Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal - Veelgestelde vragen

Ook van toepassing op de Tolbadge Frankrijk

Vind snel je antwoord

Algemene vragen/voorafDiefstal, verlies, afloop of rekening | Account

Vragen algemeen/vooraf

Ja, de Nederlandstalige informatie over de tolbadges is te vinden op: anwb.nl/tolbadge en area-enligne.com (klik onderaan op de Nederlandse vlag). Let op! De tarieven op deze site kunnen afwijken van de tarieven die de ANWB hanteert.

Ja, de detectiepoort herkent het voertuig en eventuele aanhanger, camper en/of caravan.

Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een maximale lengte.

Je vindt de huidige toltarieven in onze landeninformatie:

Nee, dit kan niet. In Frankrijk zijn er twee type stroken. Eén type strook met een beperking tot 2 meter (Réservé) en er zijn stroken zonder beperking. Réservé stroken zijn altijd aan de linkerkant te vinden. Deze zijn uitsluitend geschikt voor voertuigen lager dan 2 meter, max. 3500 kg en van categorie klasse 1. Op deze stroken stroomt het verkeer goed door. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t. Hier kan enige wachttijd ontstaan tijdens drukke periodes. De stroken helemaal rechts zijn vaak ingericht voor voertuigen hoger dan 3 meter, maar deze stroken zijn niet ingericht voor voertuigen met een tolbadge. Eigenaars van campers hoger dan 3 meter kunnen de tolbadge dus niet gebruiken.

Alle rijstroken zijn beschikbaar voor alle klassen van voertuigen in Spanje en Portugal.

De tolbadge moet achter de achteruitkijkspiegel geplakt worden in het midden van de ruit. Dus NIET aan de linker- of rechterkant van de ruit en bij voorkeur op een open stuk ruit zonder stickers. Wellicht ten overvloede: de badge moet aan de binnenkant van de ruit geplakt worden. Auto’s uitgerust met voorruitverwarming of zon(hitte)werend glas dienen de badge te plaatsen op het gebied rondom de spiegel met zwarte stippeltjes. Dit stuk is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.

Plak indien mogelijk, de badge op een scherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Ook mag je de badge in het borstzakje van je motorjack dragen of in een transparante tanktas.

Ja, dat wordt automatisch gedetecteerd.

In de ANWB-winkels worden vanaf week 27 (2017) twee soorten tolbadges verkocht. Eén is uitsluitend te gebruiken in Frankrijk. De andere tolbadge werkt zowel in Frankrijk als in Spanje en Portugal.

Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht voor de Italiaanse tolwegen.

Dat kun je op je persoonlijke account zien, die je kunt vinden via area-enligne.com. Deze informatie is in het Nederlands na te lezen op deze site. 

Dit werkt exact hetzelfde als bij de caravan. De detectie herkent de aanhanger. Let erop dat de hoogte maximaal 2 meter is voor klasse 1 (max. 3500 kg).

Dat is mogelijk. Wanneer de tolbadge op de juiste manier wordt gebruikt, gaat deze ongeveer 7 jaar mee. Er wordt gewerkt aan een speciaal waarschuwingssysteem om de klant te informeren over de status van zijn of haar tolbadge. Je kunt ook eventueel bij een van de AREA servicepunten in Frankrijk terecht. Zij kunnen de batterij testen en de badge eventueel omruilen.

Wij adviseren om de badge, wanneer je niet naar Frankrijk, Spanje of Portugal gaat en je dit voorlopig niet van plan bent, thuis in de verpakking te bewaren. Zo heeft de badge het minst last van weersinvloeden en radiostralen en kan de badge minder gemakkelijk gestolen worden. Ook wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje of Portugal bent en de auto tussentijds verlaat, kun je de tolbadge het beste uit de auto halen om diefstal te voorkomen.

Frankrijk

Dit herken je aan de grote oranje t boven de poortjes. Er zijn 3 soorten zones:

 1. Mixed zone: hier wordt contante betaling, betaling per creditcard en in geval van oranje t ook de badge geaccepteerd (langere wachttijden).
 2. Reserved zones: (met oranje t) hier kan alles doorheen, ook hoge en grote trucks. Geschikt voor voertuigen hoger dan 2 meter.
 3. Reserved zone: (Réservé) met een hoogtebeperking van max. 2 meter. Snelle doorgang met tolbadge, vaak aan de linkerkant van de tolstations te vinden, uitsluitend voor voertuigen uit klasse 1 (max. 3500 kg).

Spanje

 1. Exclusieve tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstroken bevinden zich aan het einde van de tolweg. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauwe cirkel met een "T" –logo.
 2. Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauw vierkant met een "T" –logo.

Portugal

 1. "Vías aderentes": Op de Portugese snelwegen worden de Via Verde-banen aangeduid met een signaal dat door een "V" op een groene achtergrond wordt gevormd. De maximale toegestane snelheid bedraagt 40-60 km/h. Deze rijstroken zijn uitsluitend bestemd voor gebruikers met de tolbadge. Er zijn geen slagbomen.
 2. Elektronische tol (ex-SCUT): Deze rijstroken, met uitsluitend elektronische tol, zijn aangeduid met de verwijzing "alleen elektronische tol". Ook hier kun je terecht met je tolbadge.

Nee, het e-mailadres is verplicht. AREA zal verder geen spamberichten sturen en ook de gegevens niet delen met andere (commerciële) bedrijven. Dit staat standaard uitgevinkt in het contract.

De tolbadge kan aangeschaft worden in de ANWB-winkels.

Nee, iedere persoon mag maximaal één badge kopen.

Nee, de tolbadge die in de ANWB-winkel te koop is, is uitsluitend bestemd voor voertuigen uit klasse 1, 2 en 5. Voor voertuigen uit klasse 3 en 4, voertuigen hoger dan 3 meter, is deze badge niet geschikt. Hiervoor is een speciale badge te koop via: axxes.fr.

Detectie tolpoort Réservé in Frankrijk: 30 km/h.
Tolstrook in Spanje: 30 km/h.
“Via Verde” strook in Portugal: 40-60 km/h.

Een afstand van minimaal 4 meter tussen de voertuigen.

Nee, beslist niet. De badge moet geplakt zijn op de juiste plaats.

Frankrijk

In dit geval dien je een ticket te nemen (Dit is ook mogelijk bij de ‘Reserve’-strook). Wanneer de volgende tolpoort zich aandient, ga dan naar de ‘mixed zone’ tolpoort. Vraag hier d.m.v. de intercom om assistentie. Er wordt dan gevraagd het ticket en de badge te scannen. Op deze manier wordt de route wel goed geregistreerd op de badge en kun je gewoon via de facturen blijven betalen (die de volgende maand zal verschijnen) i.p.v. direct bij de tolpoort. Daarna kun je evt. naar een volgend AREA servicepunt om de tolbadge om te ruilen voor een nieuwe.

Spanje

Indien er een medewerker aanwezig is zal hij/zij de tolbadge handmatig uitlezen of aangeven dat je een ticket moet nemen. Wanneer je de snelweg verlaat, moet je dit kaartje aan het snelwegpersoneel laten zien. Als er geen snelwegpersoneel is, staat er aan de kant van de weg een intercom om met het snelwegpersoneel te communiceren. Je wordt dan gevraagd de tolbadge in een lezer met camera te plaatsen zodat de badge uitgelezen kan worden. Indien er geen lezer aanwezig is zal men om het nummer op de badge vragen.

Portugal

 • "Vias aderentes": In deze rijstroken is er een verkeerslicht. Als de tolbadge gedetecteerd wordt, zal het verkeerslicht op groen springen. Als het licht echter geel is, moet je contact opnemen met de snelwegbeheerden. In beide gevallen stop niet.
 • Elektronische tol (ex-SCUT): In deze rijstroken is er geen indicatie om aan te geven of de tolbadge is gedecteerd. Door middel van camera’s is echter je kentekenplaat geregistreerd waardoor afschrijving van de tolgelden zonder probleem kan plaatsvinden.

Klik hier voor een overzicht van de parkeerterrein in Frankrijk en Spanje. De tarieven kun je vinden op vincipark.com/en/services/telepeage en voor Spanje op pagatelia.com/parkings.

Ja. Klik hier voor de gebruiksaanwijzing tolbadge. Ook voor Spanje/Portugal.

