Wit-Rusland

De onafhankelijkheid in 1991 was voor Wit-Rusland een nieuwe ervaring. Voorheen was het altijd door vreemde mogendheden bezet: Polen, Litouwen of Rusland. Geen wonder dat het zwaar te lijden heeft gehad van oorlogsgeweld. Dat verklaart het gebrek aan mooie steden (Minsk moest na 1944 worden herbouwd). Het plaatsje Hrodna is een gunstige uitzondering. Voor de toerist is er weinig te beleven in het nog grotendeels agrarische land van dichte bossen en uitgestrekte vlaktes met hier en daar moerassen. Een uniek natuurgebied is het beschermde oerbos langs de Poolse grens, waar de Europese bizon (wisent) leeft.

Wit-Rusland

Kunst en cultuur

De Slavische stammen die zich op het gebied van het huidige Wit-Rusland vestigden, konden ondanks of dank zij hun isolement onder Litouwse en later Poolse heerschappij hun eigen taal en cultuur bewaren. Een economische opleving betekende eind 18e eeuw de aansluiting bij Rusland. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 een socialistische sovjetrepubliek gesticht; aansluiting bij de USSR volgde drie jaar later. Sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid van de USSR in 1991 is Wit-Rusland een republiek. Door de repressieve binnenlandse politiek raakt het land steeds meer in een geïsoleerde positie.

Natuur

Wit-Rusland bestaat overwegend uit in de ijstijd gevormd vlak land en maakt daarmee deel uit van het Oost-Europese laagland. Tal van rivieren, kanalen en meren en uitgestrekte, deels moerassige bossen zijn bepalend voor het landschap. De in het zuiden gelegen Pripjatmoerassen behoren tot de grootste Europese veen- en moerasgebieden. De vele meren zijn, net als de hoofdstad Minsk, toeristische trekpleisters.

Winkelen

In de hoofdstraat van Minsk zijn antiekwinkels en verschillende warenhuizen. Er zijn zowel overdekte als openluchtmarkten. Typische souvenirs zijn juwelenkistjes, voorwerpen van riet, cosmetica, servies, Matryoshka-poppetjes en handwerk. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Indien je antiek, oude manuscripten of kunst koopt van particulieren dan heb je een exportvergunning nodig.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Wit-Rusland? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Wit-Rusland