Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips schadeformulier invullen

Hoe vul je het Europees schadeformulier goed in? Wat zijn zaken waar je op moet letten bij het ondertekenen van het schadeformulier?

Heb je een aanrijding met een andere auto, dan moet je samen met de andere bestuurder een schadeformulier invullen voor de verzekering. Dit schadeformulier sturen jullie beiden op naar de eigen verzekeringsmaatschappij. Hiermee wordt de vergoeding van de schade afgehandeld.

Het schadeformulier krijg je bij het afsluiten van een autoverzekering

Bij het afsluiten van je ANWB Autoverzekering ontvang je een Europees schadeformulier. Deze is geldig in heel Europa. Dit schadeformulier bestaat uit drie delen: een toelichting, het originele schadeformulier en een doordruk van dit schadeformulier. De voorzijde van het schadeformulier heeft 14 vragen. Wanneer je deze invult met de tegenpartij, drukt de informatie die je noteert automatisch door op het tweede schadeformulier erachter.


War moet ik op letten bij het invullen van het schadeformulier?

  1. Vul altijd (direct!) het schadeformulier in bij een aanrijding
    Zelfs als er op het eerste gezicht geen schade lijkt te zijn. Eenmaal thuis kun je nog schade ontdekken. Of er ontstaan achteraf misschien nog lichamelijke klachten door de aanrijding. Het is belangrijk dat je dan al over de gegevens van de tegenpartij beschikt en dat de toedracht van de aanrijding door jullie beide is vastgelegd. Op een later moment het formulier invullen kan tot onenigheid leiden – misschien herinnert de andere partij het zich opeens heel anders.
  2. Maak foto’s - alleen als dit op een veilige manier kan
    Leg de verkeerssituatie, kentekens en schades aan beide auto’s vast op camera.
  3. Zoek een veilige en rustige plek om het schadeformulier in te vullen
    Een aanrijding gaat vaak gepaard met stress, schrik of frustratie. Op een rustige plek kun je je beter concentreren op de vragen.
  4. De voorkant van het schadeformulier is het belangrijkste, de achterzijde kun je ook thuis invullen
    De voorzijde van het schadeformulier bevat alle noodzakelijke informatie: de omvang van de schade, het ontstaan, kentekens, de naam en adres- en verzekeringsgegevens van de beide partijen. Ter plaatse van de aanrijding hoef je alleen de voorzijde in te vullen. Zorg dat je alles duidelijk leesbaar noteert om onenigheid met de andere partij achteraf te voorkomen. De achterzijde kun je rustig thuis invullen.
  5. Noteer de namen, adressen en telefoonnummers van getuigen
    Getuigen kunnen mensen zijn die de aanrijding hebben zien gebeuren. Mensen op straat of je medepassagiers bijvoorbeeld. Zij kunnen je helpen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
  6. Rapporteer letsel
    Is er sprake van letsel, geef dit dan aan bij vraag 3 (gewonden). Hoofdpijn, een stijve nek of een beurse knie zijn allemaal voorbeelden van letsel.
  7. Rapporteer ook andere materiële schade
    Is er naast jouw auto en die van de tegenpartij ook iets anders langs de weg beschadigd? Bijvoorbeeld een andere auto, een paaltje, hek of boom? Noteer dit dan bij vraag 4 (andere materiële schade).
  8. Teken de situatie uit
    Maak een situatieschets en geef met pijlen de richting aan waarin de auto’s reden en aan welke kant ze elkaar het eerste raakten. Maak eerst een proeftekening of kladje op een ander stuk papier en teken daarna pas de definitieve situatieschets op het schadeformulier. Teken geen kunstwerk. Houdt de tekening overzichtelijk.
  9. Controleer bij vraag 12 (toedracht) of alle kruisjes in het midden zijn ingevuld & vul het aantal aangekruiste vakjes in
    Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje extra aankruist.
  10. Je hebt een handtekening van de ander nodig
    Door een handtekening geef je goedkeuring voor de gegevens op het schadeformulier. Let erop dat je een door de tegenpartij ondertekend schadeformulier houdt. Geef in géén geval jouw ingevulde versie mee aan de ander, als deze nog niet door diegene ondertekend is.
  11. Teken alleen als je het eens bent over de toedracht van de aanrijding
    Zijn jij en de andere partij het NIET eens over de kruisjes bij vraag 12? Onderteken het formulier dan niet.
  12. Vul alle vragen in, ook al voelt het dubbelop
    Misschien merk je bij het invullen van de achterkant van het schadeformulier op, dat je sommige vragen al aan de voorkant hebt beantwoord. Vul het toch nog een keer in: dit is belangrijk voor de eventuele bewijsvoering.  
  13. Verander na ondertekening niets meer op het formulier
    Doe je dit wel, dan is het formulier ongeldig.
  14. Schadeformulier in een andere taal?
    Teken alleen als je zeker bent dat de tegenpartij je niet onterecht de schuld geeft van de aanrijding.
    Het schadeformulier is in heel Europa hetzelfde, alleen de taal verschilt per land. Voorkom dat de ander je onterecht de schuld geeft van de aanrijding. Kijk goed mee en onderteken niet als je twijfelt.
  15. Maak een foto van het ingevulde schadeformulier (voor- en achterzijde)
    Mocht je formulier om wat voor reden niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij, dan heb je altijd foto's voor jouw eigen administratie.

Autoverzekering afsluiten

Wil je goed verzekerd zijn bij een aanrijding? Sluit dan de ANWB Autoverzekering af. Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.