Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tankpas of mobiliteitskaart

Wil jij je zakelijke auto- en reiskosten met één kaart betalen en maandelijks een handig overzicht ontvangen van alle gemaakte kosten? Dan is een tankpas of mobiliteitskaart een slimme oplossing. Deze kaarten zijn makkelijk in gebruik en ontzorgen je in je administratie. Maar wat voor kaart is het meest geschikt voor jou?

Online zijn allerlei tankpassen en mobiliteitskaarten te koop. De ene kaart belooft meer dan de ander, maar één ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor een overzichtelijke administratie. Zo hoef je geen aparte bonnetjes meer te bewaren en kun je online een overzicht downloaden van alle gemaakte kosten. Je ontvangt meestal één keer per maand een factuur die je via automatische incasso betaalt.

De voordelen van een tankpas

Met een zakelijke tankpas kun je in heel Nederland, en soms ook binnen heel Europa, eenvoudig tanken. De tankpas werkt als een betaalpas en je rekent je brandstof, motorolie en ruitenwisservloeistof eenvoudig af bij bemande en onbemande tankstations. De gemaakte kosten kun je hierna makkelijk declareren of invullen als bedrijfskosten bij je belasting- en btw-aangifte. 

Sommige tankpassen bieden extra voordelen. Deze kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om parkeerkosten, elektrisch laden en de carwash mee te betalen. Let op dat er naast de maandelijkse kosten van een tankpas vaak ook transactiekosten berekend worden. Dit verschilt per tankpas. Als je als ondernemer enkel de auto gebruikt om naar klanten en je werkplek te reizen, dan is een zakelijke tankpas een goede optie om je zakelijke en privé autokosten gescheiden te houden.

De voordelen van een mobiliteitskaart

Een zakelijke mobiliteitskaart komt in vele soorten en maten. Zo heb je mobiliteitskaarten die gericht zijn op het OV, terwijl andere kaarten juist gericht zijn op autogebruik. Ook zijn er kaarten die een combinatie aanbieden van een tankpas + OV en er zijn mobiliteitskaarten voor alle soorten vervoer. Een mobiliteitskaart is daarom het meest geschikt als je naast je auto ook gebruik maakt van het OV en flexibel wilt reizen. Je ontvangt daarnaast alle gemaakte kosten – zowel auto als overig – op één factuur.

Mobiliteitskaarten die ook als tankpas fungeren werken eigenlijk hetzelfde als een tankpas: je rekent hier eenvoudig je brandstofkosten mee af bij (on)bemande tankstations. Bij deze kaarten zit ook vaak een optie voor motorolie en ruitenwisservloeistof inbegrepen. Een uitgebreide mobiliteitskaart geeft je extra vrijheid: wil je een dag met het OV reizen, een OV-fiets huren of een korte rit met een taxi maken? Ook deze kosten reken je eenvoudig af met je mobiliteitskaart. Let goed op het aanbod van de aanbieder, want hier zitten vaak grote verschillen in. Indien je gebruik maakt van verschillende opties van vervoer, dan is een mobiliteitskaart (inclusief tankpas) de beste optie voor jou.

Tanken én flexibel reizen met de ANWB Mobiliteitskaart

We begrijpen dat je als ondernemer flexibel wilt reizen en dat geen een dag hetzelfde is. Daarom bieden we zakelijke reizigers drie verschillende mobiliteitskaarten aan. Onze Compleet-kaart biedt je alle vrijheid om zelf te kiezen hoe je wilt reizen. Met deze kaart betaal je eenvoudig voor je brandstof, parkeerkosten en vloeistoffen en kun je optioneel elektrisch laden en in Europa tanken. Met deze mobiliteitskaart kun je tevens gebruik maken van het OV, deelauto’s en scooters, taxi, OV-fiets en je boekt er zelfs internationale treinreizen mee.

Maak je alleen gebruik van je auto en wil je deze kosten afrekenen met een zakelijke kaart? Met onze Auto Compleet kaart kun je eenvoudig tanken, parkeren en autovloeistoffen afrekenen. Optioneel zijn de opties om elektrisch te laden, de wasstraat te gebruiken en om te tanken in Europa. Voor reizigers die enkel gebruik maken van het OV bieden we een speciale OV Compleet kaart aan.

Bekijk de verschillende mobiliteitskaarten en maak de keuze voor een zzp- of mkb-mobiliteitskaart. Alle drie de kaarten geven toegang tot onze handige app waarmee je je verbruik kunt inzien.

Een handige extra optie voor mkb-bedrijven

Wil je jouw werknemers flexibel laten reizen? Dan kun je onder één account verschillende mobiliteitskaarten aanvragen voor jouw werknemers. Met onze werkgeversmodule kun je  de gemaakte kosten van jouw werknemers eenvoudig bijhouden. Je werknemers kunnen zelfs thuiswerkdagen registreren. Aan het einde van de maand ontvang je een compleet overzicht, zodat je weet welke vergoeding je aan welke werknemer kunt geven. Dit maakt je administratie een stuk eenvoudiger en je voldoet hiermee aan de nieuwe wet- en regelgeving.

Vergelijk en kies je pakket

Auto | OV | Compleet

Slim zakelijk reizen met de ANWB Mobiliteitskaart. Kies het pakket dat het beste bij je past.