Natuurramp op je vakantiebestemming

Bekijk de vragen en antwoorden over je verzekering

Is er op jouw vakantiebestemming sprake van een natuurramp? Dan is het begrijpelijk dat je vragen hebt over je ANWB Reis- of Annuleringsverzekering. Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volg de ontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media. Ben je ter plaatse? Dan adviseren we de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in je vakantiegebied. Je kunt ook bellen. Houd contact met je vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het reisadvies

Of bel Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247

Vragen over de ANWB Annuleringsverzekering

Je kunt de reis annuleren. De annuleringskosten hiervan vallen onder de dekking van jouw annuleringsverzekering.

Je kunt de reis annuleren. De annuleringskosten hiervan vallen onder de dekking van jouw annuleringsverzekering

Als hiermee een volledige annulering voorkomen kan worden, zijn deze kosten verzekerd. Je ontvangt een vergoeding tot maximaal de annuleringskosten van de reservering.

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij je de dekking Samengestelde Reis of Extra Annuleringsredenen hebt gesloten. Op de Doorlopende Annuleringsverzekering heb je standaard dekking voor samengestelde reis. Bij een samengestelde reis moet er sprake zijn van het uitvallen van een van geboekte onderdelen. Wij adviseren je contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ja, dat is verzekerd als in het deel van het betreffende land er dusdanige schade is aan de gereserveerde accommodatie, dat deze niet meer voor verblijf geschikt is.

 Ja dat kan wanneer je de dekking ‘Extra Annuleringsredenen hebt meeverzekerd. Je ontvangt in dat geval een vergoeding voor niet genoten vakantiedagen.

Gebeurtenissen met grote impact, zoals een aardbeving, kunnen door het Calamiteitenfonds worden aangemerkt als een calamiteit.

Afhankelijk van de situatie en gebeurtenis kan het Calamiteitenfonds het besluit nemen om de gebeurtenis vast te stellen als een uitkeringsvatbare situatie waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat zijn hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

Dit betekent dat het Calamiteitenfonds de extra kosten betaalt die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Op de website van het Calamiteitenfonds vind je de meest actuele informatie.


Vragen over de ANWB Reisverzekering

Op basis van jouw reisverzekering heb je recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten. De vergoeding voor verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag.  Daarnaast geldt een totaal maximaalbedrag voor extra vervoers- en verblijfskosten van € 600,00 per reisgezelschap voor oude voorwaarden en onbeperkt voor de nieuwe voorwaarden. Deze nieuwe voorwaarden gelden voor nieuwe verzekeringen afgesloten na 1 augustus 2018 en voor lopende polissen welke na 1 augustus zijn geprolongeerd. De maximumvergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met anderen (anders dan de ANWB Alarmcentrale) is € 250,00.

Wij adviseren je om contact op te nemen met jouw reisorganisatie/touroperator en/of vervoersmaatschappij.

 

 

Op basis van jouw reisverzekering heb je recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten. De vergoeding voor verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag.  Daarnaast geldt een totaal maximaalbedrag voor extra vervoers- en verblijfskosten van € 600,00 per reisgezelschap voor oude voorwaarden en onbeperkt voor de nieuwe voorwaarden. Deze nieuwe voorwaarden gelden voor nieuwe verzekeringen afgesloten na 1 augustus 2018 en voor lopende polissen welke na 1 augustus zijn geprolongeerd. De maximumvergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met anderen (anders dan de ANWB Alarmcentrale) is € 250,00.

Wij adviseren je om contact op te nemen met jouw reisorganisatie/touroperator en/of vervoersmaatschappij.

Ja, jouw reisverzekering blijft tijdens die periode gewoon geldig. Je bent verzekerd.

Ja, als je al op vakantie was in het getroffen gebied, kun je een vergoeding krijgen voor de kosten voor een vervangend verblijf. De maximale vergoeding is gelijk aan de vergoeding voor de extra verblijfskosten.

Indien je nog op vakantie moest gaan, zijn deze kosten niet verzekerd.

 

De reisverzekering vergoedt deze schade tot de maximale dekking genoemd in het vergoedingenoverzicht van de van toepassing zijnde voorwaarden. Er moet wel een dekking voor bagage gekozen zijn.

 

Vragen over een samengestelde reis

Ja, als:

  • de reis niet gemaakt kan worden en
  • de verhuurder en/of reisorganisatie deze kosten niet vergoedt en
  • niet voor vervanging kan worden gezorgd,

dan mag je de reis annuleren.

Bij onze doorlopende annuleringsverzekering is de dekking Samengestelde reis standaard meeverzekerd. Heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Dan moet je de dekking Samengestelde reis zelf meeverzekerd hebben.

 

 

 

Calamiteitenfonds

In sommige gevallen betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken, zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Bekijk de website voor de voorwaarden en meest actuele informatie.

Meer informatie over het Calamiteitenfonds