Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Positieve coronatest vlak vóór of op vakantie?

14 juni 2022 Dit moet je doen

Ben je net lekker op vakantie om even zorgeloos te genieten, word je ziek: corona. Of je wordt ziek vlak voor vertrek. O jee, wat nu? We zochten voor je uit hoe het zit met quarantaine, coronaregels en verzekeringen.

Wat als je positief test vlak voordat je op vakantie gaat?

Dat is balen. Want als je positief test, moet je in zelfisolatie en kun je niet op reis. In sommige landen is het bovendien verplicht om een negatief testbewijs te tonen bij aankomst, óók als je gevaccineerd of hersteld bent. Check bij je reisorganisatie of je je reis (gratis) kunt annuleren of omboeken. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten, dan worden de kosten soms ook vergoed. Dat verschilt per verzekeraar. Met de ANWB Annuleringsverzekering ben je standaard verzekerd voor annuleringskosten als jij of een meeverzekerde reisgenoot het coronavirus oploopt.

Wat moet je doen als je coronagerelateerde klachten hebt op vakantie?

Krijg je tijdens je vakantie in het buitenland koorts, keelpijn en/of een loopneus, moet je veel hoesten, ben je erg vermoeid of raak je plots je reuk en/of smaak kwijt, dan bestaat de kans dat je corona hebt opgelopen. En dan moet je hetzelfde doen als thuis: laat je zo snel mogelijk testen.

Hier vind je een overzicht van testlocaties in het buitenland. Bij de receptie van je camping of hotel kunnen ze je waarschijnlijk ook (telefonisch, loop er niet heen als je klachten hebt) verwijzen naar testlocaties in de buurt. Ga in afwachting van de testuitslag samen met je eventuele reisgenoten in zelfisolatie en vermijd contact met anderen. Is de uitslag negatief? Dan kun je weer gaan en staan waar je wilt en is er niets aan de hand.

Wat als je positief test op vakantie?

Dan heb je corona en is het even uit met de vakantiepret. Je kunt je het beste eerst tot je reisorganisatie wenden voor informatie en advies. Reis je niet met een organisatie, lees je dan zelf in over de lokale coronaregels. Ze verschillen per land, maar reken erop dat jij en je reisgenoten in quarantaine moeten. Hoelang? Ook dat kan per land verschillen. De actuele reisadviezen per land of gebied vind je in de ANWB Reiswijzer en hier op de site van de Rijksoverheid. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is als volgt samen te vatten: houd je aan de lokale regels. Onder het kopje ‘coronavirus’ op laatstgenoemde website staan steeds de contactgegevens van lokale gezondheidsautoriteiten. Zij kunnen je vertellen hoelang en waar je in quarantaine moet.

In bepaalde landen zijn nog speciaal daarvoor aangewezen quarantainehotels, maar meestal zul je zelf op zoek moeten naar een geschikte accommodatie waar je in zelfisolatie kunt. Zo is het belangrijk dat je er maaltijden kunt laten bezorgen. Mogelijk kan dit op de plek waar je al verbleef. Check meteen wat de mogelijkheden zijn en of je je verblijf indien nodig kunt verlengen.

Het kan ook nodig zijn om je vliegtickets te wijzigen, neem daarvoor contact op met de luchtvaartmaatschappij. 

Hoe zit het met de extra kosten voor die quarantaine?

In sommige gevallen kun je die verhalen op je reisverzekering – mits je die hebt afgesloten natuurlijk. Check voordat je op vakantie gaat wat je verzekeraar wel en niet dekt in geval van coronagerelateerde calamiteiten, want de voorwaarden verschillen per verzekeraar. De reisverzekering van de ANWB dekt alle onvoorziene uitgaven op vakantie, óók voor coronagerelateerde gebeurtenissen. Denk aan extra overnachtingen omdat je onverwacht in quarantaine moet, of kosten voor repatriëring. Met de ANWB annuleringsverzekering krijg je ook een vergoeding voor ongenoten dagen als jijzelf of een reisgenoot op vakantie onvoorzien in quarantaine moet. Meer actuele informatie over wat bij de ANWB wel en niet is verzekerd in coronatijd, vind je hier.

Wat moet je doen als je corona hebt en echt ziek bent?

Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij kunnen je helpen met deskundig advies en indien nodig doorverwijzen naar een lokale huisarts. Is de situatie zo ernstig dat je acuut moet worden opgenomen in het ziekenhuis, dan worden de kosten in principe gedekt door je zorgverzekering vanuit het basispakket. In Europa moet je meestal een Europese gezondheidskaart laten zien, de EHIC (European Health Insurance Card). Vaak staat die standaard achterop je zorgverzekeringspas. Bij jou niet? Vraag er dan gratis voor vertrek een aan bij jouw zorgverzekeraar.

Je buitenlandse behandelaar verhaalt de kosten dan vanzelf op jouw Nederlandse zorgverzekering. Je betaalt meestal alleen een eigen risico. Maar let op: zorgverzekeraars kijken voor de vergoeding naar de prijzen die in Nederland gelden. Rekent je buitenlandse behandelaar meer, dan moet je zelf voor die extra kosten opdraaien, tenzij je voor vertrek een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking hebt afgesloten of een aanvullende reisverzekering voor medische kosten. Het is dus verstandig al voordat je op vakantie gaat te kijken of je voldoende bent verzekerd.

Bij de reisverzekering van de ANWB geldt dat alleen met de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ alle zorgkosten volledig worden vergoed als je op vakantie naar het ziekenhuis moet.

Eerder verschenen artikelen: