Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 tips voor op reis met kinderen

Zo hou je het leuk in de auto

Het valt niet mee om zestien uur met je kroost naar de zonovergoten costa te rijden. Met een paar simpele hacks maak je van elke autotrip een feestje. Elf (beproefde) tips.

1. Maak een magnetische speeltafel

Kinderen vinden alles leuk wat kleeft, dus waarom geen magnetische speeltafel maken? Kies een flinke bakplaat uit en creëer zelf klevende potloden en klein speelgoed door er een magnetische strip op te plakken. Scheelt weer zoektochten naar slingerende G.I. Joe's en smurfenpoppetjes.

2. Beluister de ANWB vakantiepodcast

'Zin in vakantie met Annika' is een avontuurlijke, informatieve en gezellige fictiepodcast van de ANWB, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Beleef samen met Annika en haar familie de leukste, wildste en spannendste avonturen. Vind de podcast in je podcastapp (zoals Apple Podcasts) of op Spotify.

3. Gezonde snoepketting in een handomdraai

De nostalgische snoepketting, wie kent ‘m niet? Ideaal voor op reis en bovendien hartstikke leuk voor de meereizende schoolpiepers. Maar ja, al dat suiker maakt het kroost zo hyper als een stuiterbal. De oplossing? Een snoepketting van gedroogde appeltjes, ontbijtgranen of pretzels. In principe zijn alle snacks geschikt waar een gat in zit.

4. Maak een verrassingszak

Tover tijdens de trip een verrassingszak tevoorschijn. Moet je die snoetjes op de achterbank zien! Wat stop je zoal in je zelfgemaakte surprisebuidel (met trekkoord)? Een kleurboekje, grote kralen met een rijgkoord, een simpele legpuzzel, een buisje bellenblaas, een vergrootglas...en ga zo maar door.

5. Speel virtueel verstoppertje

Je kunt moeilijk verstoppertje in je auto spelen. Een prima alternatief is de virtuele 'wie niet weg is wordt gezien'. Kind één zoekt zogenaamd een schuilplaats in huis uit en kind twee raadt via vragen en ja/nee antwoorden de geheime locatie. Geeft dagen speelplezier, afhankelijk van de grootte van je woning.

6. Breek je heenreis in stukjes

'Hoe lang is het rijden naar Benidorm?' 'Zeventien uur schat.' Als je dat zélf al ver vindt, doe dan een dag (of twee dagen) langer over de heenreis. Bezoek attracties waar je kind niet over raakt uitgepraat. Toppers: Disneyland Parijs, Legoland Duitsland (bij Ulm) of ons eigen Ouwehands dierenpark met de knuffelpanda's Wu Wen en Xing Ya.

7. Maak zelf reislego

Het beroemde Zweedse bouwsysteem Lego is misschien niet het meest reisvriendelijke spel. Al die rondslingerende steentjes… Een speciale reiseditie is sneller gemaakt dan je denkt. Lijm een Lego basisbord op de bodem van een kleine opbergbox of een grote lunchbox. Leg de bouwsteentjes erin en voilà: reislego!

8. De '20 vragen' kwis

Een populair spelletje voor het hele gezin is de '20 vragen kwis'. Ma of pa denkt aan een persoon, plaats of ding, waarna de kinderen hun brein pijnigen om het raadsel op te lossen. Elke vraag wordt beantwoord met 'ja' of 'nee'. Na 20 vragen is het 'game over' en begint het zoekmysterie opnieuw.

9. Geef de kinderen een stempelboekje (en beloon ze!)

Stempelboekjes werken prima bij schaatsers, wandelaars en fietsers, dus bij kinderen lijkt succes gegarandeerd. Maak een speciale reiseditie en stempel onderweg attracties en activiteiten af. Zien ze de Eiffeltoren? Bám…stempel. Bezoeken ze de leukste speeltuin langs de Franse Route du Soleil (Aire de Jugy, net voor Lyon). Stempel! Geef een cadeau als het boekje vol is.

10. Krijg geen ruzie over de route (of wat dan ook)

Kinderen zijn net sponsen: heb je ruzie met je partner over de route, dan heeft dat gekibbel zijn weerslag op de stemming van de kleine passagiers. Vervelender nog: ze kunnen je gedrag kopiëren. Koop een goed navigatiesysteem en reageer ook daarnáást je frustratie niet op je partner af. Hou de stemming goed op reis.

11. Apps to the rescue!

Sommige apps zijn gewoonweg té briljant om er geen gebruik van te maken. Met Balloonimals creëer je je virtuele ballondier. Toonia Colorbook heeft meer dan honderd kleuren om online kleurplaten te maken. Met Toca Nature maak je je eigen stuk natuur waar je bomen plant en alles leert over dieren. Rennen als een minion kan in het verslavende Minion Rush dat al een miljard keer is gedownload.

Bonustip 1: Nog meer leuke spelletjes voor onderweg

Van 'tien rode auto's' tot ANWB Achterbankbingo: met deze spelletjes heb je bijna niks nodig voor uren plezier in de auto.

Bonustip 2: Geen wagenziekte meer

Heel wat kinderen hebben er last van: wagenziekte. Bij wagenziekte raakt je evenwichtscentrum in de war doordat je evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie krijgt. De wereld om je heen beweegt, terwijl je stilzit. Daarvan worden sommige mensen misselijk. Lees hoe je wagenziekte het beste bestrijdt.

Meer tips voor jouw vakantie

Topbestemmingen voor een actieve familievakantie 
Rotsklimmen, op bivak, surfen, zeilen, wandelen, fietsen, zeekajakken: op deze vakantiebestemmingen gaat het hele gezin helemaal los.
ANWB Kinderroutekaarten 
Een routekaart met spelletjes, opdrachten, kleurplaten en achterbankbingo. Zo begint de vakantie al in de auto!
Zomervakantie 2024: data, tips en inspiratie 
Van campings en uitjes in binnen- en buitenland, verrassende tips voor de populaire vakantielanden tot de mooiste verre reizen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.