Roadtrip Amerika: New Mexico

14-daagse roadtrip door New Mexico (860 km) langs onder meer de White Sands, het UFO Museum in Roswell en Kokopelli’s Cave in Farmington.

Klik hier om het kaartje te vergroten

Lengte: 860 km, 14 dagen | Tekst & foto’s: Teake Zuidema

El Pas – Las Cruces, 18 km

‘Where to?’, vraagt William Sanchez, de man die in z’n eentje het New Mexico Visitors Centre bemant. Hij wijst op een rek met zeker 100 brochures.
‘Allemaal gratis. White Sands, Santa Fe, Roswell, de grotten van Carlsbad, Albuquerque, Route 66, Taos, het graf van Billy  the Kid...’
Ja ho maar. Er zijn domweg te veel brochures. Maar hoe is New Mexico zelf?

White Sands – Alamogordo, 143 km

Eindelijk, de Chihuahua-woestijn. De Exti 6 stuur ik de huurauto Highway 70 op. Die loopt door de White Sands naar Alamogordo. Ruimte. Voor me: zinderende passen zwart water die niet bestaan. Achter me: een leven dat er even niet toe doet.  Aan weerszijden van de weg jagen dust devils en tumbleweeds elkaar op door het dorre landschap. Vanuit de San Andres Mountains, aan de noordelijke horizon, klimt een grote pluim rook omhoog.
Ook gek: in White Sands national park is geen korrel wit zand te vinden. Het immense duinlandschap van 700 vierkante kilometer bestaat uit gips. Alle slangen en hagedissen die hier leven zijn een paar tinten witter dan hun soortgenoten buiten het park. 50 mijl verderop lijkt de weg, die door het woestijnstadje Alamogordo voert, op een rivier van asfalt, breder dan de A4 bij Schiphol. Voor het Desert Air Best Western stoppen we voor de nacht.

Roswell - Fort Sumner, 122 km

‘Óhhh, deze is écht!’ gilt het beugelmeisje. Haar vriendin kijkt haar minachtend aan. ‘Het is allemaal nep!’ Beiden staren naar een buitenaards wezentje dat hulpeloos ronddobbert in een bak groene vloeistof. Achterlijk? Echt? Alle bezoekers aan het UFO Museum in Roswell (Amerikanen, Mexicanen, Fransen en Japanners) lopen rond met vraagtekens boven hun hoofd.
Is hier in 1947 een UFO gecrasht? Interviews met mensen die ontvoerd zijn door marsmannetjes en foto’s en videao’s van UFO’s en graancirkels wakkeren alle verwarring alleen maar aan. Wanner we Rosswel uitrijden is de lucht blauw en leeg. Net zo leeg als Highway 285 naar Fort Sumner.

Fort Sumner - Tucumcari, 214 km

En dan staan we plots op een kaal en winderig kerkhofje bij het graf van William Bonney, alias Billy the Kid. Die ligt hier dus, volgens het bord ernaast, wel echt. ‘Het was een ordinaire moordenaar’, zegt Collin Oaks, een local met outlowhoed en toegeknepen ogen. In het Billy the Kid Museum in Fort Sumner wordt van alles bewaard wat met hem te maken had.
Next stop: Tucimcari. De plaats staat vol met overblijfselen van de moeder-aller-roadtrips: Route 66. De Sahara Lunchroom is dichtgetimmerd en in het ranch House café luncht alleen nog ongedierte. Wel een toppertje, vinden wij: motel The Blue Swallow. Er staat zelfs een vijftiger jaren Pontiac voor de lobby. 

Madrid - Santa Fe - Ohkay Owingeh, 79 km

Madrid blijkt een ghost town opgestaan uit de dood. Er wonen nu vooral hippies, bikers en kunstenaars. Dan is het nog 30 mijl naar Sant Fe, een springlevend stadje, half Mexicaans, half Indiaans. Hier willen we ook wel een nachtje blijven. Om te slapen in een privé-casita, een goed gevulde ancho pepper (gedoogde peper) te bestellen in restaurant Fueogo, Santa Fe pale ale van de lokale brouwerij te proeven en te ontbijten in Coyote Café. En om te slenteren over Canyon Road langs de pakweg 200 galeries met kunst en kitsch.
De volgende ochtend rijd ik naar Ohkay Owingeh Pueblo, dat 20 mijl noordelijker ligt. Daar slaan 12 vrij monotoon zingende mannen op 12 trommels een monotoon ritme. De rest van de pueblo (mannen, vrouwen en kinderen met beschilderde gezichten en schitterende kledij) danst.  Zowat de hele dag.

Taos - Abiguiú, 172 km

Vlak voor Taos Pueblo duikt de maximunsnelheid ineens naar 15 mijl per uur. Bam! Meteen om de hoek staat de tribale politie de kas te spekken: ‘35 dollar, gelijk afrekenen!’ Even ben ik weer  helemaal voor de cowboys en tegen de indianen.
Wanneer de zon ondergaat, sta ik voor het mooiste gebouw van Amerika: de San Francisco de Asis-kerk van Rancho de Taos. In gedachten zie ik Georgia O’Keeffe, zittend op de achterklep van haar oude T-Ford, de kerk schilderen. We boffen: we kunnen nog net mee met de rondleiding door haar huis en aterlier in Abiguiú. Alles staat er nog net zo bij als op de dag dat deze O’Keeffe in 1986 stierf. Deze geniale kunstenares had overigens een Nederlandse oma, maar dit terzijde.

Farmington - Chaco Canyon, 108 km

Holmens voor 1 nacht? Het kan, in Farmington. In Kokopelli’s Cave. Afgelegen? Jawel. Primitief? Helemaal niet. Er is een prima bed, een goed gevulde koelkast en een bubbelbad.  Kokopelli is tenslotte een god, nietwaar? Vanaf het balkon is het uitzicht op vier staten (New Mexico, Arizona, Utah en Colorado) overweldigend.  
De volgende morgen toeren we verder, na 20 kilometer over een onverharde, stoffige weg bereiken we Chaco Canyon. Een brede vallei met talrijke overblijfselen van eeuwenoude pueblo’s en kiva’s (onderaardse ceremoniële ruimtes). Waar zijn ze gebleven, de indianen die deze metropool bouwden? Hoe dan ook, ze hebben écht bestaan.

7x slapen

Goedkope ketens: Motel 6, Econo Lodge en Travellodge. Iets luxer: Best Western, Hampston Inn en Holiday Inn. Een 2-pk boek je hier al v.a. € 45.
Hier sliep REIZEN Magazine: 
El Paso > El Paso Suites Hotel***: 2-pk v.a. € 72.
Roswell > Comfort Suites***: 2-pk v.a. € 85.
Tucumcari > Blue Swallow Hotel: sinds 1939, aan Route 66, 2-pk v.a. € 50.
Santa Fe > Las Palomas***: 2-pk v.a. € 146.
Taos > Taoss Inn: 2-pk v.a. € 75.
Farmington> Kokopelli’s Cave: tweepersoonsgrot v.a. € 192.

Auto huren in Amerika?

ANWB-leden boeken hun huurauto met ledenvoordeel via Sunny Cars. Meer info...
Daarnaast ontvangen abonnees van REIZEN Magazine die voor 3 dagen of meer een auto huren via Sunny Cars € 25 euro korting, zie hier.

Geïnteresseerd in een andere roadtrip?

Roadtrip New York City - Niagara Falls
Roadtrip Florida
Roadtrip Washington & Oregon
De mooiste autoroutes ter wereld