Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverlichting: overtredingen en bijbehorende boetes

Dit zijn de meest uitgedeelde bekeuringen

Ben je strafbaar wanneer je geen reservelampen bij je hebt? Mag je zomaar rijden met mistlampen aan? En kan het kwaad om een medeweggebruiker met lichtsignalen op een snelheidscontrole te attenderen? Een overzicht van de belangrijkste overtredingen rondom autoverlichting en de hoogte van de bijbehorende boetes.

Rijden met defecte verlichting: € 55 - 160 boete

Als je autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je daarvoor aan de kant zetten. Je riskeert dan een bekeuring van minimaal 55 euro en maximaal 160 euro. Het boetebedrag is afhankelijk van de kapotte lamp. Defecte kentekenverlichting wordt bijvoorbeeld beboet met 55 euro, terwijl de boete voor een kapotte koplamp of een kapot achterlicht of remlicht kan oplopen tot wel 160 euro. Ook maakt het uit waar je aan de kant wordt gezet: binnen- of buiten de bebouwde kom kan het boetebedrag verschillen. 

Je kunt trouwens altijd de Wegenwacht inschakelen als je autoverlichting het niet doet. Een kapotte koplamp komen ze gewoon verhelpen. Met slechte verlichting in het donker rondrijden veroorzaakt namelijk een onveilige situatie.

Soms krijg je geen boete, mits je het euvel direct kunt verhelpen. Je moet dan wel reservelampjes bij je hebben. De politie is overigens niet verplicht om deze uitzondering toe te passen omdat je al in overtreding bent.

Onterecht mistlicht voeren: € 110 - 160 boete

Mistlampen mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: 110 euro voor het mistlicht voor en 160 euro voor het mistlicht achter.

Let op: rijden met alle vormen van verblindende verlichting is strafbaar en kan worden beboet.

Seinen met groot licht: € 160 boete

Seinen met groot licht om je medeweggebruikers te attenderen op het aanzetten van de verlichting of een nabije snelheidscontrole is weliswaar attent, maar de politie deelt er onverbiddelijk een bekeuring voor uit. De boete bedraagt 160 euro.

Bel de Wegenwacht

Kom je in een onveilige situatie terecht, bijvoorbeeld omdat er iets mis is met je autoverlichting? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!