Test gratis navigatie-apps, 2017

Gratis, maar niet allemaal goed

‘Schat, gaan we nog goed?’ Als iets de vakantiestemming in de auto kan bederven is het wel de weg kwijtraken. Wij hebben 6 navigatie-apps voor je getest. En die zijn nog gratis ook!

Tekst, onderzoek & fotografie Joris van Drooge m.m.v. Baaten ICT Security

Zoek naar ‘gratis navigatie-apps’ in de App Store of Google Play en je belandt in een oerwoud van zogenaamde gratis apps. Vaak zit er toch een addertje onder het gras: dan moet je na installatie alsnog betalen voor een abonnement of het downloaden van kaarten. De zes onderzochte apps in dit artikel zijn écht gratis. Alleen Karta GPS biedt ‘in-app verkopen’, bijvoorbeeld voor extra stemmen of de advertentievrije versie. Die zijn echter niet noodzakelijk om de app te kunnen gebruiken.

Deze navigatie-apps hebben we getest

Klik op de naam van de app voor het uitgebreide testresultaat

De apps Eindoordeel
Apple Kaarten Redelijk
Google Maps, TESTWINNAAR Goed
Here WeGo Goed
Karta GPS Matig/ redelijk
Maps.Me Matig
Waze Goed

 

Hoe hebben we de navigatie-apps getest?

De apps hebben we in de praktijk getest. In België, Duitsland en Nederland deden we tientallen steekproeven op de weg en beoordeelden we hoe de apps functioneren onder uiteenlopende omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens veranderde verkeerssituaties (nieuwe wegen/afslagen), tijdelijke werkzaamheden, complexe knooppunten, maar ook tijdens ‘gewone’ ritjes binnen en buiten de bebouwde kom. Telkens keken we of er een logische route werd gekozen, én hoe up-to-date de app en kaarten zijn. Ook beoordeelden we het gebruiksgemak en extra mogelijkheden van elke app én hielden we het dataverbruik bij. Ook werden de apps getest door 30 ANWB-leden. Opvallend vaak genoemd door de leden: met een smartphone kun je prima navigeren, maar het schermpje is te klein. ‘Daarom liever mijn gewone navigatieapparaat’, aldus een deelnemer.

Navigeren

De apps verschillen nogal in gebruiksgemak. Vooral belangrijk zijn de aanwijzingen die je onderweg krijgt. Zoals de grootte van de tekst, timing van gesproken aanwijzingen en als het even kan ook nog in de goede richting. Google Maps geeft bijvoorbeeld ook aan welke rijstrook je moet kiezen op knooppunten – handig! Bij Maps.me daarentegen moet je het alleen doen met een pijl (dus geen afslagnummer, plaats- of straatnaam) en die pijl wijst soms in de verkeerde richting. Ook Karta heeft af en toe moeite links en rechts uit elkaar te houden, en gaf regelmatig zeer onlogische routes. Denk aan een compleet onnodige veerpontoversteek of een aanzienlijk langere route op een fileloze dag. Bij de nieuwe afslag naar Schiphol vanaf de A10 gingen bijna alle apps in de fout, behalve Waze en Google Maps. Ook stuurden drie van de zes apps (Karta GPS, Here WeGo en Maps.me) ons doodleuk naar een langdurig afgesloten weg in Den Haag. Waze en Google Maps zijn het meest up-to-date van de geteste apps.

Mogelijkheden

Erg handig van Here WeGo, Karta en Waze: je ziet hoe hard je rijdt en ook de maximumsnelheid wordt vermeld. Indien gewenst krijg je een waarschuwing als je te hard gaat – dat verkleint je kans op boetes. (Let op: de vermelde limiet bleek niet altijd te kloppen, vooral niet op snelwegen met variabele snelheid.) Maps.me vermeldt alleen je eigen snelheid; terwijl Google Maps en Apple Kaarten helemaal geen snelheid en maximumsnelheid tonen. Zo zijn er meer verschillen tussen de apps. Waze is de slimste van het zestal. Deze app geeft bij files een indicatie van de duur in minuten, past de route aan bij file of werkzaamheden, laat zien hoe lang een trajectcontrole is en leidt je bij knooppunten soms zelfs lángs een file. Ook onthoudt Waze – net als Google Maps – waar je auto geparkeerd staat.

Digitale veiligheid

Een ict-expert keek naar de ‘digitale veiligheid’ van de apps. Wat voor rechten en toegang krijgt de app op je telefoon, wat gebeurt er met de verzamelde gegevens, zijn je inloggegevens voor een account veilig? Worden er advertenties getoond en zijn die van betrouwbare partijen? Maps.me en Karta GPS zijn het minst veilig voor de gebruiker. Zo heeft Maps.me geen versleutelde dataverbinding en heeft Karta merkwaardige gebruikersvoorwaarden en opdringerige advertenties. De apps van Google Maps en Apple Kaarten brengen de minste digitale risico’s met zich mee.

Conclusie

Ook met gratis apps kun je prima navigeren. Ondanks dat elke app ons wel een keer de verkeerde kant op stuurde. Karta GPS en Maps.me deden dat iets te vaak. Deze apps komen mede daarom het slechtst uit de test. Ook over Apple Kaarten (matige offline navigatie, hoog dataverbruik, geen snelheidsweergave) zijn we minder enthousiast. Beste app voor 100% offline, dataloze navigatie is Here WeGo: zeer geschikt voor gebruik in het buitenland. De slimste app voor dagelijks online navigeren is Waze: deze geeft zeer goede actuele informatie over bijv. files en werkzaamheden. Daar staat tegenover dat offline navigeren lastig is en je soms onhandige routesuggesties krijgt, bijv. door een woonwijk. Waze wordt nét verslagen door testwinnaar Google Maps, de meest complete gratis navigatie-app: hiermee kun je zowel offline als online navigeren, de app kent miljoenen ‘points of interest’ (attracties, winkels, musea, tankstations etc.), de actuele verkeersinformatie is dik in orde en de app is ook geschikt voor fietsen, wandelen en het openbaar vervoer.

Offline navigeren kan met alle apps, we geven 7 tips hoe je dit het beste doet. Naar de tips

Let op!

Waze maakt gebruik van ‘Wazers’: weggebruikers die een file, gevaarlijke situatie of snelheidscontroles doorgeven via de app. Zo kan Waze zeer actuele informatie geven. Anderzijds kan het je afleiden tijdens het rijden. Gebruik deze functie dus alleen wanneer je stilstaat. Je telefoon vasthouden mag sowieso niet tijdens het rijden. Zet hem daarom vast met een houder of klem. Anders riskeer je een boete van € 230,-.

Ook handig

Via anwb.nl/apps kun je alle ANWB-apps downloaden. Zoals de Onderweg-app: voor actuele routeinformatie, brandstofprijzen én het betalen van parkeergeld. Hoe druk zijn de vakantieroutes? Hoe zit dat met die milieuzones in Duitsland en wat moet je verplicht in je auto hebben in welke landen? Dát leer je met de ANWB Vakantiehulpapp. Ook de Wegenwacht-app is onlangs geheel vernieuwd: de digitale vervanger van de Praatpaal.