Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelstokken

Meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen

Het gebruik van wandelstokken is steeds meer ingeburgerd geraakt, vooral onder bergwandelaars en wandelaars met een zware rugzak. Begrijpelijk, want wandelstokken zorgen voor meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen.

Wandelstokken (of trekkingstokken) ontlasten je knieën en zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van vermoeide spieren. Je kunt wandelstokken goed gebruiken als:

  • je knieën en spieren het zwaar te verduren krijgen, zoals tijdens het afdalen in de bergen;
  • je met een zware rugzak loopt;
  • een hele lange tocht maakt.

Zo gebruik je wandelstokken

Plaats de wandelstokken asymmetrisch ten opzichte van je benen. Dus: stap je met je linkerbeen naar voren, dan plaats je de rechterstok naar voren. Hiermee volg je de natuurlijke zwaaibeweging die je armen maken tijdens het lopen. Bij het afdalen plaats je de wandelstokken verder voor je lichaam en voeten uit, om zo meer gewicht op te kunnen vangen met je armen. Als er een flinke verhoging is, kun je beide wandelstokken tegelijk eerst op die verhoging plaatsen om je eraan op te trekken.

Let op bij ruige en steile paden

Op geëffende, brede paden is het risico dat er iets misgaat erg klein. Hoe ruiger of steiler het wordt, hoe meer de wandelstokken in de weg kunnen gaan zitten. Soms is er amper plek om de wandelstokken te plaatsen of wordt het zó steil dat je beter je handen kunt gaan gebruiken. Bestaat het terrein uit grote rotsen en keien, dan kan je wandelstok sneller klem komen te zitten.

In de praktijk merk je meestal zelf wel wanneer het slimmer wordt om de wandelstokken weer (tijdelijk) op te bergen in of aan je rugzak.

Hier moet je op letten als je wandelstokken koopt

Bij het kopen van wandelstokken is het verstandig op de lengte, het materiaal, het aantal delen, de blokkeerders, het tipje en de handvatten te letten.

Wandelstokken kopen?

Lopen met wandelstokken is een aanrader: het ontlast je knieën en je hebt er twee extra steunpunten bij. In onze webwinkel vind je wandelstokken geschikt voor Nordic Walking, trekkingstokken en accessoires.

Dit vind je misschien ook interessant:

Langeafstandswandelingen in Nederland
Zo kies je een goede rugtas
Kledingadvies voor de sportieve wandelaar

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.