De tolbadge werkt niet door de voorruitverwarming heen. Het zwart gestippelde gedeelte rond de achteruitkijkspiegel is hiervoor gemaakt. In dit gedeelte zit geen verwarmingselement en de tolbadge dien je dus in dat gebied te bevestigen. Dit geldt ook voor speciale warmtewerende voorruiten.

Hieronder vind je enkele modellen met een warmtewerende voorruit.

Audi A6
BMW
: 3 Series, 5 Series, 7 Series, X3, X5
Citroen: Picasso, C5Xsara, Xantia
Ford: Galaxy, S-Max, Mondeo
Fiat: Multipla
Mercedes: W220-S Class, Vaneo
Peugeot: 206, 306, 307, 607
Renault: Traffic, Scenic, Espace, Megane, Safrane, Laguna, Clio, Master, Kangoo
Opel: Zafira

Bij moderne auto’s zoals spacewagons als Citroen C4 Picasso, Ford Galaxy en Renault Scenic die een lange doorlopende ruit hebben (wel of niet warmtewerend) moet de badge aan de onderkant van de gespikkelde zone zitten, aangezien de antenne problemen heeft om de badge te detecteren als deze te hoog hangt.

De tolbadgehouder is los verkrijgbaar in de ANWB-winkels. Deze kost € 2,-.

De breedte van de tolpoorten zit tussen de 2.85 en 3 meter. Let er dus op dat je voertuig met evt. aanhanger niet breder is dan 2.85 meter.

Vragen over diefstal, verlies, afloop of rekening

Je ontvangt een factuur per kalendermaand. Je betaalt in de maanden dat je de tolbadge in gebruik hebt €3,00 gebruikskosten per maand, per land waar je de tolbadge gebruikt. Hierbij worden Spanje en Portugal gezien als 1 land. Wanneer je kiest voor een e-factuur i.p.v. een papieren factuur, ontvang je per kalendermaand €0,50 korting op de factuur.

Om e.e.a. duidelijk uit te kunnen leggen geven wij een paar rekenvoorbeelden:

Wanneer je 14 dagen met de tolbadge in 1 land (dus Frankrijk of Spanje/Portugal) hebt gereisd binnen 1 kalendermaand, ontvang je 1 factuur met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00. Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting dus betaal je maar €2,50 gebruikskosten.

Wanneer je 10 dagen met de tolbadge in  1 land (dus Frankrijk of Spanje/Portugal) hebt gereisd in 2 verschillende kalendermaanden, ontvang je 2 facturen. Wanneer je voor een efactuur hebt gekozen, ontvang je dus op beide facturen €0,50 korting. Je hebt in 1 land (Frankrijk) gebruik gemaakt van de tolbadge, dus betaal je 2 x €2,50 gebruikskosten.

Wanneer je 20 dagen met de tolbadge in 2 landen dus Frankrijk én Spanje en/of Portugal hebt gereisd binnen 1 kalendermaand, ontvang je 1 factuur met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00 (Frankrijk) + €3,00 (Spanje en/of Portugal, wordt gezien als 1 land). Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting dus betaal je €2,50 + €3,00 = €5,50 gebruikskosten i.p.v. €6,00.

Wanneer je 24 dagen met de tolbadge in 2 landen dus Frankrijk én Spanje en/of Portugal hebt gereisd binnen 2 kalendermaanden, ontvang je 2 facturen met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00 (Frankrijk) + €3,00 (Spanje en/of Portugal, wordt gezien als 1 land). Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting per factuur, dus betaal je €2,50 + €3,00 = €5,50 gebruikskosten i.p.v. €6,00 per factuur.

Bij gebruikers van de tolbadge wordt de factuur omstreeks de 15e van de volgende maand afgeschreven. Ondanks dat dit een automatisch proces is, kan het voorkomen dat je vragen hebt of het niet eens bent met het bedrag. Zoals bekend, heeft de ANWB hier geen invloed op. Wat je dan kunt doen is het volgende:

Kijk naar je AREA-account. Hier vind je de gereden routes terug. Mochten er toch vragen zijn, dan kun je mailen naar serviceclientsarea@aprr.fr. Dat kan gewoon in het Nederlands. Of bellen naar: 0033 826 887272.

