Tunesië

Met zijn prachtige stranden, goede temperaturen en historische plekken biedt Tunesië voor elk wat wils. De ruïnes van het oude Romeinse Carthago liggen hier, ooit een bruisend centrum van cultuur en handel. Door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed zijn het amfitheater van El Djem en de bedrijvige medina (overdekte markt) van hoofdstad Tunis. Maak een woestijnsafari door de uitgestrekte Sahara of bezoek de groenere gebieden aan de kust met hun meren vol flamingo's.

Eten en drinken

De toeristische resorts voeren een internationale keuken met slechts hier en daar een lokale specialiteit zoals de couscousvarianten. Voor de echt Tunesische keuken moet je in de kleinere particuliere eetgelegenheden zijn. Naast couscous is briq een lokale specialiteit, een in olijfolie gebakken dubbelgevouwen pannenkoek met groente- en eivulling. Muntthee is de nationale drank van Tunesië, maar ook alle alcoholhoudende dranken zijn er verkrijgbaar.

Kunst en cultuur

Na het grootse Carthagische en Romeinse verleden raakte het land vanaf de 7e eeuw tijdelijk onder Arabische en Turkse heerschappij, tot het in 1881 een Frans protectoraat werd. Het in 1956 onafhankelijk geworden Tunesië ontdeed zich pas na 1981 geleidelijk van het eenpartijstelsel. De grondwetsherziening van 1987 is gericht op een versterking van het democratiseringsproces.

Natuur

Het voor Noord-Afrikaanse begrippen ‘westerse’ Tunesië biedt, zeker voor zo’n betrekkelijk klein land, een rijk aanbod aan interessante bezienswaardigheden en aangename verblijfplaatsen. De sfeer en het uiterlijk van de steden vormen een mengsel van oosterse en Franse cultuur. Aan de kust met zijn fraaie stranden liggen moderne badplaatsen met alle denkbare luxe. Landinwaarts vormen talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd interessante reisdoelen. Maar ook een bezoek aan de barre woestijn die het grootste deel van het land beslaat is een ervaring die niemand zich mag laten ontgaan.

Winkelen

In elke plaats is een lokale markt waar van alles wordt verkocht. In de steden vind je grote soeks (bazaars). Typische souvenirs zijn koperwerk, houtsnijwerk (waaronder olijfhout), traditionele kleding, keramiek, poppen in klederdracht, borduurwerk, zilverwerk, producten van leer, pluche kamelen, woestijnrozen en natuurlijk tapijten. Er worden zowel traditionele geweven als geknoopte tapijten verkocht. De Mergouns maken geometrische ontwerpen in felle kleuren. Kelims hebben een traditioneel berbermotief op een geweven achtergrond. Van de handgeknoopte tapijten zijn de klassieke perzische Kairouan-tapijten zeer goed bekend. De prijs wordt meestal bepaald door het aantal knopen per cm2. De kwaliteit wordt gecontroleerd door de National Handicraft Office. Het tapijt moet voorzien zijn van dit keurmerk. Afdingen op de markt wordt sterk aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Tunesië in 9 hoogtepunten

In Tunesië begon de Arabische Lente. De rest van het verhaal is bekend. Maar hoe is het er nu, anno 2018? Wat moet je zien? 9 Tunesië-tips van de makers van REIZ& Magazine.

Bekijk hoogtepunten Tunesië

Praktische informatie Tunesië

Ga je op vakantie naar Tunesië? Bereid je voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeerszaken tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Tunesië