Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kun je goedkoop tanken deze zomer?

Brandstofprijzen in de vakantielanden

Binnenkort op vakantie? Dan kun je makkelijk een tientje per tankbeurt besparen. Bijvoorbeeld door buiten de snelweg te tanken, of door rekening te houden met de grote prijsverschillen per land. Door slimme tankstops te maken, bespaar je al snel 100 euro tijdens een tripje naar het zuiden.

Alles voor onderweg in het buitenland in 1 app
Navigeren, goedkoop tanken, laadpalen, wegwerkzaamheden, files, hotels boeken voor onderweg, pech melden en nog meer. De ANWB Onderweg app biedt alles voor een fijne reis, ook in het buitenland.


Buiten de snelweg tanken loont

Het is geen geheim dat je buiten de snelweg goedkoper tankt dan bij tankstations aan de snelweg. Maar die prijsverschillen worden steeds groter. Dat blijkt uit een prijsonderzoek dat ANWB begin juli uitvoerde. We vergeleken de prijzen van zo’n 250 tankstations in negen populaire vakantie- en doorreislanden. Gemiddeld is het verschil 25 cent per liter benzine en 24 per liter diesel tussen de snelweg en erbuiten. Duitsland en Oostenrijk spannen de kroon met 50 cent per liter. Dat is een besparing van € 25 als je 50 liter tankt. 

Tabel benzine

LandGemiddelde prijs benzine (E10/E5) snelwegGemiddelde prijs benzine (E10/E5) buiten de snelwegVerschil per liter benzine snelweg vs buiten snelweg*
Nederland€2,20€1,97€0,23
Frankrijk€2,01€1,79€0,22
Duitsland€2,29€1,78€0,51
België€1,76€1,60€0,16
Zwitserland€2,15€1,85€0,30
Luxemburg**€1,58€1,58€0,00
Oostenrijk€2,14€1,65€0,49
Italië€1,99€1,85€0,14
Spanje€1,78€1,60€0,18
* Grootste (gemiddelde) prijsverschil tussen tankstation direct aan de snelweg en tankstation buiten de snelweg
** In Luxemburg zijn de prijzen buiten de snelweg vrijwel overal gelijk aan die aan de snelweg
  : Goedkoopste tarief
  : Duurste tarief
  : Grootste prijsverschil tussen snelweg en vlakbij snelweg

Tanken over de grens niet altijd goedkoper

De adviesprijzen in Nederland voor brandstoffen behoren tot de hoogste van Europa. Wat benzine betreft zijn we zelfs koploper van de negen landen in het onderzoek. Toch is tanken over de grens niet altijd goedkoper. Want in Duitsland betaal je bij Raststättes direct aan de snelweg meer dan in Nederland. Zowel diesel als benzine zijn er flink duurder dan bij Nederlandse snelweg stations. In Duitsland bespaar je dus alleen als je de snelweg verlaat. In België bespaar je wél in vrijwel alle gevallen. Helemaal als je ook daar de snelweg verlaat. 

Tabel diesel

LandGemiddelde prijs diesel (B7) snelwegGemiddelde prijs diesel (B7) buiten de snelwegVerschil per liter diesel snelweg vs buiten snelweg*
Nederland€1,94€1,71€0,23
Frankrijk€1,90€1,70€0,20
Duitsland€2,15€1,65€0,50
België€1,83€1,67€0,16
Zwitserland€2,23€1,93€0,30
Luxemburg**€1,53€1,53€0,00
Oostenrijk€2,14€1,64€0,50
Italië€1,88€1,77€0,11
Spanje€1,63€1,49€0,14
Gemiddeld€1,91

€1,68

€0,24
* Grootste (gemiddelde) prijsverschil tussen tankstation direct aan de snelweg en tankstation buiten de snelweg
** In Luxemburg zijn de prijzen buiten de snelweg vrijwel overal gelijk aan die aan de snelweg
  : Goedkoopste tarief
  : Duurste tarief
  : Grootste prijsverschil tussen snelweg en vlakbij snelweg

Plan slimme tankstops 

Voert de rit naar je vakantiebestemming door meerdere landen? Dan kun je veel besparen door je tankstops slim te plannen (plan bijvoorbeeld je route en tank- en tussenstops met de ANWB Onderweg app). In België, Spanje en Luxemburg tank je zeer betaalbaar zowel aan de snelweg als erbuiten. In Oostenrijk en Duitsland tank je vooral betaalbaar bij stations buiten de snelweg. En Italië, Zwitserland en Nederland kun je het beste mijden als je je tank volgooit. (Of anders gezegd: tank nog in Oostenrijk of Duitsland vóór je Zwitserland of Italië binnenrijdt.) Tank ook in België, Luxemburg of Spanje voor je Frankrijk binnenrijdt. In Frankrijk zelf kun je tot zo’n 25 cent per liter besparen door de Autoroute even te verlaten. Vooral bij de onbemande pompen van ‘hypermarchés’ als E.Leclerc, Super U, Cora en Carrefour kun je goedkoop tanken. Dan moet je vaak wel door de tolpoortjes maar gelukkig zitten die supermarktreuzen vlakbij de snelweg én kun je er terecht voor betaalbare snacks en drankjes.

Goedkoop tanken?

Hoe kun je zelf de goedkoopste tankstations vinden op weg naar je vakantiebestemming? In de ANWB Onderweg app vind je de prijzen van tankstations door heel Europa. Dat maakt besparen op tanken heel makkelijk. In één oogopslag zie je de goedkoopste tankstations langs en vlakbij je route. Je bespaart niet alleen door de snelweg te verlaten. Ook kun je in veel landen besparen door te kijken welk tankstation langs de snelweg goedkoper is. Zo kun je op een gemiddelde retourrit naar het zuiden van zo’n 2500 kilometer makkelijk meer dan 100 euro besparen op brandstof. 

Verantwoording:
steekproefsgewijs vergeleken we begin juli 2024 de prijzen van snelwegstations en tankstations vlakbij de snelweg van zo’n 250 tankstations in negen landen. Brandstofprijzen zijn sterk aan verandering onderhevig, de huidige tarieven kunnen dus afwijken van de (gemiddelde) prijzen in de tabel.

Meer over tanken in het buitenland

De namen van de brandstoffen én de prijzen kunnen in het buitenland nogal afwijken van wat je gewend bent in Nederland. Met ons handige overzicht voorkom je dat je de verkeerde brandstof tankt. Plus we geven antwoord op de veelgestelde vragen over tanken in het buitenland.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Verkeersdruktekalenders buitenland 

Wat zijn de drukke dagen op de Europese wegen? Check vooraf onze kalenders met zwarte zaterdagen en andere drukke momenten.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!