Coronamaatregelen en vliegen

Vliegvakantie en corona, waar moet ik op letten?

Als je nu op vliegvakantie gaat, is het goed om te weten wat de coronamaatregelen precies betekenen voor jouw reis. Wat moet je allemaal regelen voordat je op vakantie gaat met het vliegtuig? Is een negatieve coronatest verplicht om te vliegen? Hoe zit het met een vaccinatiebewijs? En waar moet je rekening mee houden bij de terugreis? Alle belangrijke actuele informatie over vliegvakanties in coronatijd op een rij.

Voor vertrek: hoe zit het met vaccinatie en andere coronamaatregelen?

Check voor je vertrek het reisadvies en actuele informatie over je vakantiebestemming in de ANWB Reiswijzer. De situatie kan snel veranderen en er kunnen nieuwe maatregelen bij zijn gekomen sinds je de reis hebt geboekt. De meeste landen kom je bijvoorbeeld niet meer in zonder een vaccinatie- of herstelbewijs en/of een negatieve coronatest. Kijk voor de specifieke regels op het vliegveld en aan boord van het vliegtuig op de websites van de luchthavens van vertrek en bestemming. Kijk daarvoor ook op de site van de reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Houd ook tijdens de vakantie het reisadvies in de gaten, zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele situatie.

De gezondheidsverklaring is verplicht

Voor elke vlucht is een gezondheidsverklaring vereist. Op vluchten van en naar Nederland moet elke reiziger (van 12 jaar en ouder) een gezondheidsverklaring kunnen tonen.

Vlieg je met KLM, Transavia, TUI, Corendon of easyJet? Dan vul je de gezondheidsverklaring in bij het online inchecken. Dit kan vanaf 24 uur voor vertrek. Je hoeft de verklaring dan niet thuis te printen en als je eenmaal bent ingecheckt, volstaat het laten zien van je instapkaart. Op de terugweg geldt hetzelfde: je vult de verklaring in tijdens het online inchecken en hebt dan geen los formulier meer nodig.

Vlieg je met een andere luchtvaartmaatschappij, dan vind je op de site van de Rijksoverheid een formulier dat je kunt printen of ingevuld kunt downloaden op je telefoon. Kies je voor printen, dan is het handig om twee formulieren per persoon mee te nemen: één ingevuld exemplaar voor de heenvlucht en één leeg formulier voor de terugvlucht (dat je invult op de dag van vertrek).

Zorg dat je de verklaring bij de hand hebt bij vertrek, tijdens de vlucht en bij aankomst op je bestemming.

Coronatest om te vliegen: moet het een PCR-test zijn?

Heb je een negatieve testuitslag nodig? Moet dat een PCR-test zijn, of zijn er ook andere testen toegestaan? Hoe oud mag de testuitslag maximaal zijn? En zijn er nog andere bewijzen nodig om het land waar je heen vliegt in te komen, digitaal of op papier? Dit alles verschilt per land. Check daarom altijd van tevoren op de website van Buitenlandse Zaken en in de ANWB Reiswijzer hoe het zit op jouw reisbestemming.

Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat je kunt aanmaken in de CoronaCheck-app is bedoeld voor reizen binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Soms is een vaccinatie- of herstelbewijs niet meer voldoende en heb je óók een negatief testbewijs nodig. Buiten de EU en de Schengenlanden heb je mogelijk sowieso andere documenten nodig, dus zorg dat je weet hoe het op jouw bestemming zit.

Coronamaatregelen op de luchthaven

Ook deze regels kunnen per land verschillen, maar algemeen luiden ze als volgt:

  • Het dragen van een (type II-)mondkapje is verplicht
  • Je houdt 1,5 meter afstand van andere reizigers
  • Thuis online inchecken wordt geadviseerd
  • Komen er mensen mee om je uit te zwaaien of weg te brengen? Neem dan buiten afscheid van elkaar
  • Betaal zo veel mogelijk contactloos
  • Desinfecterende handgel mag mee in de handbagage (max. 100 ml)
  • En verder gelden de standaardregels: was je handen vaak, nies of hoest in je elleboog, schud geen handen, gebruik papieren zakdoekjes en blijf thuis als je klachten hebt.

