Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

11 tips voor op reis met kinderen

Zo hou je het leuk in de auto

Het is geen sinecure om zestien uur met je kroost naar de zonovergoten costa te rijden. Met een paar simpele hacks maak je van elke autotrip een feestje. Elf (beproefde) tips.

1. Maak een magnetische speeltafel

Kinderen vinden alles leuk wat kleeft, dus waarom geen magnetische speeltafel maken? Kies een flinke bakplaat uit en creëer zelf klevende potloden en klein speelgoed door er een magnetische strip op te plakken. Scheelt weer zoektochten naar slingerende G.I. Joe's en smurfenpoppetjes.

2. Beluister de ANWB vakantiepodcast

'Zin in vakantie met Annika' is een avontuurlijke, informatieve en gezellige fictiepodcast van de ANWB, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Beleef samen met Annika en haar familie de leukste, wildste en spannendste avonturen. Vind de podcast in je podcastapp (zoals Apple Podcasts) of op Spotify.

3. Gezonde snoepketting in een handomdraai

De nostalgische snoepketting, wie kent ‘m niet? Ideaal voor op reis en bovendien hartstikke leuk voor de meereizende schoolpiepers. Maar ja, al dat suiker maakt het kroost zo hyper als een flinke stuiterbal. De oplossing? Een snoepketting van gedroogde appeltjes, ontbijtgranen of pretzels. In principe zijn alle snacks waar een gat in zit geschikt.

4. Maak een verrassingszak

Tover tijdens de trip een verrassingszak tevoorschijn. Moet je die snoetjes op de achterbank zien! Wat stop je zoal in je zelfgemaakte surprisebuidel (met trekkoord)? Een klein kleurboekje, grote kralen met een rijgkoord, een simpel legpuzzeltje, een buisje bellenblaas, een vergrootglas... En ga zo maar door.

5. Speel virtueel verstoppertje

Je kunt moeilijk verstoppertje in je Renault Twingo spelen. Een prima alternatief is de virtuele 'wie niet weg is wordt gezien'. Kind één zoekt een schuilplaats in huis uit en kind twee raadt via vragen en ja/nee antwoorden de geheime locatie. Geeft dagen speelplezier, afhankelijk van de grootte van je doorzonwoning.

6. Breek je heenreis in stukjes

'Hoe lang is het rijden naar Benidorm?' 'Zeventien uur schat'. Als je dat zélf al ver vindt, dan is het voor de kleintjes een reis naar Pluto. Doe een dagje (of twee dagen) langer over de heenreis en bezoek attracties waar het kroost toch al niet over uitgepraat raakt. Toppers: Disneyland Parijs, Legoland Duitsland (bij Ulm) of ons eigen Ouwehands dierenpark met de knuffelpanda's Wu Wen en Xing Ya. 

Bedenk wel dat je in deze tijd vaak nog een negatieve coronatest nodig hebt die een bepaald aantal uur oud mag zijn bij aankomst. Bekijk alle huidige regels in de ANWB Reiswijzer.

7. Maak zelf reislego

Het beroemde Zweedse bouwsysteem Lego is misschien niet het meest reisvriendelijke spelletje. Al die rondslingerende steentjes… Een speciale reiseditie is echter sneller gemaakt dan je denkt. Lijm een Lego basisbord op de bodem van een kleine opbergbox of een grote lunchbox. Leg de bouwsteentjes erin en voilà: reislego!

8. De '20 vragen' kwis

Een populair spelletje voor het hele gezin is de '20 vragen kwis'. Ma of pa denkt aan een persoon, plaats of ding, waarna de kids hun brein pijnigen om het raadsel op te lossen. Elke vraag wordt beantwoord met 'ja' of 'nee'. Na 20 vragen is het 'game over' en begint het zoekmysterie opnieuw.

9. Geef de kids een stempelboekje (en beloon ze!)

Stempelboekjes werken prima bij schaatsers, wandelaars en fietsers, dus lijkt de hitfactor bij kinderen bijna gegarandeerd. Maak een speciale reiseditie en stempel onderweg attracties en activiteiten af. Zien ze de Eiffeltoren? Bám…stempel. Hangen ze rond in de leukste speeltuin langs de Franse Route du Soleil (Aire de Jugy, net voor Lyon). Stempeltje! Geef een cadeautje als het boekje vol is.

10. Krijg geen ruzie over de route (of wat dan ook)

Kinderen zijn net sponsen: heb je ruzie met je partner over de route, dan heeft dat gekibbel geheid z'n weerslag op de stemming van de kids. Vervelender nog: ze kunnen je gedrag kopiëren. Koop een goed navigatiesysteem en reageer ook daarnáást je frustratie niet op je partner af. Hou de stemming goed op reis.

11. Apps to the rescue!

Oké, oké, je hebt zolang mogelijk geprobeerd je nazaten uit de buurt van electronica te houden. Maar waarom zou je? Sommige tabletapps zijn gewoonweg té briljant om er geen gebruik van te maken. Balloonimal Babies houdt kinderen uren bezig met een virtueel ballondier, Toonia Colorbook doet hetzelfde met kleurpotloden en Toca Nature maakt ze wegwijs in de natuur. Tenslotte is Minion Rush al door ruim 900 miljoen fans gespeeld! 

Bonustip 1: nog meer van de leuke spelletjes voor onderweg

Je bent er zo weer een paar uur mee kwijt en je hebt er vaak helemaal niks voor nodig. Bij veel van deze spelletjes kunnen zelfs papa en mama meedoen! Hieronder hebben we de leukste spelletjes voor je geselecteerd. Onder andere natuurlijk de ANWB Achterbankbingo!

Bonustip 2: geen wagenziekte meer

Nogal wat kinderen in de auto hebben er last van: wagenziekte. Bij wagenziekte raakt je evenwichtscentrum in de war doordat je evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie krijgt. De wereld om je heen beweegt, terwijl je stilzit. Daarvan worden sommige mensen misselijk. Als je in de auto zit – of bijvoorbeeld in de bus 'achteruit rijdt' zien je ogen de omgeving bewegen, terwijl je stilzit. Om de rit toch met zo min mogelijk klachten door te komen hebben we hieronder tips op een rijtje gezet.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.