Naar artikel

Cybercriminaliteit: wat is dit precies?

Steeds meer mensen krijgen te maken met online criminaliteit. In 2021 kreeg volgens het CBS maar liefst 17% van de Nederlanders vanaf 15 jaar en ouder te maken met een vorm van cybercrime. Dat komt erop neer dat er vorig jaar bijna 2,5 miljoen mensen slachtoffer van zijn geworden, een flink aantal dus.

Cybercrime uitgelegd

Eén op de drie mensen houdt financiële of psychische klachten aan cybercrime over. Maar wat is dit eigenlijk precies? Het gaat hierbij om uiteenlopende vormen van criminaliteit, zoals identiteitsfraude, phishing en hacken. Maar denk ook aan aankoopfraude of bedreigen en stalken. Dit kan tot gevolg hebben dat je foto's of bestanden verliest, geld overmaakt aan de verkeerde persoon of producten waarvoor je betaald hebt niet geleverd krijgt.

Iedereen kan het slachtoffer worden van cybercrime, dat blijkt uit de cijfers van het CBS*. Mannen (17,2%) werden iets vaker slachteroffer dan vrouwen (16,6%). Kijkend naar leeftijd, krijgt de categorie 15 tot 25 jaar het meest te maken met online criminaliteit (19,5%) en de categorie 65 jaar en ouder het minst (12%).

Belangrijke termen

Cybercriminaliteit bestaat er in vele verschillende vormen. Om te beginnen dan ook even een korte uitleg van veelgebruikte begrippen. Weet jij van alles al de betekenis?

  • Hacking: inbreken in iemands account of computer.
  • Identiteitsfraude: misbruik maken van valse of gestolen identiteitsgegevens, bijvoorbeeld om aankopen te doen op naam van iemand anders zonder het te betalen.
  • Phishing: criminelen proberen (pin)codes of andere persoonsgegevens van je te krijgen om die te kunnen misbruiken.
  • Spoofing: een manier om tijdelijk een andere identiteit aan te nemen. Offline gebeurt dit soms telefonisch of per SMS. Maar criminelen kunnen ook gebruik maken van een vervalst e-mailadres of een nepwebsite.

Tips tegen cybercriminaliteit

Je kunt gelukkig een aantal dingen doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van cybercrime. Zo is het heel belangrijk om gebruik te maken van een veilige en vertrouwde wifi-verbinding. Bekijk ook de andere handige tips tegen cybercriminaliteit die we voor je op een rij hebben gezet. Of kijk hoe jij veilig online kunt gaan met de Cyber APK.

Meer over de Cyber APK


Verzekering tegen cyberincidenten

Krijg je helaas toch te maken met cybercrime? Dan biedt de ANWB Inboedelverzekering uitkomst. Zo heb je met onze inboedelverzekering gratis toegang tot de CyberHelpdesk. Deze helpdesk staat voor je klaar wanneer je (vermoedelijk) slachtoffer bent van cybercriminaliteit zoals een hack, phishing of online dataverlies.

De CyberHelpdesk helpt je bij vragen over jouw cybercrime en ook met het oplossen van je probleem. In 90% van de gevallen kan jouw probleem op afstand worden opgelost. Kunnen zij je niet helpen? En heb je de aanvullende Cyberdekking bij de ANWB Inboedelverzekering? Dan ben je verzekerd voor kosten van schadeherstel.

Meer over de CyberHelpdesk


Meer over de Cyberdekking

*Bron gegevens: CBS