Samen maken we jouw buurt veiliger

Samen maken we jouw buurt veiliger

Vrijwilligers hebben op 27 oktober ‘Zet je licht aan’ gekrijt op plekken waar veel fietsers rijden zonder licht.

Bekijk de video!

ANWB Fietsverlichtingsactie

Samen maken we Nederland veiliger

Goed verlicht zijn is van levensbelang. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor jou als fietser. Nog veel te vaak gaan fietsers niet goed verlicht door het verkeer en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Wist je dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt met goede fietsverlichting? Dus: Zet je licht aan! 

Fietsverlichtingsactie 2019

Ook dit jaar (2019) gaan we door middel van het krijten van de tag #zetjelichtaan in oktober actievoeren voor goede fietsverlichting.

Aanvragen spuitkrijt #zetjelichtaan

Bedankt voor het meedoen met de Fietsverlichtingsactie in 2018!

In oktober 2018 kwamen zo’n 10.000 mensen in actie om op gevaarlijke punten ‘zet je licht aan’ te krijten. Superbelangrijk, want uit onderzoek blijkt dat na het zien van deze tag meer mensen hun licht aan doen. Van 4 naar 6 op de 10. Zo werken we samen aan de verkeersveiligheid. 
Iedereen die meegedaan heeft bedankt! #zetjelichtaan
 Rijden er in jouw buurt ook veel fietsen zonder licht?
Kom dan in actie!

Op deze vraag reageerden vrijwilligers, scholen, verenigingen, politie, brandweer en gemeenten in oktober 2108 massaal door een sjabloon en spuitkrijt aan te vragen. Op zaterdag 27 oktober, net voor de wintertijd in ging, hebben zij zo veel mogelijk tags met ‘Zet je licht aan!’ op drukke fietspaden en gevaarlijke kruispunten gekrijt.
Meer info over de actie tag 'Zet je licht aan!'

Bekijk hieronder via Twitter, Instagram en Facebook hoe de tags 27 oktober 2018 in het land geplaatst zijn.

Tag plaatsen Fietsverlichtingsactie 2018

Twitter

Instagram

Facebook 
(zorg dat je ingelogd bent op Facebook!)

 

Waar kwam de ANWB Fietsverlichtingsactie?

Via de kaart hieronder kun je zien waar we allemaal zijn geweest.

Legenda kaart:

 Ledenacties
 ANWB-winkels en fietsenwinkels

 

Zorg dat je gezien wordt

Met behulp van vrijwilligers controleerde en repareerde de ANWB met de fietsverlichtingsacties door het hele land de fietsverlichting van voorbijgangers. Dit jaar werden bij 1900 scholen, verenigingen, ANWB-winkels en fietsenwinkels 500.000 lampjes gecontroleerd door ca. 8.000 vrijwilligers. Daarbij is de fietscheck tijdens de donkere maanden een vast onderdeel van de ANWB verkeerslessen op school (Streetwise).

 

Is jouw fiets goed verlicht?

Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Maar wanneer ben je goed zichtbaar?
Checkkaart fietsverlichting


Wanneer ben je goed zichtbaar?

Verlichting

 • Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant.
 • De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen.
 • Lampen zijn goed zichtbaar, de voorlamp schijnt recht voor je op de grond. .
  Is dat niet in orde? Dan is de boete €55,-

Reflectoren

 • Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord.
 • De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren.
 • De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band.
  Is dat niet in orde? Dan is de boete is €35,-
  Heb je nog geen goede fietsverlichting? Kijk in de webwinkel 

Downloads voor jouw fietsverlichtingsactie

Organiseer je binnenkort zelf een fietsverlichtingsactie? We helpen je graag bij het opzetten van die actie en stellen daarvoor een toolbox met gereedschappen beschikbaar. Waar moet je allemaal aan denken? Hoe kondig je de actie aan? En hoe kan je sociale media inzetten? Deze tips en meer delen we graag met je. 
 

 

Fietsverlichtingsactie onderdeel van Streetwise

Basisscholen: de Fietsverlichtingsactie maakt deel uit van het verkeersprogramma Streetwise 
Goede fietsverlichting en een veilige fiets zijn belangrijk. Daarom is de ANWB Fietsverlichtingsactie vanaf het nieuwe schooljaar toegevoegd aan het verkeersprogramma ANWB Streetwise voor de groepen 1 t/m 8 van de basisschool. Het verkeersprogramma Streetwise en de Fietsverlichtingsactie versterken zich in het verkeersveilig maken van kinderen. 

Van september tot en met februari maakt de  ANWB Fietsverlichtingsactie deel uit van het Streetwise lespakket. Deze actie bestaat uit een fietscontrole waarbij de leerlingen zich bewust worden van het nut van een veilige fiets. Ook het belang van goed zichtbaar zijn op de fiets (in het donker) en de risico’s van fietsen zonder verlichting komt daarbij ter sprake. Een Streetwise medewerker controleert, samen met verkeersouders en leerlingen, de fietsen.
Informatie voor basisscholen die ANWB Fietsverlichtingsactie tegelijk met het ANWB verkeersprogramma Streetwise willen inzetten.

Meer over de maatschappelijke initiatieven van de ANWB

ANWB helpt Nederland op weg
Wij zetten ons er voor in om dát mogelijk te maken. Een leven lang mobiel, op een zo veilig en duurzaam mogelijke manier. Ook als het even tegenzit.
Bewegingsvrijheid voor jong en oud