Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe ANWB met data bijdraagt aan verkeersveiligheid

Het rijgedrag van automobilisten vertelt veel over gevaarlijke verkeerssituaties. Met gebundelde en anonieme rijgedragsdata van 75.000 automobilisten helpen wij gemeenten en provincies bij het opsporen van onveilige weglocaties. Deze data is afkomstig van automobilisten met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering en bevat de exacte locaties van risicovol rijgedrag. In onderstaande video laten we je zien hoe dit in de praktijk werkt.

In 2016 introduceerde de ANWB de Veilig Rijden Autoverzekering met als doel:

  • Belonen van veilig rijgedrag, door middel van een korting op de premie van de autoverzekering;
  • Veiligere bestuurders, door inzicht te geven via een smartphone app in het eigen rijgedrag en rijscore;
  • Veiligere wegen, door het verstrekken van gebundelde en anonieme data over locaties met risicovol rijgedrag aan gemeenten en provincies.

Na een succesvolle proef met gemeente Rotterdam in 2020 werd duidelijk dat de ANWB-rijgedragsdata belangrijk is bij het vaststellen van onveilige weglocaties. Daarom werd een data-service ingericht waarmee, naast Rotterdam, alle wegbeheerders toegang kunnen krijgen tot de data. Op dit moment hebben zo’n 200 wegbeheerders toegang tot de ANWB-data om daarmee de verkeersveiligheid op hun wegen te onderzoeken en te verbeteren.

Rijgedragsdata

Met de Veilig Rijden data krijgen wegbeheerders inzicht in de exacte GPS-locaties waar veel te hard wordt gereden, abrupt geremd, snel opgetrokken en hard door de bocht wordt gegaan. Van iedere gebeurtenis is bekend wanneer dit gebeurde, met welke rijsnelheid en g-kracht. Deze inzichten helpen wegbeheerders bij het krijgen van inzicht in potentieel risicovolle locaties voor ongevallen. Bijvoorbeeld op basis van weglocaties waar vaak abrupt wordt geremd. 
Naast het inzichtelijk maken van verkeersonveilige locaties, brengen de data ook eenvoudig in beeld welk effect gedrags- of infrastructurele maatregelen hebben gehad. Dit is zelfs nog mogelijk wanneer dit al jaren terug is uitgevoerd. De data wordt namelijk vanaf 2017 beschikbaar gesteld. Ook blijft de data actueel. Er is maandelijks nieuwe informatie beschikbaar op basis van de ritten van 75.000 automobilisten met de Veilig Rijden Autoverzekering.

Smartphone data

Sinds eind 2022 wordt ook het gebruik van de smartphone tijdens het rijden bijgehouden. Dat gaat om activiteiten zoals bellen en schermgebruik met de smartphone in de hand. In de Kampioen van april 2023 staat een artikel over de eerste bevindingen.

Visualisatietool

Op verzoek van veel wegbeheerders heeft de ANWB het initiatief genomen om een laagdrempelige online tool te ontwikkelen. Hiermee wordt op zeer eenvoudige wijze inzicht gegeven in locaties met risicovol rijgedrag in het door een gemeente of provincie beheerd gebied. Toepassingen van de tool bestaan onder andere uit:

  • Beter prioriteren op basis van locaties met frequent risicovolle gebeurtenissen
  • Objectief informeren met gedetailleerde locatie specifieke inzichten
  • Snel inzicht in het effect van maatregelen op het lokale rijgedrag

Voor informatie of een demonstratie van de visualisatietool kun je uiteraard contact met ons opnemen via het onderstaande email adres.

Contact

Wil je meer weten over hoe we jou (als gemeente of provincie) met deze data kunnen helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid? Stuur dan een e-mail naar: dataverkeersveiligheid@anwb.nl

ANWB Veilig Rijden Autoverzekering

Ben je geïnteresseerd in de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering? Kijk dan op: ANWB Veilig Rijden Autoverzekering.

Bekijk infographic ANWB Data & Verkeersveiligheid

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.