cost control, facturering en we doen ook alle voertuighulpverlening. We zijn hier eigenlijk een soort mini-ANWB. En dan reis ik ook nog eens vrij vaak. Ik ga met mijn team langs alle ziekenhuizen in Griekenland waar we afspraken mee hebben. Ik vind het belangrijk dat mijn team ook de medewerkers van de ziekenhuizen persoonlijk leert kennen, want ze hebben vaak dagelijks telefonisch contact. Het werk is heel leuk, maar ook veeleisend”.
Binnenkort komen Talita en twee collega’s, Elena Poulimenou en Victoria Kokara, naar Den Haag om opgeleid te worden in het DOT-systeem. “Dat is een manier van evalueren wat de kosten zijn van een operatie of ingreep, afhankelijk van de diagnose. In het hoogseizoen maken wij lange dagen, maar in de wintermaanden is het iets rustiger en hebben we tijd om hiermee aan de slag te gaan”.
Effectieve cost contol
Om de kosten zo laag mogelijk te houden, werken Talita en haar collega’s veel aan cost control. Talita legt uit: “Aan het begin van ieder seizoen maken we afspraken met alle ziekenhuizen. Dat betekent dat we langs ieder ziekenhuis gaan en daar alle faciliteiten controleren. We kijken of bepaalde apparatuur aanwezig is, hoe schoon de ruimtes zijn, hoeveel artsen er werken en welke specialiteiten aanwezig zijn. Daarna maken we bedrijfs- en prijsafspraken”.
Maar daar houdt het werk niet op. Na de geleverde zorg wordt ook elke rekening bestudeerd. “We kijken naar wat voor medische behandeling de patiënt gekregen heeft en of de patiënt misschien overbehandeld is. In moeilijke gevallen schakelen we een arts in vanuit Nederland om naar het dossier en de facturen te kijken. Ook vragen we weleens aan de patiënt zelf om te verifiëren hoe de zorg was. Daarnaast gaan we na of de prijsafspraken nageleefd zijn, inclusief kortingen. Als we denken dat ergens een fout is gemaakt, dan bellen we direct met de kliniek en vragen we om een correctie. Wij nemen cost control ontzettend serieus en de klinieken hier weten dat. Ik ben trots op de bezuinigingen die we hiermee gerealiseerd hebben”, vertelt Talita.