Indien de tolbadge niet naar behoren functioneert, kan het volgende aan de hand zijn: Bij een warmte-werende voorruit dient de tolbadge in het zogenaamde pasjesvenster (deel van de ruit waarop een gespikkelde stikker zit) aangebracht te worden. Dit zit niet bij elke auto achter de achteruitkijkspiegel. Bij bijvoorbeeld een C4 Grand Picasso zit dit een stuk hoger. Wanneer daar geplaatst werkt de tolbadge vaak wel.

Wanneer dit de problemen met de tolbadge niet oplost, kun je naar een van de Franse AREA servicepunten. Je wordt dan ter plekke geholpen door een van de AREA medewerkers. Als je in Nederland bent, kun je de tolbadge samen met het aftersales formulier aangetekend naar Frankrijk opsturen. Het adres staat op het aftersales formulier. Dit formulier kun je ook in je persoonlijke account vinden. Het voordeel hiervan is dat deze alvast voor een deel ingevuld is met jouw gegevens. Wij raden aan om een kopie te maken van het aftersales formulier en het verzendbewijs te bewaren voor eigen administratie.

Je kunt ook naar de ANWB-winkel gaan. Zij zullen de defecte badge blokkeren en zorgen dat er een nieuwe badge vanuit Frankrijk naar jou verstuurd wordt.

Het is belangrijk om de badge te blokkeren. Dit kun je doen in je persoonlijke online account met het blokkeringsformulier. Je kunt dan ook aangeven of je wel of geen nieuwe tolbadge opgestuurd wilt krijgen.

Je kunt evt. ook bellen om te blokkeren via tel.nr. 0033 826 887272. Je dient wel de kosten van € 20,- te betalen. Je ontvangt automatisch een nieuwe tolbadge vanuit Frankrijk. Dit duurt dan ongeveer nog 4 werkdagen.

Je kunt het abonnement altijd opzeggen. Dit kun je zelf doen door de tolbadge samen met een volledig ingevuld aftersales formulier (deze kun je vinden in je AREA account) aangetekend te retourneren naar Frankrijk. Het adres staat op het formulier. Wij raden met klem aan om aangetekend te versturen i.v.m. gevaar van mogelijk zoek raken van de post. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Let op! Wanneer je de tolbadge niet meestuurt met het aftersalesformulier, volgt er een boete van €20,-. Wij raden aan om een kopie te maken van het aftersales formulier en het verzendbewijs te bewaren voor eigen administratie.

Een andere mogelijkheid is naar de ANWB-winkel te gaan. Zij kunnen je badge blokkeren en deze verzenden naar Frankrijk.

Dat ligt aan de soort tolbadge. Voor de Frankrijk tolbadge geldt: Uiteraard kan dit, het geld van de tolwegen en het gebruik gaan dan wel via jouw rekeningnummer. Het maakt hierbij niet uit dat het voertuig een ander kenteken heeft. De losse houder, welke benodigd is om de tolbadge te kunnen bevestigen in de auto, is voor €2,- verkrijgbaar bij de ANWB-winkel.

Voor de Frankrijk/Spanje/Portugal tolbadge geldt: Dit kan mits er gereden wordt in het voertuig waarvan de nummerplaat is geregistreerd bij de serviceprovider. Het geld van de tolwegen en het gebruik gaan dan wel via jouw rekeningnummer. Indien er van een ander voertuig gebruik gemaakt wordt, moet de geregistreerde nummerplaat gewijzigd worden. Dit kan binnenkort via je account maar tot die tijd kun je een mail (kan in het Nederlands) sturen aan Area; serviceclientsarea@aprr.fr

Gebruik de badge alleen in het voertuig waarvan het kenteken in je account is gekoppeld aan de badge om boetes te voorkomen. Indien je een ander voertuig wil gebruiken, dien je het kenteken te wijzigen. Dit kan binnenkort via je account maar tot die tijd kun je een mail (kan in het Nederlands) sturen aan Area; serviceclientsarea@aprr.fr

Ja dat kan, je betaalt dan geen € 2,50, maar € 3,00 per maand. Je kunt dit aanvragen via je account. Je kunt dit niet regelen bij de ANWB-winkel. Dit geldt voor beide tolbadges.

