Wandelstokken

Meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen

Het gebruik van wandelstokken is steeds meer ingeburgerd geraakt, vooral onder bergwandelaars en wandelaars met een zware rugzak. Begrijpelijk, want wandelstokken zorgen voor meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen.

Wandelstokken (of trekkingstokken) ontlasten je knieën en zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van vermoeide spieren. Je kunt wandelstokken goed gebruiken als:

  • je knieën en spieren het zwaar te verduren krijgen, zoals tijdens het afdalen in de bergen;
  • je met een zware rugzak loopt;
  • een hele lange tocht maakt.

Zo gebruik je wandelstokken

Plaats de wandelstokken asymmetrisch ten opzichte van je benen. Dus: stap je met je linkerbeen naar voren, dan plaats je de rechterstok naar voren. Hiermee volg je de natuurlijke zwaaibeweging die je armen maken tijdens het lopen. Bij het afdalen plaats je de wandelstokken verder voor je lichaam en voeten uit, om zo meer gewicht op te kunnen vangen met je armen. Als er een flinke verhoging is, kun je beide wandelstokken tegelijk eerst op die verhoging plaatsen om je eraan op te trekken.

Let op bij ruige en steile paden

Op geëffende, brede paden is het risico dat er iets misgaat erg klein. Hoe ruiger of steiler het wordt, hoe meer de wandelstokken in de weg kunnen gaan zitten. Soms is er amper plek om de wandelstokken te plaatsen of wordt het zó steil dat je beter je handen kunt gaan gebruiken. Bestaat het terrein uit grote rotsen en keien, dan kan je wandelstok sneller klem komen te zitten.

In de praktijk merk je meestal zelf wel wanneer het slimmer wordt om de wandelstokken weer (tijdelijk) op te bergen in of aan je rugzak.

Hier moet je op letten als je wandelstokken koopt

Bij het kopen van wandelstokken is het verstandig op de lengte, het materiaal, het aantal delen, de blokkeerders, het tipje en de handvatten te letten.

Bij de aanschaf moet je rekening houden met de stoklengte. De juiste stoklengte vind je door recht te gaan staan en je arm in een hoek van negentig graden te houden. De afstand van de grond tot je hand is de juiste lengte. De meeste wandelstokken hebben een verstelbare lengte van 110 tot 140 cm. Damesstokken zijn uiteraard wat kleiner. Doordat de lengte verstelbaar is, kun je bij het afdalen de stok wat langer maken en bij het stijgen juist wat korter.

Het gros van de wandelstokken wordt gemaakt van aluminium. Aluminium is sterk, licht en heeft een zekere mate van flexibiliteit. En, ook niet onbelangrijk, het is relatief goedkoop. Andere wandelstokmaterialen zijn titanium en carbon. Beide materialen zijn sterker dan aluminium en wegen ook nog eens aanzienlijk minder. Nadeel is echter wel dat ze duurder zijn.

De meeste wandelstokken bestaan uit twee of drie delen. Uitgeschoven is dit een volwaardige wandelstok. Tweedelige wandelstokken hebben als nadeel dat ze vaak een wat groter pakvolume hebben. Driedelige wandelstokken zijn in elkaar geschoven lekker compact als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld als je ze tijdens het lopen achter op je rugzak wilt binden. Het uitschuiven is bovendien noodzakelijk om de wandelstokken op de juiste lichaamslengte af te stellen.

De wandelstok bestaat uit twee of drie delen. Als de wandelstok op lengte is gezet, zorgen blokkeerders ervoor dat - zodra je er kracht op zet - de stok niet in elkaar zakt en dat de uitschuifbare delen op de juiste afstand blijven zitten.

Er zijn verschillende manieren om de stokdelen vast te zetten. Een veel gebruikte manier is de schroefblokkeerder: een schroefdraad en een wig die uitzet als je twee stokdelen tegen elkaar in draait. Draai de andere kant op en je lost de blokkering op.

Naast wiggen zijn er ook nog snelklemsystemen. Je kunt ze vergelijken met een snelsluiter van de zadelpen op een (huur)fiets. Deze zijn wat gebruiksvriendelijker en kosten minder kracht dan een schroefblokkeerder.

Het puntje aan het uiteinde van de wandelstok heet het tipje. Wandelstokken worden op alle soorten ondergrond gebruikt, daarom is de punt van de wandelstok gemaakt van hard metaal. Vaak is dit een carbide punt; hard als diamant en dus slijtvast.

Bij sommige wandelstokken zit deze punt als een flexibel deel onder aan de wandelstok. Dit is handig als de punt in een spleet of tussen rotsen blijft steken. De punt buigt dan mee en voorkomt stokbreuk. Ook worden de meeste wandelstokken geleverd met een rubber dopje die je over het stokeinde kan schuiven. Dit is fijn als je veel op harde ondergronden loopt, zoals de straat.

Net boven de punt zit de teller, een rond schijfje dat voorkomt dat de punt te ver in de grond zakt als je bijvoorbeeld door drassige weilanden loopt. De teller kun je vervangen door smallere of bredere exemplaren of door speciale sneeuwtellers.

Bij de handvatten draait alles om ergonomie. In rust maakt je pols een hoek van 5 graden. Hierbij is de spierspanning en de bindweefselspanning minimaal. Dat levert de minste belasting van de pols op. Daarom is het beter als het handvat iets naar voren helt. Ook moet de vorm van het handvat kloppen: ovaal, niet rond, dikker in de handpalm en dunner richting pink en wijsvinger. Damesstokken hebben doorgaans een smaller handvat.

Het handvat is gemaakt van rubber, kunststof, een combinatie van kunststof met kurk of foam. Een hard kunststof handvat zit alleen op de goedkoopste wandelstokken en raden we af. Rubber is al iets beter, maar alleen een combi met kurk of foam is echt comfortabel. Een verlengd foamen stuk onder het handvat is fijn. Hierdoor kun je de wandelstok lager vasthouden, en dat is handig bij steile passages. Ook hoef je zo de wandelstok niet telkens op maat te maken bij het stijgen of dalen.

Alle wandelstokken hebben een polsband: deze biedt steun tijdens het lopen en voorkomt dat je je wandelstok opeens kwijt raakt als de punt ergens in blijft steken. Er is overigens maar een goede manier om de polsband te dragen.

Wandelstokken kopen?

Lopen met wandelstokken is een aanrader: het ontlast je knieën en je hebt er twee extra steunpunten bij. In onze webwinkel vind je een aantal exemplaren.

Bekijk het aanbod wandelstokken

Dit vind je misschien ook interessant:

Langeafstandswandelingen in Nederland
Zo kies je een goede rugtas
Kledingadvies voor de sportieve wandelaar

Speciaal voor jou geselecteerd