Tunesië tips: 9 hoogtepunten

In Tunesië begon de Arabische Lente. De rest van het verhaal is bekend. Maar hoe is het er nu, anno 2018? Wat moet je zien? 9 Tunesië-tips van de makers van REIZ& Magazine.

1. TUNIS - de Medina

Het barst van het leven in de duizend jaar oude binnenstad (die op de UNESCO erfgoedlijst prijkt). In de smalle stegen, staten en op de pleintjes loop je een oriëntaalse markt op. Maar er staan ook prachtige moskeeën (zoals de Sidi Youssef en de Grote Moskee). Dwaal door dit labyrint van geuren en kleuren.

2. TUNIS – Bardo Museum

Het Bardo Museum is het op één-na belangrijkste museum van Noord-Afrika. Wat je er ziet? Beelden en sarcofagen, maar vooral mozaïeken. Overal. Tegen de wanden, op de plafonds en op de vloeren. De meeste zijn gevonden in de kustplaatsen Sousse en Carthago. Hier leidde de happy few van in Noord-Afrika wonende Romeinen twee millennia geleden een luxueus leventje. Je ziet het afgebeeld op de mozaïeken: koningen, maagden, de jacht, goden & vissers. Zie bardomuseum.tn.

3. SOUSSE

De Feniciërs hadden het mooi voor elkaar. 2900 jaar geleden stichtten zij Sousse, de plek waar later Hannibals vloot lag. Anno nu ga je er naartoe voor het fijne zandstrand, het ribat (een puntgaaf fort), en voor de kasbah. De laatste is een waar shopping paradijs voor wie op zoek is naar keramiek, een leren tas of riem en kunstzinnige metalen souvenirs.

4. CARTHAGO

Rond het begin van onze jaartelling was Carthago de rivaal van Rome. De ruïnes van deze ooit bloeiende kustplaats getuigen ervan, zoals het antieke amfitheater (goed voor 3.000 toeschouwers), de indrukwekkende Antoine baden en de Romeinse villa’s aan de kust. Sla ook het Carthago Museum niet over, met o.m. – hoe kan het ook anders – Romeinse mozaïeken en Punische vazen. Het museum ligt op de Byrsa Hill, vanwaar je een super uitzicht geniet over Carthago en de Méditerranée.   

5. SIDI BOU SAÏD

Deze plek, even buiten Tunis, is een blauwwitte droom. Het was de Franse bankierszoon Rodolphe d’Erlanger die eind 19de eeuw als een blok viel voor het dorp aan zee. Hij sausde zijn huis wit en de voordeur blauw. De rest is geschiedenis. Paul Klee, Simone de Beauvoir en Sartre. Ze zaten alle drie aan de muntthee in Café des Nattes, hun culturele hang out. Dat café en een tiental andere bars – waaronder Café des Lices – is er nog altijd. Zit, bestel een drankje en geniet van het uitzicht. Slenter daarna langs de winkeltjes in deze blauwwitte droom.

6. DJERBA

Met 514 km² is dit Zuid-Tunesische vakantie-eiland 3x zo groot als Texel – en prima in een week te doen. Natuurlijk ga je hier heen voor zon, zee & zandstrand. Maar het eiland heeft meer te bieden. In vogelvlucht:

  • Houmt Souk: de eilandhoofdplaats met zijn vismarkt, soek en Avenue Bourguiba en haven met nep-piratenschepen (goed voor een sunset dinner cruise).
  • El Ghriba staat midden op het eiland. Het is de oudste synagoge in Noord-Afrika.
  • Guellala is hét pottenbakkersdorp. Ruim 50 pottenbakkers bakken er vazen, schalen en kelken in allerlei vormen en kleuren.

7. EL JEM

Het is wellicht mooier van het Colosseum?  Maar dat moet je zelf maar gaan beoordelen. Feit is dat de Romeinen El Jem tussen 230 en 238 na Chr hebben gebouwd. Het is een gigantisch colosseum waar je nog altijd kunt voelen hoe het was om als gladiator de arena in te stappen. Waar het ligt? Halverwege de weg van Sousse naar Sfax.

8. HAMMAMET

Dit is dé badplaats van Tunesië, halverwege de weg van Tunis naar Sousse. Zoals in elke plaats vind je ook hier een levendige soek. Verder zijn er mooie moskeeën en is er een avenue Bourguiba (genoemd naar de eerste en nog altijd meeste geliefde president van het land). Vanaf de rue de la Corniche zie je de gekleurde vissersbootjes op het uitgestrekte Hammamet Plage liggen.

9. TOZEUR

Met de Sahara als achtertuin mag een trip naar de woestijn niet ontbreken. En denk daarbij niet alleen aan een eindeloze zandvlakte. Rondom Tozeur (met een oase van palm-, vijgen- en granaatappelbomen) vind je onder meer het betoverende Chott-el-Jerid (een seizoenzoutmeer), Mides Gorge en vele bezienswaardige ksars (een ‘ksar’ is een fortachtig dorp van gestapelde berberwoningen). Mooiste ksars? Die van Ouled Soltane en Haddada.

Meer over Tunesië

Praktische informatie Tunesië
Toeristische informatie Tunesië