Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oudste wandelroute van Nederland etappe 4

Nederland, Utrecht, Doorn

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. 150 kilometer wandelen, dwars door het hart van Nederland van west naar oost. En die wandelroute kun je vandaag de dag nog steeds lopen. De start is in Amsterdam, de finish in Arnhem. Onderweg loop je o.a. door het Gooi, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. De route is vlak en de helft voert over onverharde wegen. De route bestaat oorspronkelijk uit zes etappes, maar Etappe 1 (30 km) is gesplitst in Etappe 1A (10 km) en Etappe 1B (20 km).

Etappe 4, Doorn – Elst, voert over de Utrechtse Heuvelrug en door de Kaapse bossen met z'n stoere uitkijktoren (122 treden, doen!) richting Leersum. Hier herinnert de tombe van Nellesteijn en de Uilentoren aan de routebeschrijving van 1914. Via het Zuilensteinse bos daal je af richting Amerongen, waar je, ten zuiden van de N225, plotseling in een aflevering van Swiebertje lijkt te zijn beland. Wat een mooi dorp, en dan staat er ook nog eens een kasteel van heb-ik-jou-daar! Vervuld van nostalgie beklim je vervolgens de Amerongsche berg met z’n markante ‘manege’. Het smalle paadje over de heide bij de Elsterberg is gewoon te mooi om waar te zijn zodat je, nog beduusd van zoveel schoonheid, bij de bushalte op het eindpunt mijmerend in de verte tuurt tot bus 50 je terugvoert naar de dagelijkse realiteit.

N.B. Deze etappe volgt op Etappe 3 Zeist - Doorn. Aansluitend op deze etappe volgt Etappe 5 Elst - Heelsum. Kijk hier voor meer informatie (zoals geo-pdf's). 

Let op: op ongeveer 8 km van de route, na het Let de Stigterpad, versperren omgevallen bomen het pad. Wil je dit gedeelte omzeilen? Sla dan scherp LA en ga na 200 m RA het Stormpad op. Bij een T-splitsing komt dit pad uit de Utrechtse baan. Ga hier RA en na 200 m LA. Hier kun je de oorspronkelijke route weer volgen.

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Kaarten & gidsen 

Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

2e paar50%korting
Wandelsokken 

Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Navigeer naar het startpunt van je wandeling met de Onderweg app, zoek naar tankstations en laadpalen, en gebruik de parkeerfunctie.