Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheiden

Wat te doen met je verzekeringen?

Scheiden is geen fijne gebeurtenis. Wanneer je hiervoor kiest, betekent dit dat er een aantal zaken geregeld en verdeeld moeten worden. Zo heeft scheiden bijvoorbeeld gevolgen voor een aantal schadeverzekeringen die je met je ex-partner hebt afgesloten. Hieronder geven wij een overzicht om welke verzekeringen het gaat.

Check je verzekeringen bij scheiding

Onderstaande verzekeringen zijn raadzaam na te lopen met je ex-partner.

Autoverzekering en no-claim korting

Wanneer jullie samen een auto hebben gedeeld, dan staat de verzekering op naam van één van jullie. Staat de verzekering op jouw naam? Dan heb jij schadevrije jaren opgebouwd. Je mag deze schadevrije jaren zelf houden, weggeven aan je ex-partner of zelfs delen met je ex-partner.

Staat de verzekering op naam van je ex-partner? Worden de schadevrije jaren niet aan jou geschonken of met jou gedeeld? Ga dan bij je verzekeraar na of je no-claimkorting kunt krijgen. Dat is namelijk niet bij iedere verzekeraar vanzelfsprekend.

Aansprakelijkheidsverzekering

De partner die gaat verhuizen zal een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Komen jullie uit een gezinssituatie met kinderen, dan moet in ieder geval één van beide partners een gezinsdekking nemen. Woon je na de scheiding alleen, dan hoef je de aansprakelijkheidsverzekering alleen nog voor jezelf af te sluiten.

Doorlopende reisverzekering

Wanneer jullie samen een doorlopende reisverzekering hebben, dan kan deze worden beëindigd of worden overgezet naar één van de ex-partners. Houd hierbij rekening bij welke partner eventuele kinderen gaan inwonen. De andere partner kan dan een nieuwe doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inboedelverzekering

De partner die een andere woning gaat betrekken zal een nieuwe inboedelverzekering moeten afsluiten. Wanneer jullie beiden gaan verhuizen is het afsluiten van een nieuwe inboedelverzekering voor jullie allebei nodig. Ga je tijdelijk bij bijvoorbeeld je ouders wonen na je scheiding? Dan is een nieuwe inboedelverzekering (nog) niet nodig.

Rechtsbijstandverzekering

De partner die gaat verhuizen kan in plaats van de gezinsrechtsbijstandverzekering een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor zichzelf.