Mondkapjes verplicht in het vliegtuig, soms temperatuurcheck

Het dragen van een mondkapje is gedurende de hele vliegreis verplicht. In veel landen zijn type II-mondkapjes (een medisch mondkapje met CE-markering) verplicht - en dus ook op de vluchten van en naar die landen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen doen voor het boarden een temperatuurcheck bij hun reizigers. Krijg je tijdens de vlucht coronagerelateerde klachten? Meld dit dan direct aan het vliegtuigpersoneel. Zij nemen in dat geval de benodigde maatregelen. Aan boord word je geacht het contact met het personeel (en met anderen) verder zoveel mogelijk te beperken.

Bij aankomst: Wanneer moet je in quarantaine op de vakantiebestemming?

Voor sommige landen geldt een quarantaineplicht bij aankomst. Check van tevoren of dat op jouw bestemming het geval is en wat de voorwaarden zijn. In sommige landen worden passagiers bij aankomst op corona getest en moeten ze in quarantaine in afwachting van het testresultaat.

Terug naar Nederland: negatieve coronatest en quarantaine

Reis je terug vanuit een Europees land met kleurcode geel of oranje of uit een land buiten de EU, ongeacht de kleurcode, dan is een test-, herstel- of vaccinatiebewijs verplicht (voor iedereen van 12 jaar en ouder). Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn. In sommige gevallen (zie hieronder) is het verplicht om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Doe voor je terugreis de Reischeck van de overheid. Zo weet je aan welke vereisten je moet voldoen en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Mocht het nodig zijn je te laten testen in het buitenland, dan vind je hier de testlocaties.

Coronatest bij terugkeer in Nederland

De overheid adviseert aan iedereen die in het buitenland is geweest een coronatest te (laten) doen op de dag van thuiskomst en op de vijfde dag erna, om er zeker van te zijn dat je het virus niet bij je draagt.

Quarantaine verplicht als je uit een hoog risicogebied komt

Als je terugkeert uit een geel of groen gekleurd gebied, hoef je niet in quarantaine. Ben je in een zeerhoogrisicogebied geweest? Je moet dan verplicht 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je volledig gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt óf onder een van de andere uitzonderingen op de quarantaineplicht valt.

Een ingevulde quarantaineverklaring heb je hoe dan ook nodig bij terugkomst uit een zeerhoogrisicogebied. Val je niet onder de uitzonderingen en moet je dus in thuisquarantaine? Als je op de vijfde dag een coronatest doet en de uitslag is negatief, dan mag je op dat moment uit quarantaine. Soms geldt ook een quarantaineplicht als je terugkeert uit een land dat niet is aangemerkt als een zeerhoogrisicogebied. Doe de quarantainecheck van de Rijksoverheid om te weten of je in quarantaine moet.

Onvoorziene omstandigheden: veranderd reisadvies of corona op vakantie

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar je hebt natuurlijk niet alles in de hand. Wat als het reisadvies op je bestemming ineens verandert, je op vakantie zelf het coronavirus krijgt of als het land waar je verblijft plots een vliegverbod naar Nederland instelt? Het kan nuttig zijn om voordat je op reis gaat een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Check van tevoren wat er wel en niet wordt gedekt in geval van coronagerelateerde calamiteiten.

Dekking annuleringsverzekering: kosten voor quarantaine en meer

De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Met de ANWB Annuleringsverzekering ben je standaard verzekerd:

  • voor annuleringskosten als jij of een reisgenoot het coronavirus oploopt
  • krijg je een vergoeding voor ongenoten dagen als jijzelf of een reisgenoot op vakantie onvoorzien in quarantaine moet
  • worden de annuleringskosten vergoed als de accommodatie onverwacht niet bereikbaar is.

Ook als een land plots – nadat je hebt geboekt – een vaccinatiebewijs verplicht stelt en jij niet (volledig) gevaccineerd bent, kun je kosteloos annuleren. Maar als er corona uitbreekt op je bestemming, is dat geen geldige annuleringsreden.

Dekking van ‘coronakosten’ bij een reisverzekering

De reisverzekering van de ANWB dekt alle onvoorziene uitgaven op vakantie, óók voor coronagerelateerde gebeurtenissen in oranje en rode gebieden. Denk aan extra overnachtingen omdat je onverwacht in quarantaine moet, of kosten voor repatriëring. Ook als het reisadvies verandert, ben je gewoon verzekerd. Maar let op: alleen met de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ worden alle zorgkosten volledig vergoed als je op vakantie naar het ziekenhuis moet. In sommige gevallen worden deze kosten ook vergoed als je buitenlanddekking hebt bij je zorgverzekering. Controleer dit voor vertrek. Meer informatie over wat bij de ANWB wel en niet is verzekerd in coronatijd vind je hier.

Dit vind je misschien ook interessant: