Naar artikel

Oudste wandelroute van Nederland etappe 4

Nederland, Utrecht, Doorn

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. 150 kilometer wandelen, dwars door het hart van Nederland van west naar oost. En die wandelroute kun je vandaag de dag nog steeds lopen. De start is in Amsterdam, de finish in Arnhem. Onderweg loop je o.a. door het Gooi, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. De route is vlak en de helft voert over onverharde wegen. De route bestaat oorspronkelijk uit zes etappes, maar Etappe 1 (30 km) is gesplitst in Etappe 1A (10 km) en Etappe 1B (20 km).

Etappe 4, Doorn – Elst, voert over de Utrechtse Heuvelrug en door de Kaapse bossen met z'n stoere uitkijktoren (122 treden, doen!) richting Leersum. Hier herinnert de tombe van Nellesteijn en de Uilentoren aan de routebeschrijving van 1914. Via het Zuilensteinse bos daal je af richting Amerongen, waar je, ten zuiden van de N225, plotseling in een aflevering van Swiebertje lijkt te zijn beland. Wat een mooi dorp, en dan staat er ook nog eens een kasteel van heb-ik-jou-daar! Vervuld van nostalgie beklim je vervolgens de Amerongsche berg met z’n markante ‘manege’. Het smalle paadje over de heide bij de Elsterberg is gewoon te mooi om waar te zijn zodat je, nog beduusd van zoveel schoonheid, bij de bushalte op het eindpunt mijmerend in de verte tuurt tot bus 81 je terugvoert naar de dagelijkse realiteit.

N.B. Deze etappe volgt op Etappe 3 Zeist - Doorn. Aansluitend op deze etappe volgt Etappe 5 Elst - Heelsum. Kijk hier voor meer informatie (zoals geo-pdf's). 

  Shop nu
  Wandelschoenen 

  Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

  Shop nu
  Kaarten & gidsen 

  Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

  1 + 1

  gratis
  Wandelsokken 

  Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.