Nee, de detectie herkent iedere keer welk voertuig je bij je hebt. Het maakt niet uit wanneer.

Wij adviseren je dan om geen tolbadge aan te vragen. Je gaat namelijk een contract aan. Wanneer de badge langer dan een jaar niet wordt gebruikt worden er wel administratiekosten berekend van € 10,-. Als je slechts eenmaal naar Frankrijk reist, adviseren we je om ter plekke met contant geld of creditcard te betalen.

Kijk allereerst naar je AREA-account. Hier vind je de gereden routes terug. Mochten er toch vragen zijn kun je per e-mail contact opnemen met AREA: serviceclientsarea@aprr.fr of bellen naar: 0033 - 826 887272. Dat kan gewoon in het Nederlands.

Dat kan op via area-enligne.com in je eigen account.

Ja, wanneer de badge niet wordt gebruikt gedurende 12 maanden na de contractdatum of na het laatste gebruik wordt er € 10,- in rekening gebracht. Ieder jaar gaan deze 12 maanden weer opnieuw in. In die 12 maanden dien je de tolbadge minimaal 1x te gebruiken. Je betaalt dan niets. Doe je dat niet, dan geldt de extra bijdrage van € 10,-.

Voorbeeld:
Iemand koopt 14 juni 2017 een tolbadge. Hij gaat in juli 2017 op vakantie naar Frankrijk. Op 14 juni 2018 gaat er een nieuwe periode van 12 maanden in. In september 2018 gaat hij nogmaals op vakantie naar Frankrijk.

Er worden in dit geval geen extra kosten in rekening gebracht. Zijn contractdatum is 14 juni. Er wordt iedere 12 maanden na 14 juni (dus in 2017 én 2018) gebruik gemaakt van de tolbadge. Dus geen extra kosten.

Vragen over je account

Bij aankoop in de ANWB-winkel wordt het e-mailadres ingevuld. 24 tot 48 uur (op werkdagen) na inschrijving is het mogelijk om je account te bekijken. Houd rekening met zon- en (Franse) feestdagen!

Je dient het volgende te doen:

 • Ga naar: area-enligne.com en klik onderaan op de Nederlandse vlag. Op deze pagina’s staat Nederlandstalige informatie.
 • Om verder in je account te komen klik je rechtsboven op: 'Inloggen account'. 
 • Je vult je klantnummer in. Het klantnummer kun je vinden op de tolbadge. LET OP: De eerste cijfers 250 dien je niet in te vullen. Het begint altijd met 03 en daaropvolgend 7 cijfers.
 • Hierna klik je op Wachtwoord vergeten'.
 • In het volgende scherm vul je de eerste 4 letters (hoofdletters!) in van je naam. Let op! Als je achternaam begint met “van…”, dan zijn de eerste 4 letters van je naam VAN en dan een spatie. Ook als je achternaam maar uit 3 letters bestaat (bijvoorbeeld VIS) dan is de laatse (4) leter een spatie: 'VIS '. Als op het contract staat dat je achternaam bijvoorbeeld “Bommel van” is, dan dien je uiteraard de eerste 4 letters te gebruiken zoals deze zijn vermeld: “BOMM”. Let op: Gebruik altijd het e-mailadres dat je hebt aangegeven in de ANWB-winkel bij het afsluiten van het contract.
 • Hierna ontvang je een e-mail met een wachtwoord.
 • Met dit wachtwoord kun je inloggen op je account.
 • Hier kun je jouw gegevens wijzigen (indien noodzakelijk), meldingen maken, je factuur inzien en de gereden toltrajecten bekijken met de bijbehorende kosten.

Websites met meer informatie

Op de onderstaande websites is alle informatie te vinden over de tolbadges:

Het is niet verplicht, de badge werkt zodra die wordt meegegeven aan de klant.

Je kan je gegevens inzien, de gereden trajecten en de facturen.

Na aankoop van de tolbadge duurt het 2 à 3 dagen voordat het account ook daadwerkelijk aangemaakt kan worden.

Vraag op basis van je klantnummer een nieuw wachtwoord aan op de AREA site area-enligne.com bij het inloggen.