Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cybercriminaliteit: wat is dit precies?

Steeds meer mensen krijgen te maken met online criminaliteit. In 2022 kreeg volgens het CBS maar liefst 15% van de Nederlanders vanaf 15 jaar en ouder te maken met een vorm van cybercrime. Dat komt erop neer dat er vorig jaar bijna 2,2 miljoen mensen slachtoffer van zijn geworden, een flink aantal dus.

Cybercrime uitgelegd

Een kwart van de mensen houdt financiële schade en/of psychische klachten aan cybercrime over. Maar wat is cybercrime precies? Dit zijn uiteenlopende vormen van online criminaliteit, zoals identiteitsfraude, phishing en hacken. Maar denk ook aan aankoopfraude of bedreigen en stalken. Dit kan tot gevolg hebben dat je foto's of bestanden verliest, geld overmaakt aan de verkeerde persoon of producten waarvoor je betaald hebt niet geleverd krijgt.

Iedereen kan het slachtoffer worden van cybercrime, dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vrouwen (14,9%) werden in 2022 iets vaker slachtoffer dan mannen (14,7%). Kijkend naar leeftijd, krijgt de categorie 15 tot 25 jaar het meest te maken met online criminaliteit (21%) en de categorie 65 jaar en ouder het minst (9,6%).

De meeste voorkomende vormen van cybercriminaliteit het afgelopen jaar waren aankoopfraude, gehackt (persoonlijk) account, gehackt apparaat, online bedreiging en verkoopfraude.

Tips tegen cybercriminaliteit

Je kunt gelukkig een aantal dingen doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van cybercrime. Zo is het heel belangrijk om gebruik te maken van een veilige en vertrouwde internetverbinding. Bekijk ook de andere handige tips tegen cybercriminaliteit die we voor je op een rij hebben gezet. Of doe de Cyber APK check, zo weet je zeker dat je veilig online bent.

Cyber APK 
Wil jij Cybercrime voorkomen? Doe de Cyber APK: Een uitvoerige check door een IT-specialist. Beschikbaar voor laptops en computers. Als ANWB-lid ontvang je € 5,- korting.
CyberHelpdesk 
Krijg je te maken met een cyberincident zoals een hack of phishing? Met de CyberHelpdesk sta je er niet alleen voor. Gratis voor leden met een ANWB Inboedelverzekering met cyberdekking.