Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het beste fietsslot?

ANWB Fietsslotentest 2022

Fietsdiefstal komt hier veel te vaak voor: er zijn afgelopen twee jaar 75 procent meer e-bikes gestolen. Deze test komt dus niet uit de lucht vallen. We testten twintig fietssloten: twaalf ART-2-sloten en acht ART-3-sloten, van merken als ABUS, AXA, Trelock, HEMA, Kryptonite en Falkx. Wat is het beste fietsslot én welke is het fijnst voor dagelijks gebruik?

Alle fietssloten in deze test zijn al getest op braakbestendigheid door Stichting ART, daarom hebben wij de sloten vooral getest op gebruiksgemak. Je vindt hieronder alle testresultaten voor twee categorieën: ART-2-sloten en ART-3-sloten.

Het beste ART-2-slot

ART-2-sloten zijn de meest gebruikte fietssloten voor gewone en elektrische fietsen. Naast een ART-2-ringslot, vaak al vast onderdeel van je fiets, raden wij ook een los tweede slot aan. Oók met minimaal twee ART-sterren. Voor laagrisicogebieden zoals buitenwijken en het platteland voldoet een tweede ART-slot met twee sterren. Hoe meer aanvallen een slot weerstaat – of hoe langer het slot bestand is tegen gereedschap als een handzaag – hoe meer ART-sterren het slot krijgt. ART-2-sloten zijn dus iets minder sterk dan ART-3-sloten, maar wél lichter en gebruiksvriendelijker.

Toelichting score
5 = zeer goed, 4 = goed, 3 = redelijk, 2 = matig, 1 = slecht

Het beste ART-3-slot

ART-3-sloten zijn vooral bedoeld voor brommers, scooters, dure e-bikes, speed-pedelecs en elektrische bakfietsen. Een ART-3-kettingslot heeft dikkere schakels dan een slot met twee ART-sterren en is daarom sterker. Dat maakt de sloten wel zwaarder en minder gebruiksvriendelijk. Echter, stal je je dure fiets vaak in gebieden met een hoogdiefstalrisico – bijvoorbeeld bij stations en in grote steden – dan raden wij een ART-3-slot zeker aan.

Lees meer over het ART-keurmerk

Toelichting score
5 = zeer goed, 4 = goed, 3 = redelijk, 2 = matig, 1 = slecht

Testwijze en conclusies

1. Fietsdiefstal en Stichting ART

Fietsdiefstal komt veel te vaak voor in Nederland: er zijn afgelopen twee jaar 75 procent meer e-bikes gestolen. En wat blijkt: slechts 36 procent zet zijn of haar fiets met extra sloten vast. Zonde, want twee sloten maakt de kans op diefstal aanzienlijk kleiner.

Elk slot kan gekraakt worden, hoe dik de schakels ook zijn of ingenieus het slot ook is. Wél zijn er grote verschillen: de minst kraakbare sloten kunnen een keurmerk krijgen van de Stichting ART, een samenwerking tussen ANWB, RAI Vereniging en verzekeringsmaatschappijen. Voor dat keurmerk worden sloten ‘aangevallen’ met bijvoorbeeld een ijzerzaag en betonschaar. Ook ondergaan ze subtielere technieken als ‘lockpicking’. Hoe meer aanvallen een slot weerstaat, hoe meer ART-sterren het slot krijgt.

Wij hebben twaalf sloten getest met twee ART-sterren en acht sloten met drie ART-sterren. Sloten met vier of vijf ART-sterren zijn zeer zwaar en vooral bedoeld voor scooters en motoren.


Shop fietssloten bij ANWB

Misschien vind je dit ook interessant?

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!