Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Hygiëne op reis: handige tips

Hou je vakantie fijn...

Op vakantie gaan is hartstikke leuk. Maar neem wel de hygiëneregels in acht die voor jouw vakantiebestemming gelden. 13 handige tips.

1. Je kunt niet overal water uit de kraan drinken

Gelukkig is in veel Europese landen kraanwater veilig. In sommige vakantielanden kun je beter geen water uit de kraan drinken en ook beter geen producten eten en drinken die van of met kraanwater zijn gemaakt. Ijsklontjes en verse salades vallen hier ook onder. Soms ontkom je niet aan het kopen van een fles water - ook al zijn wij er natuurlijk voor dat je (waar kraanwater veilig is) je navulfles bijvult. Let er bij (gekocht) flessenwater op dat de verzegeling nog intakt is.

2. Waterglas in je hotel? Gebruik je eigen fles

Het waterglas in je hotelkamer wordt vaak alleen even schoongespoeld. Gebruik liever je navulfles, als je het water uit de kraan kunt drinken. Of regel - als dat niet het geval is - een fles water.

3. Reinig je handen ook tussendoor

Veel infecties verspreiden zich via vieze handen. Bijvoorbeeld als iemand met buikgriep niet goed zijn handen wast, maar ook als iemand net in zijn handen gehoest heeft en daarna bijvoorbeeld aan een deurklink of leuning zit. Je zit maar al te vaak met je handen onbewust aan je mond of aan je eten waardoor je zelf ziek kunt worden. Reinig niet alleen je handen vóór de maaltijd, maar ook tussendoor. Hou ook je nagels kort en denk aan dat handige flesje desinfecterende gel.

4. Tandenpoetsen? Niet altijd met kraanwater

In veel Europese landen kun je gewoon je tanden poetsen met kraanwater. Is het kraanwater niet betrouwbaar, dan is flessenwater de oplossing. Nogmaals, we zien natuurlijk liever dat je gebruik maakt van een navulfles. Maar dan moet het kraanwater wel veilig zijn.

5. Puntje van aandacht: slokje binnenkrijgen tijdens het douchen

Is het kraanwater niet drinkbaar, zorg er dan voor dat je tijdens het douchen geen slok water binnenkrijgt. Denk niet: ‘Ach het is maar een beetje’, want ook van een beetje kun je ziek worden.

6. Vermijd stilstaand zoet water in tropische oorden

In veel tropische gebieden zitten met name in stilstaand of langzaamstromend zoet water parasieten waar je ziek van kan worden. Probeer zwemmen in stilstaand water in deze gebieden te vermijden.

7. Kraanwater onbetrouwbaar? Schil zelf je groente en fruit

Gelukkig is het op veel vakantiebestemmingen geen probleem om een (fruit)salade te bestellen. Is het kraanwater onbetrouwbaar, schil dan zelf je fruit. Soms wordt het geschilde fruit gesprayd met water om het er extra sappig uit te laten zien. Let in sommige(!) landen ook op lekkernijen die met zuivel klaargemaakt zijn, zoals schepijs. Voedselvergiftiging kan de vakantie behoorlijk verpesten. Wil je hier een ijsje eten: koop dan voorverpakt ijs.

8. Desinfecteer kleine wondjes

De kleinste sneetjes kunnen vervelende wonden worden als je ze niet goed desinfecteert. Behandel daarom ook kleine verwondingen altijd met jodium of andere desinfectiemiddelen.

9. Barbier? Let op hygiëne

Laat je je scheren bij een barbier, let er dan op dat met nieuwe, steriele mesjes wordt gewerkt, zodat je geen risico loopt op een Hepatitis B of andere bloedoverdraagbare aandoening. Realiseer je bij het zetten van een tattoo of piercing ook dat niet overal de hygiënerichtlijnen zo streng zijn als in Nederland en dat je risico kan lopen op een bloedoverdraagbare aandoening.

10. Liever geen straathondje aaien

Wat zijn ze lief hè? Toch kan je op vakantie beter van dieren afblijven. Een onbedoelde krab, lik of beet van een beest kan je vakantie behoorlijk verzieken omdat je risico loopt op hondsdolheid en na contact een behandeling nodig hebt. Per ongeluk toch contact met een dier? Was je huid dan direct met water en zeep. Heb je een kras of wondje? Desinfecteer en spoel het goed en raadpleeg een arts.

11. Denk na voor je eten 'op straat' koopt

Kruidige geuren komen je tegemoet uit het saté- of bamistalletje. Hier kan toch niks mis mee zijn? Weet je niet waar het eten vandaan komt én laat de hygiëne op je vakantiestek te wensen over, dan is 'eten op straat' niet aan te raden. Hetzelfde geldt voor schepijs dat op dergelijke bestemmingen wordt verkocht.

12. Naar het strand? Bewaar je voedsel ijsssskoud

Een koeltas alleen is vaak niet voldoende om bederfelijk voedsel op temperatuur te houden, zeker niet als het tropisch warm is. Goede koelelementen zijn noodzakelijk; let er op hoelang deze koud blijven.

13. Zet hygiëne op plaats 1 bij een (gevaarlijk) virus

Heb je te maken met een (gevaarlijk) virus en kun je niet snel uitreizen? Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes. Lees de informatie van de Rijksoverheid.

Nóg meer vakantievragen?

Kijk bij ANWB Landeninformatie met o.a. gezondheidsadviezen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!