Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergoedt een reisverzekering het eigen risico van de zorgverzekering?

Veel mensen gaan er ten onrechte vanuit dat het eigen risico op de zorgverzekering altijd op de reisverzekering is te claimen. Door dit misverstand is de kans groot dat mensen achteraf op onaangename financiële verrassingen stuiten.

Eigen risico zorgverzekering, wat betekent dat eigenlijk?

Het eigen risico van een zorgverzekering geldt alleen voor de basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico en voor het jaar 2023 is deze vastgesteld op € 385,- per verzekerde van 18 jaar en ouder.

Dit betekent dat alle medisch kosten, die onder de basisverzekering vallen, invloed hebben op het eigen risico. Onder de basisverzekering vallen bijvoorbeeld kosten van ziekenhuisopnames en medicijnen. Stel, je hebt een ziekenhuisrekening van € 500,-. De eerste € 385,- betaal je zelf. De resterende € 115,- betaalt de zorgverzekeraar.

Het eigen risico wordt niet in rekening gebracht bij medische zorg die onder de aanvullende verzekeringen valt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een tandartsbezoek.

Let op: een vrijwillig eigen risico is niet het zelfde

Je kiest zelf wel of niet voor een vrijwillig eigen risico bij het afsluiten van een zorgverzekering. Het vrijwillig eigen risico komt altijd bovenop het verplichte eigen risico.

Stel, je kiest voor een vrijwillig eigen risico van € 250,-. Daarbij opgeteld wordt het verplicht eigen risico van € 385,-. Voor het jaar 2023 is je eigen risico dan € 635,-. Kies je hiervoor dan betaal je minder premie aan de zorgverzekeraar. Daar staat tegenover dat je dat jaar de eerste € 635,- van jouw zorgkosten zelf betaalt. 

Reisverzekering en het eigen risico

Maakte je tijdens de vakantie gebruik van medische hulp? De meeste zorgverzekeraars brengen dan het eigen risico in rekening. Niet iedere reisverzekering vergoedt dit. Informeer daarom voordat je op vakantie gaat wat de voorwaarden zijn van je reisverzekering.

Het is verstandig om op zoek te gaan naar een reisverzekering die het eigen risico vergoedt. De ANWB Reisverzekering vergoedt het eigen risico wel. Dit geldt voor zowel de kortlopende reisverzekering als de doorlopende reisverzekering. Het eigen risico valt onder de dekking medische kosten.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.