Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper Veiligheid: Hoe bescherm je je camper tegen diefstal?

7 tips om je camper tegen diefstal te beschermen

Een camper biedt je de ultieme vrijheid om te reizen en te ontdekken. Maar omdat je vaak onderweg bent en je camper vol waardevolle spullen zit, is het belangrijk om die goed te beveiligen. Diefstal van campers komt helaas regelmatig voor. Het beveiligen van een camper blijft lastig, maar met de juiste maatregelen maak je het dieven zo lastig mogelijk. In dit artikel geven we je praktische tips en adviezen om diefstal te voorkomen. We bespreken verzekeringseisen, preventiemaatregelen zoals alarmsystemen en veilige parkeerplekken, en geven je concrete handvatten om je camper te beschermen. Zo kun je zorgeloos genieten van je avonturen op de weg.

 

1. Zorg voor een goede camperverzekering 

Een solide verzekering is de eerste stap om jezelf en je camper te beschermen. Controleer of je camperverzekering diefstaldekking biedt en welke preventiemaatregelen vereist zijn. Veel verzekeraars stellen eisen aan beveiliging om in aanmerking te komen voor een volledige dekking. Dit kan variëren van een gecertificeerd alarmsysteem tot een GPS-tracker. 
 

Wat dekt een camperverzekering bij diefstal? 

 - Vervangingswaarde: Vergoeding voor de waarde van je camper op het moment van diefstal. 

- Inboedel: Dekking voor persoonlijke bezittingen in je camper, zoals elektronica en kleding. 

- Schade door inbraak: Kosten voor reparatie van inbraakschade. 

 2. Installeer een Alarmsysteem in je camper 

Een goedgekeurd alarmsysteem kan een belangrijke afschrikwekkende factor zijn voor dieven. Deze systemen detecteren beweging, glasbreuk en het openen van deuren en ramen. Sommige alarmsystemen sturen een melding naar je smartphone, zodat je direct op de hoogte bent van verdachte activiteiten. 
 

Tips voor het kiezen van een alarmsysteem: 

- Certificering: Kies een systeem dat voldoet aan de eisen van je verzekeraar. 

- Integratie: Overweeg een systeem dat kan worden geïntegreerd met andere beveiligingsapparatuur zoals camera's en GPS-trackers. 

- Gebruiksvriendelijkheid: Zorg ervoor dat het systeem eenvoudig te bedienen is, zodat je het altijd correct kunt gebruiken. 

3. Gebruik een GPS-Tracker in je camper  

Een GPS-tracker helpt niet alleen om je camper te lokaliseren als deze gestolen wordt, maar kan ook preventief werken. Dieven weten dat campers met een GPS-tracker makkelijker terug te vinden zijn, wat ze minder aantrekkelijk maakt als doelwit. Sommige verzekeraars bieden zelfs korting op je premie als je een goedgekeurde tracker hebt geïnstalleerd. 

Voordelen van een GPS-tracker: 

-Realtime monitoring: Volg de locatie van je camper op je smartphone. 

-Geschiedenis: Bekijk waar je camper is geweest, handig voor routeplanning en herinneringen. 

-Geofencing: Stel zones in waarin je camper zich mag bevinden. Verlaat de camper deze zone, dan krijg je direct een melding. 

4. Parkeer je camper slim en veilig 

De plek waar je je camper parkeert, heeft een grote invloed op de kans op diefstal. Kies altijd voor goed verlichte en drukbezochte plekken, bij voorkeur met camerabewaking. Als je langere tijd ergens blijft, zoek dan een beveiligde parkeerplaats of camping. 
 

Parkeertips: 

- Verlichting: Parkeer op een plek die 's nachts goed verlicht is. 

- Bewaking: Maak gebruik van parkeerplaatsen met cameratoezicht of bewaking. 

- Strategische plekken: Parkeer je camper dicht bij andere voertuigen en gebouwen om het risico te verkleinen. 

- Raambeveiliging: Zorg dat je de ramen niet wagenwijd openzet ‘s nachts maar op een haak. Zo kunnen inbrekers binnenkomen terwijl je slaapt. 

5. Fysieke beveiligingsmaatregelen voor je camper 

Naast elektronische beveiliging zijn er ook fysieke maatregelen die je kunt nemen om je camper te beschermen. Denk aan stuurstangen, wielklemmen en beveiligde sloten voor deuren en ramen. Deze maken het voor dieven moeilijker om je camper snel en onopgemerkt mee te nemen. 
 

Aanbevolen fysieke beveiligingen:

- Stuurstangen: Een effectieve manier om het stuur van je camper te blokkeren. 

- Wielklemmen: Voorkomt dat de camper kan wegrijden. Je kunt ook een wiel afdraaien en tijdelijk vervangen door een krik.  

- Versterkte sloten: Extra beveiliging voor deuren en ramen. 

6. Inboedel & beveiliging van je camper 

Naast het beveiligen van de camper zelf, is het ook belangrijk om je waardevolle spullen binnenin te beschermen. Neem je meest waardevolle spullen mee en gebruik een kluis voor belangrijke documenten en kostbare bezittingen die je niet mee kan nemen. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen, ook niet ‘s nachts, dit kan dieven aanmoedigen om in te breken. Je kan je inventaris zoals beddengoed, meubels en persoonlijke eigendommen ook tegen een klein bedrag meeverzekeren met een inventarisdekking
 

Tips voor inboedelbeveiliging:

- Kluis: Bewaar belangrijke documenten en kostbare bezittingen in een ingebouwde kluis. 

- Opbergen: Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. 

- Raamdecoratie: Gebruik gordijnen of zonneschermen om de inhoud van je camper te verbergen. 

  
7. Extra beveiligingstips voor campers  

Elke maatregel telt als het gaat om de beveiliging van je camper. Overweeg daarom ook de volgende tips: 

-Zichtbare waarschuwingen: Plaats stickers op je ramen die aangeven dat je camper beveiligd is met een alarmsysteem of GPS-tracker. 

-Sociale controle: Maak kennis met andere kampeerders. Zij kunnen een oogje in het zeil houden wanneer je niet bij je camper bent. 

-Regelmatig checken: Controleer regelmatig of je beveiligingssystemen naar behoren werken. 

Verzekerd tegen diefstal van je camper

Veilig reizen begint met een goede voorbereiding. Het beveiligen van je camper tegen diefstal vergt een combinatie van goede verzekering, elektronische en fysieke beveiliging, en slim parkeren. Door deze tips en adviezen te volgen, verklein je de kans op diefstal en kun je met een gerust hart genieten van je avonturen op de weg. Als je toch te maken krijgt met diefstal, dan kun jij je met de ANWB Camperverzekering goed beschermen tegen onverwachte kosten.   
 
Een camper kopen kost veel geld. Het is fijn om te weten dat je bij ANWB de aankoopprijs terugkrijgt bij totaal verlies. Je kunt een aanschafwaardedekking afsluiten voor 3 of 5 jaar na aankoop. Of je nu een nieuwe of tweede camper hebt, je kan zelf kiezen welke aanschafwaardedekking het beste bij jouw camper en voorwaarden past; voor 3 of zelfs 5 jaar na aankoop. Zo ga je veilig en goed verzekerd op vakantie!

Vragen over het verzekeren van je camper?

Heb je nog vragen over de beveiliging van je camper of wil je meer weten over onze verzekeringen? Neem gerust contact met onze adviseurs op of bezoek onze website voor meer informatie. Veilige en plezierige reis gewenst!

Veelgestelde vragen camperverzekering

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.