Naar artikel

Oudste wandelroute van Nederland etappe 3

Nederland, Utrecht, Zeist

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. 150 kilometer wandelen, dwars door het hart van Nederland van west naar oost. En die wandelroute kun je vandaag de dag nog steeds lopen. De start is in Amsterdam, de finish in Arnhem. Onderweg loop je o.a. door het Gooi, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. De route is vlak en de helft voert over onverharde wegen. De route bestaat oorspronkelijk uit zes etappes, maar Etappe 1 (30 km) is gesplitst in Etappe 1A (10 km) en Etappe 1B (20 km).

Etappe 3, Zeist – Doorn, is een bosrijke etappe. Je loopt van Slot Zeist dwars door het Zeister bos en over het fameuze Treekerpad naar de Piramide van Austerlitz, die merkwaardige obelisk in de bossen bij Austerlitz. Je vindt op deze tocht nog veel herkenningspunten uit de oorspronkelijke routebeschrijving van 1914 terug. Rond Maarn stuit je op de grauwe realiteit van de A12, maar wat eraan vooraf ging en wat erna komt (fraai uitzicht vanaf de Maarnsche berg) doet je die lelijke snelweg gauw vergeten.

N.B. Deze etappe volgt op Etappe 2 Hilversum - Zeist. Aansluitend op deze etappe volgt Etappe 4 Doorn - Elst. Kijk hier voor meer informatie (zoals geo-pdf's). 

  Shop nu
  Wandelschoenen 

  Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

  Shop nu
  Kaarten & gidsen 

  Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

  1 + 1

  gratis
  Wandelsokken 

  Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.