Fietsverlichtingsactie

Fietsverlichtingsactie

ANWB Lichtbrigade: Samen maken we het fietsverkeer veiliger!

ANWB Fietsverlichtingsactie: dé fietsverlichtingsactie van Nederland

Waarom goede fietsverlichting?
ANWB gelooft in het plezier van onderweg zijn. Dat gunnen we iedereen. Al 135 jaar zetten we ons in voor het vergroten van de verkeersveiligheid. Goed verlicht zijn, is daarbij van groot belang. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor jou als fietser. Want we zien nog te vaak dat fietsers niet goed verlicht door het verkeer gaan en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Organiseer je eigen Fietsverlichtingsactie (voorheen Lichtbrigade)
Met de ANWB Fietsverlichtingsactie wordt het belang van fietsverlichting onder de aandacht gebracht. Er is een toolbox samengesteld met verschillende materialen om een fiets goed te kunnen verlichten. Met de toolbox kan je zelf een actie organiseren. Tijdens zo’n actie wordt gecontroleerd bij fietsen of de fietsverlichting wel goed is en - waar mogelijk - gerepareerd. Dit jaar maakt ook een sjabloon en spuitkrijt deel uit van de toolbox. We noemen dit een gedragsinterventie. De fietsverlichtingsacties worden gepubliceerd op onze website met datum en locatie zodat ze door iedereen bezocht kunnen worden.

Gedragsinterventie
Met de interventie kan je lichtsymbolen op een strategisch punt op het fietspad bij jou in de buurt plaatsen. Hiermee wordt de aandacht getrokken van fietsers die vergeten zijn om hun licht aan te zetten. Het gaat om een tijdelijke markering die met reflecterend spuitkrijt op het wegdek wordt aangebracht. Bij voorkeur op locaties waar fietsers vertrekken of moeten stoppen voor een verkeerslicht, zodat zij de gelegenheid krijgen om hun licht aan te doen.

Basisscholen: de Fietsverlichtingsactie maakt deel uit van het verkeersprogramma Streetwise 
Goede fietsverlichting en een veilige fiets zijn belangrijk. Daarom is de ANWB Fietsverlichtingsactie vanaf het nieuwe schooljaar toegevoegd aan het verkeersprogramma ANWB Streetwise voor de groepen 1 t/m 8 van de basisschool. Het verkeersprogramma Streetwise en de Fietsverlichtingsactie versterken zich in het verkeersveilig maken van kinderen. 

Van september tot en met februari maakt de  ANWB Fietsverlichtingsactie deel uit van het Streetwise lespakket. Deze actie bestaat uit een fietscontrole waarbij de leerlingen zich bewust worden van het nut van een veilige fiets. Ook het belang van goed zichtbaar zijn op de fiets (in het donker) en de risico’s van fietsen zonder verlichting komt daarbij ter sprake. Een Streetwise medewerker controleert, samen met verkeersouders en leerlingen, de fietsen.

Basisscholen die de ANWB Fietsverlichtingsactie tegelijk met het verkeersprogramma Streetwise willen inzetten, verwijzen wij naar onze website. Daar wordt uitgelegd hoe een schoolbezoek van ANWB Streetwise kan worden gereserveerd.

Aanmelden Fietsverlichtingsactie

Nieuws en tips

alt text

Verkeersslachtoffers 2017: Meer fatale ongevallen met elektrische fiets

Ongelukken met e-bikes eisen steeds meer levens. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 57 mensen overleden door een ongeval met een elektrische fiets, ruim 42% meer dan in 2016 toen veertig mensen op e-bikes om het leven kwamen.

alt text

Handige fietslampjes!

In de winter is het  voor veel mensen vaak  eindeloos prutsen met simpele fietslampjes. Want tja, beter iéts van verlichting, dan helemaal niets. Maar die goedkope led-lampjes blijken vaak maar een paar dagen mee te gaan. Iets meer moeite doen loont! Wat zijn de oplossingen?

Onbezorgd fietsen op elke fiets

Onbezorgd fietsen op elke fiets

Wij bieden pechhulp voor al je fietsen. Het maakt dus niet uit of je ’s ochtends de kinderen met de bakfiets naar school brengt, daarna met je elektrische fiets naar je werk gaat en ’s avonds een rondje op je racefiets maakt.

Gevaarlijke situaties in het donker

Gevaarlijke situaties in het donker

Fietsen zonder verlichting zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Lees hier drie ervaringsverhalen.

Is jouw fiets goed verlicht?

Is jouw fiets goed verlicht?

Tijdens een fietsverlichtingsactie controleren we je fiets met behulp van een checkkaart. Hiermee controleren we je verlichting, maar ook bijvoorbeeld je remmen en zadelhoogte. Is jouw fiets al klaar voor de donkere dagen?

Andere leden bekeken ook