Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkom een lege accu met Smart Driver

Je stapt op tijd in de auto om niet te laat te komen. Je auto beloont dit goede gedrag echter met een zware rochel, gevolgd door een paar harde kliks. De accu heeft het begeven. Zoals vaak op een moment dat het echt niet uitkomt. Met Smart Driver kun je dit voorkomen.

ANWB Smart Driver is een slim systeem om storingen vroegtijdig op te sporen. Waaronder problemen met de accu. Maar ook andere storingen komen vroegtijdig in beeld. Zo zien onze experts of er pech gaat ontstaan aan het ontstekingssysteem van de motor of - bij dieselmotoren - aan het roetfilter. Wanneer dit seintje binnenkomt, wordt contact met je opgenomen om advies te geven over het verhelpen ervan.

Kennis van de Wegenwacht

De ANWB heeft Smart Driver in eigen huis ontwikkeld. Het is onder andere gebaseerd op de kennis van de Wegenwacht: zij rukken immers jaarlijks uit voor ruim een miljoen pechgevallen. Waarvan maar liefst een kwart te maken heeft met accuproblemen. Vandaar dat deze storingen de nummer 1-positie in de pech top 10 innemen.

Zo werkt het (accu)pech voorspellen

Wie gebruik wil maken van ANWB Smart Driver krijgt een connector die met de auto wordt verbonden. We kunnen dan je auto uitlezen. De informatie die dit oplevert gaat naar de experts van de ANWB. Ook installeer je de speciale Smart Driver app op je telefoon.

Wanneer er dan problemen dreigen, krijgen onze experts een seintje. Wanneer de binnengekomen data inderdaad op een naderende storing duidt, vertellen we je via de app wat er aan de hand is. En mocht het ingewikkeld zijn of je er niet uitkomen, dan kun je telefonisch hulp krijgen. Zo voorkom je stilstaan en onverwachte reparaties.

Een accu moet presteren

Terug naar de accu. Dit is zo'n gevoelig onderdeel omdat moeilijk te peilen is in welke toestand deze exact verkeert. Hij kan ineens de geest geven. Vooral kou geeft vaak de genadeklap. Maar er is één moment waarop de accu echt moet presteren: bij het starten. De connector meet wat er dan gebeurt met de aanwezige elektrische spanning. Na enkele ritten herkent Smart Driver de spanning die bij jouw auto hoort en kan hij dan ook herkennen als er iets verandert. Daalt de spanning te hard, dan krijg je een seintje dat het tijd wordt om naar vervanging uit te kijken.

Overigens kun je zelf ook van alles doen om je accu fit te houden. Zoals elke week toch minimaal 10 tot 20 kilometer rijden. Meer tips? Die vind je op de accufit-pagina.

De Wegenwacht checkt je auto

Voertuigen vanaf 2004 hebben veelal de benodigde aansluiting voor deze connector. Wil je zeker weten of jouw auto geschikt is, check dit dan hier. Smart Driver kost € 2,75 per maand en is alleen mogelijk in combinatie met een Wegenwacht lidmaatschap. 

Op Smart Driver vind je alle voordelen die het slimme systeem biedt. Zo weet de Wegenwacht bijvoorbeeld waar je precies staat, mocht je toch pech krijgen. Bovendien weet hij dan al precies wat er aan de hand is. En heb je een ongeval, dan neemt de ANWB Alarmcentrale onmiddellijk contact op. Indien nodig worden dan hulpdiensten naar je locatie gestuurd.