Help jouw buurt veiliger te maken

Help jouw buurt veiliger te maken

Wegens succes zijn de tagpakketten online niet meer te bestellen. In de ANWB-winkels zijn ze nog wel gratis af te halen (Op = Op).

Kom in actie

ANWB Fietsverlichtingsactie

Samen maken we Nederland veiliger

Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert zo’n een derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel áánzetten. Daarom komen we in actie met de tagactie ‘Zet je licht aan!’. Doe je ook mee?

Kom in actie!

Wegens succes zijn de tagpakketten online niet meer te bestellen. In de ANWB-winkels zijn ze nog wel gratis af te halen (op=op). Dus ren naar de dichtstbijzijnde ANWB-winkel bij jou in de buurt en zet jouw ‘zet je licht aan!’ tag.

ANWB-winkels

Deel je tag en win

Heb je je eigen tag geplaatst of spot je er eentje onderweg? Maak een foto en tag 'm met #zetjelichtaan @anwb. Je maakt dan kans op een reis voor twee personen naar het Noorderlicht. Uit alle inzendingen trekken we eind november 2019 de winnaar.
Kijk hier voor de actievoorwaarden

Tag virtueel een fietspad

Ook als je geen pakket hebt kunnen bemachtigen kun je de actie online steunen.

Hoe?

  1. Maak een foto van een fietspad bij jou in de buurt
  2. Upload de foto in Instastories en zoek de sticker ‘zet je licht aan’ op
  3. Plaats de sticker op het fietspad en tag de foto met #zetjelichtaan #anwb

Goed verlicht op pad

Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Maar wanneer ben je goed zichtbaar?

Verlichting

  • Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant.
  • De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen.
  • Lampen zijn goed zichtbaar, de voorlamp schijnt recht voor je op de grond.

Is dit niet in orde? Dan is de boete € 55,-

Reflectoren

  • Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord.
  • De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren.
  • De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band.

Is dit niet in orde? Dan is de boete is € 35,-

Laat je fiets gratis checken

Tussen oktober en december 2019 kun je bij 23 verschillende ANWB-winkels je fiets laten checken en wanneer nodig laten repareren. Bekijk via de kaart hieronder waar je de komende tijd terecht kunt voor de gratis check. En ziet alles er goed uit, dan maak je ook nog eens kans op een nieuwe fiets!

Veelgestelde vragen

We maken iedereen in Nederland bewust van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. We roepen leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘zet je licht aan’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor stellen we 40.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat door het zien van deze tag, meer fietsers hun licht aan doen. Van 4 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.
 

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is.

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continue staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.